Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Vesistöt > Joet > Kemijoki 
Järvet
Ähtärinjärvi
Höytiäinen
Inarijärvi
Kallavesi
Keitele
Kiantajärvi
Kitkajärvi
Kivijärvi
Konnevesi
Kulovesi ja Rautavesi
Kuusamojärvi ja Muojärvi
Kyyvesi
Lappajärvi
Lohjanjärvi
Näsijärvi
Oulujärvi
Päijänne
Pielavesi ja Nilakka
Pielinen
Puula
Pyhäjärven Pyhäjärvi
Roine, Mallasvesi ja Pälkänevesi
Ruovesi ja Tarjanne
Saimaa
Säkylän Pyhäjärvi
Suvasvesi
Joet
Iijoki
Juutua ja Ivalojoki
Kemijoki
Keski-Suomen kosket
Kiiminkijoki
Kitka, Kuusinki ja Oulanka 
Kokemäenjoki
Kymijoki
Merikarvianjoki
Ruunaan kosket
Simojoki
Teno
Tornionjoki
Vantaanjoki
Rannikko ja saaristo
Pohjanlahti
Saaristomeri
Suomenlahti
Erityiskohteet
Hossa
Kaunislampi
Matildanjärvi
Niemisjärvet, Evo
Peurajärvi
Teerilampi

Lappi Järvi-Suomi Länsirannikko Etelä-Suomi ja saaristoalue

Kemijoki - Suomen pisin joki

 

Kuva: Jari Tuiskunen
Kemihaaran kalapaikka tarjoaa rauhallisia nivoja ja loivia koskia erämaisessa ympäristössä.

Suomen pisin joki Kemijoki saavuttaa meren Kemin kaupungin kohdalla Pohjanlahden perukassa. Tätä ennen se on virrannut eräiden laskujen mukaan 550 kilometriä, alkaen pieninä puroina Venäjän ja Suomen Lapin puolelta, taittaen taivalta tiettömissä erämaissa ja varsinkin alajuoksullaan entistä enemmän myös ihmisen muokkaamassa ympäristössä.

Vuonna 1949 lähelle jokisuuta valmistunut Isohaaran voimalaitos on saanut seurakseen 20 muutakin voimalapatoa, joiden vuoksi suuri osa koskista on hautautunut patoaltaiden alle. Rakentaminen tuhosi samalla Euroopan tuottoisimpiin kuuluneen joen lohikannan, mitä on sittemmin pidetty hengissä voimaperäisillä poikasistutuksilla. Nykyisin vaelluskalat pääsevät jo Isohaaran ohitse kalatietä pitkin ja toiveissa on, että tulevaisuudessa nousumahdollisuus ulottuu Ounasjokeen saakka.

Kuva: Jari Tuiskunen 
Raudanjokeen kuuluva Vikaköngäs on suosittu istuta ja ongi –kalapaikka Rovaniemen pohjoispuolella.
Raudanjokeen kuuluva Vikaköngäs on suosittu istuta ja ongi –kalapaikka Rovaniemen pohjoispuolella.
 

   
Kemijoen tunnetuin kalapaikka on alajuoksu Isohaaran voimalan alapuolella. Alueella tavoitellaan meritaimenta ja lohta etenkin vaappuja soutamalla, mutta myös rannalta heittäminen on mahdollista. Suurimmat lohet ovat painaneet yli 20 kiloa, joten kevyin välinein ei kannata liikkeelle lähteä. Kesä-heinäkuu on otollisin ajankohta kirkkaan nousulohen nappaamiselle, kun taas taimenia saattaa tavoittaa jo huhtikuussa.

Huomattavasti pienimuotoisempaa ja erähenkisempää kalastusta pääsee kokemaan Kemijoen latvoilla. Metsähallituksen isännöimät Kairijoki, Kemihaara ja Raudanjokeen kuuluva Vikaköngäs tarjoavat järvitaimenen ja harjuksen kalastusta viihtyisässä ympäristössä. Kairijoella ja Kemihaarassa lajistoon kuuluu myös pieni mutta pippurinen Amerikantuliainen puronieriä.

Kuva: Jari Tuiskunen 
Puronieriä on tavallinen saalis Kemijoen latvoilla. Koska tämä vieraslaji kilpailee vakavasti taimenen kanssa, puronieriät kannattaa ottaa aina ruoaksi.
Puronieriä on tavallinen saalis Kemijoen latvoilla. Koska tämä vieraslaji kilpailee vakavasti taimenen kanssa, puronieriät kannattaa ottaa aina ruoaksi.
 

Ounasjoki

Ounasjoki on Kemijoen merkittävin sivujoki. Se yhtyy emävirtaan Rovaniemen kaupungin kohdalla. Enontekiön Ounasjärvestä alkava 300 kilometrin mittainen joki on kokonaan rauhoitettu voimalarakentamiselta, joten sen noin sata koskea ovat säilyttäneet vapautensa tarjoten monipuoliset mahdollisuudet harjuksen ja taimenen kalastamiselle. Joen suuri koko (leveys enimmäkseen yli 100 m) saattaa kuitenkin tehdä kalastuksesta haasteellista, varsinkin jos vesi on korkealla. Todennäköisimmin olosuhteet ovat otolliset juhannuksesta elokuulle.

Ounasjokeen Meltauksen kylän kohdalla yhtyvä Meltausjoki on sen sijaan huomattavasti pienimuotoisempi ja helpommin hallittava kalapaikka vaikkapa perhokalastuksen ystäville. Harjus ja pyyntikokoisena istutettava taimen ovat vieheenpurijoita täälläkin, toki myös hauki, ahven sekä erilaiset särjensukuiset.

Kuva: Jari Tuiskunen 
Meltausjoen Unarinköngäs on komea luonnonmuodostelma.
Meltausjoen Unarinköngäs on komea luonnonmuodostelma.
 
 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024
 
Tyyppi:Joet
Pituus:550 km
  
Saalislajit
Ahven
Harjus
Hauki
Järvitaimen
Kirjolohi
Kuha
Lohi
Made
Särki
Säyne
Siika