Fisketuristens guide till de tusen sjöarnas land 
  Svenska
 
Hem Områden Vatten Fiskarter Fiskemetoder Tjänster Bra att veta  
FishinginFinland.fi > Vatten > Sjöar > Kiantajärvi 
Sjöar
Ähtärinjärvi
Enare träsk
Höytiäinen
Kallavesi
Keitele
Kiantajärvi
Kitkajärvi
Kivijärvi
Konnevesi
Kulovesi och Rautavesi
Kuusamojärvi och Muojärvi
Kyyvesi
Lappajärvi
Lojo sjö
Näsijärvi
Päijänne
Pielavesi och Nilakka
Pielinen
Puula
Pyhäjärvi i  Pyhäjärvi
Pyhäjärvi i Säkylä
Roine, Mallasvesi och Pälkänevesi
Ruovesi och Tarjanne
Saimen
Suvasvesi
Ule träsk
Älvar
Forsarna i Ruunaa
Ijo älv
Juutua och Ivalojoki
Kemi älv
Kiminge älv
Kitka, Kuusinki och Oulanka
Kumo älv
Kymmene älv
Mellersta Finlands forsar
Merikarvianjoki
Simo älv
Tana
Torne älv
Vanda å
Kusten och skärgården
Bottniska viken
Finska viken
Skärgårdshavet
Fiskedammar, put & take
Hossa
Kaunislampi
Matildanjärvi
Peurajärvi
Sjöarna Niemisjärvet, Evo
Teerilampi

Lappland Insjöfinland Västkusten Södra Finland, skärgård

Kiantajärvi - Y-formade sjön

 

Fotograf: Ismo Kolari
Niskanselkä, Suomussalmi.

Sjön Kiantajärvi, som hör till Ule älvs vattenområde, är med sina 188 km² Finlands 23:e största sjö. Som längst är den Y-formade sjön, belägen norr om Suomussalmi centrum, nästan 50 kilometer. Dess östra gren sträcker sig bara några kilometer från den ryska gränsen. I södra ändan av sjön finns det knappt om öar, i norr betydligt fler. Ödemarkslika stränder finns det gott om.

Till bottenprofilen är Kianta rätt varierande. Flera över 30 meter stora djup finns speciellt på fjärdarna Kiekki-, Horsma- och Niskanselkä, och många av djupkanterna är branta. Det finns även knölar som stiger upp från djupen, som är lämpliga för dem som jiggar efter gös eller pimplar abborre.

Djupkarta (zooma in för att titta på djupinformationen). Obs! Sjön är kraftigt reglerad och vattenståndet varierar med 4 meter. Uppgifterna på djupkartan är därför endast grovt riktgivande.

Kiantajärvi är rätt så populär bland fiskare. De mest eftertraktade fiskarna är insjölax och öring, som tack vare ett starkt siklöjsbestånd växer sig stora snabbt. Regelbundna utsättningar garanterar att det finns gott om fångster. Även den naturliga öringstammen är rätt så stark, det rinner ju ut flera goda öringvattendrag i sjön, bland annat Hossanjoki.

Trolling är den överlägset populäraste fiskeformen på sjön, och också det effektivaste sättet att få ädel fångst. De flesta fiskarna styr kosan mot fjärdarna Kiekki- och Horsmanselkä belägna mitt på sjön, men det finns även gott om fisk på Niskanselkä beläget rakt utanför centrum. Insjölaxen finns oftast på fjärdarnas djupvatten, medan öringarna rör sig vid öarna och grunden ute på fjärdarna. Om sommaren får man dra sitt drag på djupa vatten, medan ytdrag fungerar bäst under kallvattenperioden. De mest använda dragen är wobblers och tackel som imiterar siklöjan till färg och form.

Fotograf: Ismo Kolari 
Sandstränder är typiska för Kiantajärvi.
Sandstränder är typiska för Kiantajärvi.
 

Förutom laxfiskar kan man från Kiantajärvi få såväl gädda, abborre och gös. Större abborre samt också gädda söker man från kanterna och utanpå fjärdarna, på till exempel Hietaselkä finns det gott om bra grund. Gös lönar det sig att söka efter på jämnare 2–5 meters djup, och då den första fisken tar, märker man ut stället på plottern och kör hårt. Gös finns det rätt så gott om på bland annat på Pärsämöfjärden.

I trakten av Suomussalmi finns också många andra bra fiskevatten som mål för fiske- och semesterresan – bland annat Hossa och Korvua-Näljänkäjoki.

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024
 
Typ:Sjöar
Område:188 km²
Längd:49 km
Kuststräckans längd:528 km
Djup:7 m
Max. djup:43 m
Antal öar:144
  
Fiskarter
Abborre
Braxen
Gädda
Gös
Insjölax
Insjööring
Lake
Mört
Sik

Fiskeguider och turer

Lapland Fishing Ltd

Tilläggsinformation