Fisketuristens guide till de tusen sjöarnas land 
  Svenska
 
Hem Områden Vatten Fiskarter Fiskemetoder Tjänster Bra att veta  
FishinginFinland.fi > Vatten > Älvar > Kymmene älv 
Sjöar
Ähtärinjärvi
Enare träsk
Höytiäinen
Kallavesi
Keitele
Kiantajärvi
Kitkajärvi
Kivijärvi
Konnevesi
Kulovesi och Rautavesi
Kuusamojärvi och Muojärvi
Kyyvesi
Lappajärvi
Lojo sjö
Näsijärvi
Päijänne
Pielavesi och Nilakka
Pielinen
Puula
Pyhäjärvi i  Pyhäjärvi
Pyhäjärvi i Säkylä
Roine, Mallasvesi och Pälkänevesi
Ruovesi och Tarjanne
Saimen
Suvasvesi
Ule träsk
Älvar
Forsarna i Ruunaa
Ijo älv
Juutua och Ivalojoki
Kemi älv
Kiminge älv
Kitka, Kuusinki och Oulanka
Kumo älv
Kymmene älv
Mellersta Finlands forsar
Merikarvianjoki
Simo älv
Tana
Torne älv
Vanda å
Kusten och skärgården
Bottniska viken
Finska viken
Skärgårdshavet
Fiskedammar, put & take
Hossa
Kaunislampi
Matildanjärvi
Peurajärvi
Sjöarna Niemisjärvet, Evo
Teerilampi

Lappland Insjöfinland Västkusten Södra Finland, skärgård

Kymmene älv - kejsarens fiskeparadis

 

Fotograf: Kari Taimisto
Det finns flera bryggor för spinnfiske i Kymmene älv.

Kymmene älv är Finlands sydligaste laxälv och den utmynnar i Finska viken vid staden Kotka. De mest intressanta delarna för fiskaren är en sträcka på fem kilometer längst nere i älvens östra gren. I Kymmene älv fiskar du i en urban miljö, men ändå mitt i naturen.

Den genomsnittliga vikten på laxen i Kymmene älv har under de senaste åren hållit sig kring sex kilo, men varje år fångas fiskar på över 15 kilo. Det har dock gått över hundra år sedan rekordlaxen som vägde 35 kilo fångades.

Ofta pågår fiskesäsongen på Kymmene älv året runt och under blida vintrar kan man fiska efter havsöring på roddområdena under hela vintersäsongen.

Fotograf: Kari Taimisto 
I Siikakoski kan man fiska med flugspö också vid högt vattenstånd.
I Siikakoski kan man fiska med flugspö också vid högt vattenstånd.
 

Fiskesäsongen pågår året runt

Fiskeåret på Kymmene älv börjar i april då havsöringen stiger i älven. Denna säsong fortsätter till juni, då laxen tar över. Regnbågslax planteras i början av maj, innan laxen börjar stiga. Laxsäsongen börjar i slutet av juni och fortsätter till augusti–september. I Korkeakoskigrenen av älven tillämpas ingen fridlysning om hösten och där är oktober–november en utmärkt tid för lax- och öringfiske.

I Kymmene älv fiskar man efter lax med skeddrag, wobblers och tubflugor. Röd-svarta och klara färger är populära. Många fiskar med spinnfluga med stora sänken.

Den bästa säsongen för asp pågår från maj till augusti. När vattnen blir varma blir asparna på flera kilo nästan lika starka som laxen, och då kan denna stora mörtfisk bjuda fiskaren på en ordentlig kamp i väntan på storlaxen.

Om hösten stiger stor sik i älven. Fäst ett sänke vid linan, bind fast ett par krokar på sidotafsar, agna med mask – och du kan fånga en baddare på över ett kilo.

Fotograf: Ari Saura 
Stor lax stiger i Kymmene älv.
Stor lax stiger i Kymmene älv.
 

Från fiskestugan till fiskevattnen

Nedre loppet av Kymmene älvs östra huvudarm delar sig i två sidoarmar, Langinkoski och Korkeakoski. De viktigaste fiskeställena uppströms från själva Langinkoski är Siikakoski, Ruhavuolle och Koivukoski. Den kejserliga fiskestugan som de sista ryska kejsarna använde på sina fiskefärder står fortfarande i ursprungligt skick på Langinkoskis strand.

Langinkoski är reserverad enbart för flugfiske och betraktas som den bästa havsöringforsen i södra Finland. Ett populärt ställe för flugfiske är Ruhavuolle, ett strömdrag med ett djupt och snabbt strömmande avsnitt som ger stora mängder fisk varje år.

Siikakoski och Kokonkoski som ligger nedströms från Ruhavuolle är viktiga fiskeställen och särskilt bra för fiske efter havsöring. I området finns också lugna forsavsnitt där du får fiska i lugn och ro.

Den översta forsen i Langinkoskiarmen är Koivukoski och där man får fiska endast i sällskap av en fiskeguide.

Fotograf: Jani Ollikainen 
Ruhavuolle.
Ruhavuolle.
 

Fiska med kompisarna

Älvens andra sidogren är ett par kilometer lång och leder till Korkeakoski. Under kraftverket finns älvens kanske populäraste fiskeområde, Korkeakoski brygga för spinnfiske. Här fiskar du sällan ensam, men å andra sidan är området ett av älvens fångstsäkraste.

I området för roddfiske i Korkeakoskis mittersta del finns utmärkta fiskeställen och här fångas årligen många jättelaxar och ståtliga havsöringar.

Fotograf: Jari Tuiskunen 
I mellersta Kymmene älv flyter älven mitt i skogen.
I mellersta Kymmene älv flyter älven mitt i skogen.
 

Mellersta Kymmene älv är mångsidig

Ungefär 30 kilometer från älvmynningen, nedströms från staden Anjalankoski, börjar mellersta Kymmene älvs specialfiskeområde. En del lax och havsöring stiger hit från havet. På det 17 kilometer långa avsnittet mellan sjön Koskenalusjärvi och forsen Ahvionkoski finns bra ställen för fiske efter gädda, gös, asp och regnbåge. I området kan man inte bara spinnfiska utan även släpfiska med både roddbåt och motorbåt.

Fotograf: Lentokuva Vallas 
Siikakoski är stenig och fiskrik.
Siikakoski är stenig och fiskrik.
 

Naturen finns mitt i staden

Kymmene älv är ett exempel på den frodiga och grönskande älvnaturen som är typisk för södra Finland. Älven ringlar genom odlingsmarker och skogar. Vattnet är något grumligt men har god kvalitet. Kraftverken reglerar vattenståndet i älven.

Längs älven finns många konstruktioner och tjänster som är avsedda för fiskare: bryggor för spinnfiske, eldplatser, matserveringar. Under den bästa laxsäsongen är det bra att förbereda sig på att det finns många fiskare på de populäraste ställena.

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024
 
Typ:Älvar
Längd:85 km
  
Fiskarter
Abborre
Asp
Braxen
Gädda
Gös
Harr
Havsöring
Id
Lax
Mört
Regnbågslax
Sarv
Sik

Researrangörer

Luxury Action

TOP 5

1. Storlax mitt i Kotka stad, nära motorvägen.

2. Naturen mitt i staden.

3. Den kejserliga fiskestugan i Langinkoski.

4. Fiske från roddbåt under klara vinterdagar.

5. En fisk hugger på kroken vid Korkeakoski och hundra fiskekompisar står längs stranden och hejar på dig.

Tilläggsinformation

Langinkoski

Fotograf: Metsähallitus 
 

Vid Langinkoski kan du fiska laxfiskar så som Alexander den III brukade göra! Langinkoskigrenen av Kymmene älv rinner ut i havet vid Kotka centrum. Forsen är cirka 400 meter lång och vid forsen är endast flugfiske tillåtet.

Langinkoski är speciellt känd för sina öringar. Det finns också lax i forsen, men havsöringen är den art som de flesta flugfiskarna är ute efter. På hösten stiger det också upp stora sikar i älven.

Vårsäsongen sträcker sig från slutet av mars till början av maj. Många föredrar tiden efter islossning. Höstsäsongen räcker från halva augusti till slutet av september.

Fotograf: Metsähallitus 
 

Området kring Langinkoskisforsens nacke är intressant och en rätt så lugnt flytande ström. Stränderna kring nacken är delvis jämn berggrund. Bakom större stenar finns flertalet gropar, där man kan få tag på fisk. I synnerhet på hösten lönar det sig att koncentrera sig på strömvirvlarna kring nacken.

I älvens mellersta del, vid den Kejserliga fiskestugan, stryps forsen till en smal mycket strid ström. I synnerhet under varmvattenperioden lönar det sig att fiska noggrant vid strömkanterna. Efter den strida strömmen övergår älven igen till en bredare ström, där det på bägge sidorna av stranden finns många strömvirvlar som det lönar sig att utforska.

Fotograf: Metsähallitus 
 

För flugfiskaren lönar det sig att packa med vadarutrustningen. Man kommer på många ställen åt att vada, förutom då älven svämmar över. Som redskap rekommenderas ett tvåhands flugspö. Forsen är på många ställen djup och strid, så det lönar att packa med sig sjunkande lina eller åtminstone en WF-lina.

Det finns fler parkeringsställen kring forsen. Gott om parkeringsutrymme finns det uppe på kullen på samma strand som den kejserliga fiskestugan.

Langinkoski fisketillstånd: Eräluvat.fi