Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Vesistöt > Järvet > Kuusamojärvi ja Muojärvi 
Järvet
Ähtärinjärvi
Höytiäinen
Inarijärvi
Kallavesi
Keitele
Kiantajärvi
Kitkajärvi
Kivijärvi
Konnevesi
Kulovesi ja Rautavesi
Kuusamojärvi ja Muojärvi
Kyyvesi
Lappajärvi
Lohjanjärvi
Näsijärvi
Oulujärvi
Päijänne
Pielavesi ja Nilakka
Pielinen
Puula
Pyhäjärven Pyhäjärvi
Roine, Mallasvesi ja Pälkänevesi
Ruovesi ja Tarjanne
Saimaa
Säkylän Pyhäjärvi
Suvasvesi
Joet
Iijoki
Juutua ja Ivalojoki
Kemijoki
Keski-Suomen kosket
Kiiminkijoki
Kitka, Kuusinki ja Oulanka 
Kokemäenjoki
Kymijoki
Merikarvianjoki
Ruunaan kosket
Simojoki
Teno
Tornionjoki
Vantaanjoki
Rannikko ja saaristo
Pohjanlahti
Saaristomeri
Suomenlahti
Erityiskohteet
Hossa
Kaunislampi
Matildanjärvi
Niemisjärvet, Evo
Peurajärvi
Teerilampi

Lappi Järvi-Suomi Länsirannikko Etelä-Suomi ja saaristoalue

Kuusamojärvi ja Muojärvi - Kuusamon saalisvarmat kalavedet

 

Kuva: Kuusamon kalastusmatkailuhanke
Muojärvessä on isoja haukia.

Varmaa mutta haasteellista saalisvettä etsivä valitsee kalastusalueekseen vaarojen halkoman Järvi-Kuusamon. Pitkän ja kapean Kuusamojärven ympärille muodostunut, itäiseen Kuusamoon sijoittuva kalastusalue tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet niin aloittelijoille kuin ammattilaisellekin.

Suuren vesialueen sydän on kaupungin keskustasta noin 25 kilometriä itään ulottuva Kuusamojärvi, jonka rinnalla kalaisin alueen vesistä on erämainen Muojärvi. Järvet yhdistyvät toisiinsa pienten altaiden kautta. Maisemaa muokkaavat pitkät niemet ja pienet saaret.

Syvyyskartta (zoomaa lähemmäs nähdäksesi syvyydet).

Vesistöalueen vedet laskevat kahta kautta Venäjälle: eteläinen reitti kulkee Pistojoesta samannimiseen järveen ja pohjoisempaa vedet laskevat Kuusinki- ja Oulankajokien kautta Paanajärveen.

Erinomainen saavutettavuus ja laadukkaat veneenlaskupaikat yhdessä vieraanvaraisen kuusamolaisen matkailutarjonnan kanssa takaavat koilliseen tulevalle kalamiehelle mielenkiintoisia kalastushetkiä.

Kuva: Kuusamon kalastusmatkailuhanke 
Kesäkeliä Muojärvellä.
Kesäkeliä Muojärvellä.
 

Suurilla selillä kookkaat kalat

Kuusamojärven tärkeimmät saaliskalat ovat hauki ja lohi. Haukikanta on runsas ja paino keskimäärin kilon ja kahden välillä. Lähempänä kaupunkia hauet ovat pienempiä, mutta niitä on paljon. Kirkkaammille vesille, järven itäpäähän siirryttäessä kalojen keskikoko kasvaa.

Punaisen lihan narraajille on tarjolla järvilohta, jonka kanta perustuu istutuksiin. Villiäkin taimenta Kuusamojärvestä saadaan.

Uistelijan kalastuspäivää ilahduttavat myös järvestä nousevat ahvenet ja säynävät. Säynäväparven sattuminen samoille vesille kalamiehen kanssa tietää yleensä kiireistä kalastusrupeamaa.

Kuva: Kuusamon kalastusmatkailuhanke 
Säyne ja pojat Muojärvellä.
Säyne ja pojat Muojärvellä.
 

Aggressiivisimmat hauet kesän alussa

Hauenpyytäjien sesonki Kuusamossa alkaa valoisten kesäöitten myötä. Kudun jälkeen, heti touko-kesäkuun vaihteessa, hauet ovat viikon verran todella aggressiivisella syönnillä ja niitä saa runsaasti, oli kalastustapa mikä tahansa. Kesän edetessä syönti vakioituu ja sitä määrittävät perinteiset hauensyöntiin vaikuttavat tekijät kuten päivän sää.

Kuusamojärvi on ihanteellinen kalavesi, sillä hauki on syönnillään siellä lähes aina, on vain löydettävä ne paikat, joihin tuulet ovat tuoneet petokalalle sopivia saaliita. Järvi haastaa kokeneenkin kalamiehen pyyntitaidot.

Lohikausi Kuusamojärvellä alkaa hieman aikaisemmin keväällä eli heti jäiden lähdettyä. Kevään ensimmäiset kalat saadaan pinnasta kun vesien lämpötila on vielä +5 asteen seutuvilla. Kesä- heinäkuun vaihteessa järvilohiparvia löytyy yllättävänkin matalista paikoista ja läheltä rantoja. Vesien lämmetessä järvilohet ja taimenet painuvat syvemmälle. Siellä ne seurailevat muikkuparvien liikkeitä.

Kuva: Kuusamon kalastusmatkailuhanke 
Hauen suuruutta Kuusamojärveltä.
Hauen suuruutta Kuusamojärveltä.
 

Muojärvi tunnetaan suurista järvilohista

Kuusamojärven kupeessa sijaitseva Muojärvi on yksi pohjoisen Suomen parhaista uisteluvesistä. Muojärvi on saarten ja niemien suojaamaa aluetta, joten veneileminen siellä on turvallista: pahoja myrskykelejä sattuu kohdalle hyvin harvoin. Järvi on kuulu komeista järvilohistaan, mutta löytyy sieltä kalastettavaa myös hauen ystäville.

Muojärven lohet nousevat syvistä vesistä ja hauet matalimmista lahdenperistä. Selkävedeltä saadut hauet ovat aika harvinaisia. Parhaimpia haukipaikkoja ovat matalat, kortetta ja ahvenvitaa kasvavat lahdet. Muojärven kirkkaan veden vuoksi kalat ovat vaaleita ja kirkkaita – hyvävoimaisia ja siksi haasteellisia pyydettäviä.

Lohen ja hauen lisäksi Muojärveltä saadaan myös säynäviä, jotka tosin ovat aikamoisia venkoilijoita siiman päässä. Muojärven säynävät ovat kookkaita, kilosta lähes kolmeen kiloon. Säynävät ja harvakseltaan saadut suuremmat ahvenet tuovat mukavan lisän uistelijan savustuspönttöön.

Kuva: Kuusamon kalastusmatkailuhanke 
Vetouisteluun on tarjolla laajat lupa-alueet Muojärvellä ja Kuusamojärvellä.
Vetouisteluun on tarjolla laajat lupa-alueet Muojärvellä ja Kuusamojärvellä.
 

Hyvin saavutettava yhteislupa-alue

Järvi-Kuusamon vedet ovat helposti saavutettavia ja ne muodostavat yhden suuren yhteislupa-alueen. Lupa-alue kattaa Kuusamojärven ja Muojärven lisäksi muun muassa Kirpistön, Kiitämän, Suiningin ja Joukamojärven, yhteensä huikeat 250 neliökilometriä saalisvarmaa kalavettä.

Kuusamojärvi on myös helppo ja turvallinen veneilykohde, sillä reitit ovat hyvin merkittyjä ja yksittäisiä kiviä ja matalikoita on vähän. Rannat ovat pääsääntöisesti alavia ja rantautuminen siksi helppoa. Tulipaikkoja ja veneluiskia on tiheässä. Järvelle pääsee esimerkiksi aivan kaupungin keskustasta Kelanrannan satamasta.

Muojärven tavoittaa parhaiten Sossonniemen kalasatamasta. Sossonniemeltä lähdettäessä on kuitenkin varmistuttava riittävästä navigoinnista – alueella on muutamia pahoja vedenalaisia kareja, joihin on helppo särkeä kalustoaan.

Kuva: Kuusamon kalastusmatkailuhanke 
Muojärvi antoi komean järvilohen.
Muojärvi antoi komean järvilohen.
 

Kirkkaiden vesien ottavilla uistimilla

Perinteisesti kirkkaissa vesissä hyvinä pidetyt uistimet toimivat myös Järvi-Kuusamon alueella. Huonolla syönnillä viehekokoa kannattaa pienentää ja lohikaloille voi kokeilla myös luonnollista syöttiä täkyraksissa.

Parhaat ottivieheet ja -vinkit Järvi-Kuusamon vesille löytää Kuusamon Uistimen tehtaanmyymälästä, onhan Kuusamojärvi uistinten suunnittelijoiden ykköstestauspaikka.

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024
 
Tyyppi:Järvet
Pinta-ala:124 km²
Pituus:40 km
Rantaviivan pituus:437 km
Keskisyvyys:4 m
Suurin syvyys:36 m
  
Saalislajit
Ahven
Harjus
Hauki
Järvilohi
Järvitaimen
Lahna
Made
Särki
Säyne
Siika

Kalastusoppaat ja -retket

Lapland Fishing Oy

Ohjelmat ja tuotteet

Päivä kalastajakylässä

Kalastusvälineliikkeet

Kuusamon Uistin

Lisätietoa