Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Vesistöt > Järvet > Kiantajärvi 
Järvet
Ähtärinjärvi
Höytiäinen
Inarijärvi
Kallavesi
Keitele
Kiantajärvi
Kitkajärvi
Kivijärvi
Konnevesi
Kulovesi ja Rautavesi
Kuusamojärvi ja Muojärvi
Kyyvesi
Lappajärvi
Lohjanjärvi
Näsijärvi
Oulujärvi
Päijänne
Pielavesi ja Nilakka
Pielinen
Puula
Pyhäjärven Pyhäjärvi
Roine, Mallasvesi ja Pälkänevesi
Ruovesi ja Tarjanne
Saimaa
Säkylän Pyhäjärvi
Suvasvesi
Joet
Iijoki
Juutua ja Ivalojoki
Kemijoki
Keski-Suomen kosket
Kiiminkijoki
Kitka, Kuusinki ja Oulanka 
Kokemäenjoki
Kymijoki
Merikarvianjoki
Ruunaan kosket
Simojoki
Teno
Tornionjoki
Vantaanjoki
Rannikko ja saaristo
Pohjanlahti
Saaristomeri
Suomenlahti
Erityiskohteet
Hossa
Kaunislampi
Matildanjärvi
Niemisjärvet, Evo
Peurajärvi
Teerilampi

Lappi Järvi-Suomi Länsirannikko Etelä-Suomi ja saaristoalue

Kiantajärvi - Y-muotoinen luonnon taideteos

 

Kuva: Ismo Kolari
Niskanselkä, Suomussalmi.

Oulujoen vesistöön kuuluva Kiantajärvi on 188 neliökilometrillään Suomen 23. suurin järvi. Suomussalmen keskustan pohjoispuolella avautuva melko sokkeloinen, Y-kirjaimen mallinen luonnon taideteos on suurimmalta pituudeltaan lähes 50 kilometriä. Sen itäisin haara ulottuu vain parin kilometrin päähän Venäjän rajasta. Saaria on järven eteläpäässä niukasti, pohjoisessa huomattavasti enemmän. Erämaisia rantoja riittää.

Pohjamuodoiltaan Kianta on varsin vaihteleva. Useita pitkulaisia, yli 30 metriin sukeltavia syvänteitä esiintyy varsinkin Kiekki-, Horsma- ja Niskanselän alueella, ja monet penkoista ovat profiililtaan jyrkkiä. Myös syvän keskellä kohoavia patteja löytyy helposti ahvenenpilkkijän ja jigikalastajan tarpeisiin.

Syvyyskartta (zoomaa lähemmäs nähdäksesi syvyydet). Huom! Järvi on vahvasti säännöstelty ja vedenkorkeus vaihtelee noin 4 metrin haarukassa. Syvyyskartan tiedot ovat näin ollen vain hyvin karkeasti suuntaa-antavia.

Kalavetenä Kiantajärvi on varsin suosittu. Tavoitelluimpia lajeja ovat järvilohi ja taimen, jotka kasvavat vahvan muikkukannan ansiosta nopeasti usean kilon painoisiksi. Säännölliset istutukset takaavat pyydettävää riittävän. Myös luontainen taimenkanta on kohtuullisen vahva, laskeehan järveen Hossanjoen lisäksi useita pienempiäkin taimenjokia.

Kalastustavoista vetouistelu on Kiannalla ylivoimaisesti suosituin ja myös tehokkain tapa jalosaaliin saamiseksi. Useimmat kalastajat suuntaavat keskeiselle Kiantajärvelle Kiekki- ja Horsmanselälle, mutta myös keskustaajaman edustalla oleva Niskanselkä on antanut hyviä kaloja. Järvilohta haetaan ennen muuta syvänteiden päältä selkävesiltä, kun taas taimen löytyy herkemmin saarten ja selkämatalikkojen tuntumasta. Kesällä uistinta saa vetää syvältä, kylmän veden aikaan toimii pintaveto parhaiten. Käytetyimpiä vieheitä ovat muikkua väreiltään ja malliltaan jäljittelevät vaaput sekä täkyraksit.

Kuva: Ismo Kolari 
Hiekka- ja sorarannat ovat tyypillisiä Kiantajärvellä.
Hiekka- ja sorarannat ovat tyypillisiä Kiantajärvellä.
 

Lohikalojen lisäksi Kiannasta voi vieheeseen napata vanttera hauki, napakan kokoinen ahven ja nykyisin entistä suuremmalla todennäköisyydellä myös kuha. Isompaa ahventa sekä myös haukea haetaan selkäpakkojen laidoilta ja päältä, esimerkiksi Hietaselällä otollisia matalikkoja on runsaasti. Kuhaa kannattaa etsiä tasaisemmilta 2–5 metrin syvyysalueilta, ja kun ensimmäinen tärppää, merkitään paikka plotteriin ja ryhdytään pommittamaan sitä tarkemmin. Kuhaa löytyy melko hyvin muun muassa Pärsämönselältä.

Suomussalmen alueelta löytyy myös paljon muita hyviä kalavesiä – mm. Hossa ja Korvua-Näljänkäjoki – kalastus- ja lomamatkan kohteeksi.

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024
 
Tyyppi:Järvet
Pinta-ala:188 km²
Pituus:49 km
Rantaviivan pituus:528 km
Keskisyvyys:7 m
Suurin syvyys:43 m
Saarien lukumäärä:144
  
Saalislajit
Ahven
Hauki
Järvilohi
Järvitaimen
Kuha
Lahna
Made
Särki
Siika

Kalastusoppaat ja -retket

Lapland Fishing Oy

Lisätietoa