Fisketuristens guide till de tusen sjöarnas land 
  Svenska
 
Hem Områden Vatten Fiskarter Fiskemetoder Tjänster Bra att veta  
FishinginFinland.fi > Vatten > Sjöar 
Sjöar
Ähtärinjärvi
Enare träsk
Höytiäinen
Kallavesi
Keitele
Kiantajärvi
Kitkajärvi
Kivijärvi
Konnevesi
Kulovesi och Rautavesi
Kuusamojärvi och Muojärvi
Kyyvesi
Lappajärvi
Lojo sjö
Näsijärvi
Päijänne
Pielavesi och Nilakka
Pielinen
Puula
Pyhäjärvi i  Pyhäjärvi
Pyhäjärvi i Säkylä
Roine, Mallasvesi och Pälkänevesi
Ruovesi och Tarjanne
Saimen
Suvasvesi
Ule träsk
Älvar
Forsarna i Ruunaa
Ijo älv
Juutua och Ivalojoki
Kemi älv
Kiminge älv
Kitka, Kuusinki och Oulanka
Kumo älv
Kymmene älv
Mellersta Finlands forsar
Merikarvianjoki
Simo älv
Tana
Torne älv
Vanda å
Kusten och skärgården
Bottniska viken
Finska viken
Skärgårdshavet
Fiskedammar, put & take
Hossa
Kaunislampi
Matildanjärvi
Peurajärvi
Sjöarna Niemisjärvet, Evo
Teerilampi

Lappland Insjöfinland Västkusten Södra Finland, skärgård

Sjöar - Finlands blå pärlor

 

Fotograf: Jari Tuiskunen
Vesijärvi, Kangasala. Pyhäjärvi, Tammela. Kyrkslätt. Strandklipporna i Solisniemi, Övre Keitele, Viitasaari. Enonjärvi, Kannonkoski. Saimen.
Vesijärvi, Kangasala.

I Finland hör det till seden att göra upp en eld och koka kaffe på vattnet från fiskesjön. Och lyckas man fånga en sötvattensfisk i de rena vattnen, kan man bereda sig på en utsökt delikatess. Men först ska fiskaren lösa ett kvistigt problem: vilken av dessa tusentals sjöar ska man välja att fiska i?

Tusen sjöars land

Finland har proportionellt sett mest vattendrag i hela världen. Hela 10 procent av Finlands yta består av sjöar som tillsammans täcker ett område av Belgiens storlek. Insjöfinland, som ligger i landets mellersta och östra del, utgör Europas största enhetliga sjöområde med flera tiotusentals sjöar.

Fotograf: Lentokuva Vallas 
Höstens färgprakt är som vackrast vid Ullavajärvi i Österbotten.
Höstens färgprakt är som vackrast vid Ullavajärvi i Österbotten.
 

I Finland finns 309 sjöar med en yta på över 10 km² och de utgör 65 procent av den totala sjöarealen. De stora sjöarna har ett mångsidigt fiskbestånd och därför är de också viktigast för fisket. På de stora sjöarna fiskar man från båt.

Många fångstarter

De vanligaste fångstarterna i sjöarna är abborre, gädda, mört och gös. Abborre och gädda finns i så gott som alla sjöar i Finland. I många av sjöarna finns det goda chanser att fånga gäddor på upp till en meter.

Insjöabborrarna är stora och feta tack vare de senaste årens varma somrar. Just nu får abborrfiskare i insjöområdet allmänt njuta av abborrar på ett halvt kilo.

   

Jigging is fun, active and eventful! Zander are pursued with jigs in bay waters, shallows and slow-flowing sounds in the beginning of the season and at the edges of mid-lake shallows and rocky areas in summer.

   
De bästa gösbestånden finns i sjöarna i södra och mellersta Finland. Dessa sjöar har grumligt eller brunt vatten, men det finns gott om gös även i sjöar med klarare vatten. I sjöarna kan gösen väga flera kilo.

Insjööring och insjölax finns i de större insjöarna. Insjöharr finns i många små och större sjöar i Lappland, och harr påträffas också i de stora sjöarna i östra Finland. Lake och sik samt mörtfiskar av olika slag, t.ex. mört, braxen och id, hör till de vanligaste arterna i sjöarna.

Den mest typiska arten i Finlands stora och karga insjöar är den lilla siklöjan, som inte fångas med spö. Tack vare siklöjan blir rovfiskarna stora, och siklöjan är också en utmärkt matfisk.

Fotograf: Kimmo Pöri 
Pimpelfiske från båt är en effektiv metod för fiske efter stor abborre. Iisvesi, Suonenjoki.
Pimpelfiske från båt är en effektiv metod för fiske efter stor abborre. Iisvesi, Suonenjoki.
 

Spinnfiske i småsjöarna

I Finland finns flera tusen sjöar av medelstorlek. De är utmärkta vatten för spinnfiske. Största delen av sjöarna i Finland är mycket små sjöar och tjärnar, och därför är den genomsnittliga arealen av sjöarna i landet bara 18 hektar. I Finland finns 56 000 sjöar med en areal på över en hektar.

Små skogs- och ödemarkstjärnar är bra fiskeställen. Där får man stå ensam på stranden och fiska i lugn och ro. I de små sjöarna finns gädda, abborre och mört. Många småsjöar är lätta att nå längs sidovägar. Det finns nästan en egen fiskesjö för varje fiskare.

Fotograf: Jari Tuiskunen 
Skogstjärnar är intressanta fiskeställen i liten skala.
Skogstjärnar är intressanta fiskeställen i liten skala.
 

Istiden gröpte ur sjöarna

Sjöarna i Finland uppstod i de fördjupningar som den senaste istiden lämnat i marken. Typiskt för dessa sjöar är att de är labyrintiska och grunda och har många öar. Bottnens former varierar kraftigt och många sjöar är mycket steniga. De stora sjöarnas djupaste sänkor ligger i 100-metersklassen.

En del sjöar har uppstått i gravsänkor i jordskorpan och på botten av en del sjöar finns det kratrar efter meteoriter som slagit ner i marken för flera tusen eller miljoner år sedan. Kratersjöar är bl.a. Suvasvesi, Lappajärvi, Keurusselkä och Paasvesi i Saimen.

Fotograf: Lentokuva Vallas 
På vintern kan isarna på sjöarna i Finland bli mycket tjocka. Suontee, Joutsa.
På vintern kan isarna på sjöarna i Finland bli mycket tjocka. Suontee, Joutsa.
 

Rena vatten

Det finns ett stort antal myrmarker i Finland och därför har en stor del av vattendragen mer eller mindre brunaktigt vatten. Det finns också ett stort antal karga sjöar med klart vatten. Vattnet i sjöarna är i huvudsak rent, oberoende av färgen. Oligotrofa sjöar med grumligt vatten finns särskilt i närheten av odlingsmarkerna i södra Finland.

Sjöarna fryser till i november–december. De små sjöarna fryser till först och några veckor senare står fjärdarna i de stora sjöarna i tur. I södra Finland pågår säsongen för vinterfiske fram till april, men i Lappland smälter isarna först i maj–juni.

Ute på fjärden slipper fiskaren myggorna, som håller semesterfiraren sällskap om sommarkvällarna.

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024
 

TOP 5

1. Saimaa 4 380 km²

2. Päijänne 1 083 km²

3. Inari 1 040 km²

4. Lake Pielinen 894 km²

5. Lake Oulujärvi 887 km²

Tilläggsinformation