Suvasvesi - fiske på kratersjö
Fotograf: Jari Tuiskunen En del av Suvasvesi vackra stränder hör till Natura-området.
Suvasvesi är en fortsättning på sjön Kallavesi sydost om Kuopio. Suvasvesi, belägen i Savolax, är en 234 km² stor, ganska karg sjö med klart vatten. Sjön hör till Vuoksi vattenområde och fortsätter via Palokki utbyggda forsled via Karvio kanal till Kermajärvi och slutligen till Saimen.
Utmärkande för Suvasvesi är det finns mycket öar i sjön, hela 688 stycken. I södra delen hör de vidsträckta ölandskapet till Natura, det finns lite bebyggelse och naturen är ödemarksbetonad. Sjön har två öppna fjärdar, Kuukkarinselkä i norr och Haapaselkä i söder, som har skapats av meteoritnedslag för hundratals miljoner år sedan. Meteoritnedslaget lär också vara orsak till att det på Kurikanselkä finns ett djup på hela 90 meter. Det är det tredje största djupet i finska sjöar, efter Päijänne och Enare träsk. I kartor från år 1950 uppges djupet till hela 102 meter, så en viss igenslamning har skett under åren. Fotograf: Jari Tuiskunen Trolling på Suvasvesi. För spöfiskare erbjuder Suvasvesi utmärkta möjligheter att fiska såväl laxfiskar som övriga arter. I synnerhet för dem som är ute efter laxfiskar, är sjön omtyckt. Tack vare utplanteringar är insjölax och öringbestånden goda. Fiskarna växer snabbt på grund av det goda siklöjbeståndet, så det är inte ovanligt med större lax och öring i andra ändan av spöet. Till sjöns fiskbestånd hör också sik, harr och röding. Sjöns måhända bästa lax- och öringplatser finns på Kukkarinselkä som till exempel nås från båtrampen i Enonniemi fiskhamn. Man kan inleda trollingen direkt då man kommer ut från hamnen och till exempel ta riktning mot ön Lokinmanner. Där de största siklöjsstimmen finns, där finns även rovfiskarna. Under senhösten lönar det sig att förutom på de öppna fjärdarna fiska efter öring alldeles invid öarna och kobbarna.
Fotograf: Jari Tuiskunen Suvasvesi gåvor. Även gösbestånden har vuxit under senare år, tack vare gynnsamt väder och rikliga yngelutsättningar. Bäst får man gös i de grumligare vattnen i norra delen av sjön, även om arten inte är ovanlig i de södra delarna heller. Vanligtvis väger fångstgösarna mellan ett och tre kilo. Till de naturligt förekommande arterna hör också gädda och abborre, av bägge kan man få exemplar i skrytstorlek. Dessa arter lönar det sig att söka i inre skärgårdens skyddade vatten samt i vasskanterna. |