Fisketuristens guide till de tusen sjöarnas land 
  Svenska
 
Hem Områden Vatten Fiskarter Fiskemetoder Tjänster Bra att veta  
FishinginFinland.fi > Vatten > Älvar > Kitka, Kuusinki och Oulanka 
Sjöar
Ähtärinjärvi
Enare träsk
Höytiäinen
Kallavesi
Keitele
Kiantajärvi
Kitkajärvi
Kivijärvi
Konnevesi
Kulovesi och Rautavesi
Kuusamojärvi och Muojärvi
Kyyvesi
Lappajärvi
Lojo sjö
Näsijärvi
Päijänne
Pielavesi och Nilakka
Pielinen
Puula
Pyhäjärvi i  Pyhäjärvi
Pyhäjärvi i Säkylä
Roine, Mallasvesi och Pälkänevesi
Ruovesi och Tarjanne
Saimen
Suvasvesi
Ule träsk
Älvar
Forsarna i Ruunaa
Ijo älv
Juutua och Ivalojoki
Kemi älv
Kiminge älv
Kitka, Kuusinki och Oulanka
Kumo älv
Kymmene älv
Mellersta Finlands forsar
Merikarvianjoki
Simo älv
Tana
Torne älv
Vanda å
Kusten och skärgården
Bottniska viken
Finska viken
Skärgårdshavet
Fiskedammar, put & take
Hossa
Kaunislampi
Matildanjärvi
Peurajärvi
Sjöarna Niemisjärvet, Evo
Teerilampi

Lappland Insjöfinland Västkusten Södra Finland, skärgård

Kitka, Kuusinki och Oulanka - Kuusamos öringälvar

 

Fotograf: Kuusamon kalastusmatkailuhanke
Kuusinki öring.

Kuusamos tre kända öringälvar, Kitka-, Oulanka- och Kuusinki älv erbjuder en unik möjlighet att fiska storöring i Finland.

Öringens resa från födelsetrakterna till växtplatserna och tillbaka

Öringarna vandrar till Kuusamos älvar från de ryska sjöarna Paana- och Pääjärvi. Öringarna föds i älvområdena på finska sidan, spenderar sina 3–5 första levnadsår i älven och simmar sedan till de stora ryska sjöarna för att växa till sig. En del av öringarna blir kvar i Paanajärvi medan en del vandrar ända till Pääjärvi.

Tillbaka till Finland vandrar de efter att de vuxit sig åtminstoe två kilo stora. Tillbakavandringen sker för att fortsätta släktet i hemtrakterna.

Efter att öringarna vandrat tillbaka till älven, äter de ingenting. Det här särdraget i kombination med den stora storleken gör Paanajärvi öringen unik i vårt land. Den är svår att fånga och dens beteende uppvisar mycket likhet med havslaxens.

Fotograf: Kuusamon kalastusmatkailuhanke 
Jyrävä, Kitka älv.
Jyrävä, Kitka älv.
 

Kitka älv

Kitka älvens stora öringar och stövelskaftslånga harrar har överraskat många fiskare. Stora öringar har naturligtvis haft en viktig del i att älven blivit berömd, men ännu viktigare är de unika landskap som omger älven. Älven flyter i en djup kanjon bland Kuusamos ståtligaste tallhedar. Branta bergsväggar stiger på många ställen tiotals meter över den klara älven.

Som mäktigast är ådalen mellan Jyrävä och Harrisuvanto. En fiskare med god fiskelycka kan få en öring nu som då och fyller däremellan korgen med stora harrar, men för de flesta är älven svårfiskad. Man måste känna till var öringen äter bra och det finns inte heller harr i vare grop.

Det utmanande fisket och den svåra terrängen gör fiskaren till en ödmjuk vän av Kitka älv. Enligt fiskarna är detta en av Finlands mest svårfiskade platser. Älven lämpar sig bäst för den som tycker om att röra sig i naturen och gillar motion. Sommar efter sommar fås de allra största öringarna från just Kitka älv.

Fotograf: Kuusamon kalastusmatkailuhanke 
Kuusinki älv.
Kuusinki älv.
 

Kuusinki älv

Kuusinki är den tills storleken och vattenmängden minsta av Kuusamos tre stora öringälvar, men inte alls den sämsta. Öringen i Kuusinki är vild och fri och en otolig kämpe i andra ändan av spöet och så listig att den aldrig är ett lätt byte. Eller ibland nog. I varje fall är öringen det mest eftertraktade bytet i Kuusinki och att få en storfisk härifrån är alltid värt att fira.

Strandlandskapet i Kusinki älvs övre lopp är till största del öppet, ställvis finns dock buskbeklädda strandängar. I trakterna av Kiukaankorva och nedanför trycks älven under några kilometer in mellan tjugo meter höga bergsväggar för att sedan igen lugna ner sig till ett strandängslandskap i mellersta loppet.

Fotograf: Kuusamon kalastusmatkailuhanke 
Nedre Kuusinki.
Nedre Kuusinki.
 

Sista tredjedelen av älven, strax innan älven går över på den ryska sidan, vid Sipinkoski, börjar bergsvägfarna igen sträcka sig upp direkt från stranden - här börjar landskapsmässigt älvens allra mäktigaste sträcka. Till Kuusinki kommer man lätt och fiska, skogsbilvägar slingar på bägge stränderna av älven och som längst är gångavstånden bara några hundra meter.

Kuusinki älv är med tanke på fiskarnas och friluftsmännniskornas del utmärkt. Övernattnings- och eldplatser, ved och utedass finns jämnt utströdda längs älven. Till tjänsterna i Kuusinki hör också en mysig campingplats som finns vid älvens mellersta lopp, vid Paljankavägen.

Fotograf: Kuusamon kalastusmatkailuhanke 
Harr fångas oftast med fluga. Kuusinki älv.
Harr fångas oftast med fluga. Kuusinki älv.
 

Oulanka älv

Vid Oulanka älv finns Kuusamos bästa sandstränder vid ett brett och långsamt strömmande vatten. Älven rinner mitt i vårt lands vackraste ödemark, men ändå invid rätt så goda förbindelser. Trots storleken och skönheten har älven förblivit lugnare än de två mer kända sidoälvarna Kitka och Kuusinki.

Vårt lands kändaste vandringsled, Karhunkierros (Björnrundan) går långa sträckor längs med Oulanka- och Kitka älv. Längs vägen finns också många fina ödemarkstjärnar. Det lönar sig att alltid ta med fiskeredskapen då man styr kosan mot Björnrundan.

Oulanka älv lämpar sig också bra för att paddla med kanot. Från Kiutakönkä nedåt finns inte en enda farlig eller svår fors. Då man paddlar är det också lätt att transportera sitt spö med sig. Vis strömdragen är det lätt att ta i land för en stund och pröva fiskelyckan. I synnerhet för ytflugfiske efter harr erbjuder Oulanka älv en fantastisk omgivning. Öringen är tills vidare fredad i älven.

Fotograf: Kuusamon kalastusmatkailuhanke 
Oulanka älv.
Oulanka älv.
 
 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024
 
Typ:Älvar
  
Fiskarter
Gädda
Harr
Insjööring
Sik

Researrangörer

Luxury Action

TOP 6

1. Mångsidigt utbud guidade fisketurer med yrkeskunniga fiskeguider.

2. Lugnt fiske fås lätt på mindre vattendrag.

3. De vildmarkslika älvarna ringlar fram i fina landskap, till största del inom Oulanka Pan Park nationalparksområdet.

4. Det finns mycket övriga naturaktiviteter också - Forsränning, paddling, vandring, björnskådning, naturfotografering, fågelskådning...

5. Oulanka öring, en vandrande öring som lever på bägge sidorna om den finsk-ryska gränsen och fortplantar sig naturligt.

6. Fisketurer till ryska Karelen och Kola halvöns laxälvar.

Tilläggsinformation