Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Vesistöt > Järvet > Oulujärvi 
Järvet
Ähtärinjärvi
Höytiäinen
Inarijärvi
Kallavesi
Keitele
Kiantajärvi
Kitkajärvi
Kivijärvi
Konnevesi
Kulovesi ja Rautavesi
Kuusamojärvi ja Muojärvi
Kyyvesi
Lappajärvi
Lohjanjärvi
Näsijärvi
Oulujärvi
Päijänne
Pielavesi ja Nilakka
Pielinen
Puula
Pyhäjärven Pyhäjärvi
Roine, Mallasvesi ja Pälkänevesi
Ruovesi ja Tarjanne
Saimaa
Säkylän Pyhäjärvi
Suvasvesi
Joet
Iijoki
Juutua ja Ivalojoki
Kemijoki
Keski-Suomen kosket
Kiiminkijoki
Kitka, Kuusinki ja Oulanka 
Kokemäenjoki
Kymijoki
Merikarvianjoki
Ruunaan kosket
Simojoki
Teno
Tornionjoki
Vantaanjoki
Rannikko ja saaristo
Pohjanlahti
Saaristomeri
Suomenlahti
Erityiskohteet
Hossa
Kaunislampi
Matildanjärvi
Niemisjärvet, Evo
Peurajärvi
Teerilampi

Lappi Järvi-Suomi Länsirannikko Etelä-Suomi ja saaristoalue

Oulujärvi - kalaisa Kainuun meri

 

Kuva: Jari Tuiskunen
Oulujärvi on maan parhaita haukivesiä.

Olipa kerran järvi, jonka uistelukisassa voittajavenekunta sai seitsemässä tunnissa 157 kg haukea. Suomen sisävesien suurimmat ulapat Ärjänselkä ja Niskaselkä löytyvät maan keskellä lainehtivalta suurjärveltä. Pulleiden haukimammojen ohella kuhat, järvitaimenet ja isot ahvenet odottavat nälkäisinä kalastajaa Oulujärvellä.

Oulujärvi Kajaanin kaupungin länsipuolella on Suomen viidenneksi suurin järvi. Kutsumanimi Kainuun meri on kuvaava tälle suurelle kalaparatiisille.

Oulujärvi on uistelijoiden suosimaa aluetta. Hauki, kuha, taimen ja järvilohi ovat tavallisimpia tuttavuuksia siiman päässä. Parhaat hauki- ja kuha-apajat painottuvat järven itäosiin, lohikalapaikat järven länsiosiin.

Viisikiloinen normihauki

Oulujärvi on tunnettu erinomaisena haukikohteena. Isokokoista haukea tavoittaa koko järven alueelta, parhaina paikkoina saarten ja lahtien tienoot ja selkämatalikot. Viisikiloinen hauki on Oulujärvellä tyypillinen, yli kymmenkiloinen ei ole harvinaisuus. Oulujärvellä järjestetään vuosittain hauenuistelun EM-kisat, joissa voittaakseen täytyy pyytää yli 100 kiloa haukea.

Kuva: Arto Kojo 
Hauenuistelun EM-kisat meneillään Oulujärvellä.
Hauenuistelun EM-kisat meneillään Oulujärvellä.
 

Haukipaikkoja riittää

Keväällä kutuhauen voi löytää esimerkiksi Painuanlahdelta tai Manamansalon Kaaresjärveltä. Niskanselän karikkoinen ja saarinen pohjoisosa, esimerkiksi Kiveslahti, Soutulahti, Kankarinlahti, Oulujoen niska ja Jaalanganlahti ovat tunnettuja haukivesiä. Mölykarin, Nurmiluodon, Kaivannonsalmen tai Karhusaaren ympäriltä saadaan hyvin haukia virvelöimällä.

Ärjänselän haukipaikkoja ovat esimerkiksi Vuottoniemen karikot, Myllylahti, Pehkolanlahden saarten kupeet ja Neuvosenniemen eteläreuna.

Kuva: Jari Tuiskunen 
Kuhaa nousee Paltaselältä.
Kuhaa nousee Paltaselältä.
 

Paluu kuhajärvien aateliin

Oulujärvi oli 1950-luvulla maan parhaita kuhajärviä, kunnes kanta romahti. Nykyään kuhaa on taas hyvin ja se on järven tärkeimpiä lajeja. Kuhat löytää varmimmin selkävesien syvänteiden laitamilta. Paltaselän alue järven itäosassa on hyvää kuha-aluetta. Ärjänselällä varmoja kuha-apajia ovat Mainuanjokisuu ja Manamansalon lossin ympäristö.

Taimenta hiekkapakoilta

Taimenia voi tavoitella ulappa-alueilta ja hiekkapenkoilta, jonne ne nousevat syönnöstämään. Säräisniemen, Teeriniemen ja Kaaresjärven edustat Niskanselällä ovat tunnettuja taimenalueita. Talvella lähdetään ahvenpilkille. Ahvensaaliit ovat hyviä ja isoja ahvenia on runsaasti. Tasaiset pohjat ovat autiomaata, mutta heti kun löytyy rikkonaista pohjaa ja selkäkarikkoja, niin pilkkivapa taipuu. Kevään lähestyessä myös siika ottaa pilkkiin Säräisniemen kupeelta Niskanselällä.

Oulujärvi on tunnettu suurista mateistaan. Keskitalven pimeät yöt tarjoavat ikimuistoisia elämyksiä, kun siiman päähän tärähtää useamman kilon matikka. Paltaselän Mieslahti on yksi madepaikka.

Kuva: Lentokuva Vallas 
Ärjänsaari ja sen korkeat hiekkatörmät ovat Oulujärven maamerkkejä.
Ärjänsaari ja sen korkeat hiekkatörmät ovat Oulujärven maamerkkejä.
 

Sisämeren hiekkadyynit

Avoimien ulapoiden ohella Oulujärven hiekkarannat ja hiekkadyynit ovat ainutlaatuisia. Jäkälikkökankaat ja mäntymetsät ovat alueen maisemassa tyypillisiä.

Oulujärvi on matala. Vedenlaatu on hyvä ja veden väri ruskehtavaa. Oulujärvi on soiden ympäröimä, mikä selittää veden tummuuden. Järven itäpuolella kohoavat vaaramaisemat ja tuuheat metsät.

Ulapoiden keskeltä pintaan nousee paljaita kivikkoisia kareja, mutta saaria on vähän. Järven keskelle sijoittuva Manamansalo on järven suurin saari ja tunnettu retkeilyalue.

Palvelut toimivat, eli alue sopii koko perheen kalakohteeksi. Etenkin, kun Suomen viimeisimmät merirosvot karkotettiin Oulujärven saarista 1860-luvulla. Avoimelle Oulujärvelle lähtijän kannattaa lukea sääennustus tarkkaan.

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024
 
Tyyppi:Järvet
Pinta-ala:887 km²
Pituus:60 km
Rantaviivan pituus:1 021 km
Keskisyvyys:7 m
Suurin syvyys:35 m
Saarien lukumäärä:665
  
Saalislajit
Ahven
Hauki
Järvitaimen
Kuha
Lahna
Made
Särki
Säyne
Siika

Kalastusoppaat ja -retket

Atteson Fishing
Lapland Fishing Oy

TOP 5

1. Suomen korkeimmat hiekkatörmät Manamansalossa ja Ärjänsaaressa

2. Jään kasaamat kiviröykkiökarit ulapalla

3. Manamansalon kirkasvetisten pikkulampien kalastuspaikat

4. Vapauden tunne aavalla ulapalla

5. Hauenkalastuksen huippuhyvä saalisvarmuus

Lisätietoa