Fisketuristens guide till de tusen sjöarnas land 
  Svenska
 
Hem Områden Vatten Fiskarter Fiskemetoder Tjänster Bra att veta  
FishinginFinland.fi > Vatten > Sjöar > Kuusamojärvi och Muojärvi 
Sjöar
Ähtärinjärvi
Enare träsk
Höytiäinen
Kallavesi
Keitele
Kiantajärvi
Kitkajärvi
Kivijärvi
Konnevesi
Kulovesi och Rautavesi
Kuusamojärvi och Muojärvi
Kyyvesi
Lappajärvi
Lojo sjö
Näsijärvi
Päijänne
Pielavesi och Nilakka
Pielinen
Puula
Pyhäjärvi i  Pyhäjärvi
Pyhäjärvi i Säkylä
Roine, Mallasvesi och Pälkänevesi
Ruovesi och Tarjanne
Saimen
Suvasvesi
Ule träsk
Älvar
Forsarna i Ruunaa
Ijo älv
Juutua och Ivalojoki
Kemi älv
Kiminge älv
Kitka, Kuusinki och Oulanka
Kumo älv
Kymmene älv
Mellersta Finlands forsar
Merikarvianjoki
Simo älv
Tana
Torne älv
Vanda å
Kusten och skärgården
Bottniska viken
Finska viken
Skärgårdshavet
Fiskedammar, put & take
Hossa
Kaunislampi
Matildanjärvi
Peurajärvi
Sjöarna Niemisjärvet, Evo
Teerilampi

Lappland Insjöfinland Västkusten Södra Finland, skärgård

Kuusamojärvi och Muojärvi - Kuusamos fångstsäkra fiskevatten

 

Fotograf: Kuusamon kalastusmatkailuhanke
Det finns stora gäddor i Muojärvi.

Den som letar efter säkra men utmanande fiskevatten styr kosan mot Sjö-Kuusamos skogsklädda höjder. Den långa och smala Kuusamojärvi, belägen i östra Kuusamo erbjuder mångsidiga möjligheter för såväl noviser som proffs.

Det stora vattenområdets hjärta ligger cirka 25 kilometer öst om stadens centrum, och jämte detta är den vildmarkslika Muojärvi det fiskrikaste vattnet i trakten. Sjöarna förenas via små bassänger. Landskapet formas av långa uddar och små öar.

Djupkarta (zooma in för att titta på djupinformationen).

Vattenområdets vatten rinner till Ryssland via två rutter: den södra rutten går via Pistojoki till en sjö med samma namn och längre norrut rinner vattnen via älvarna Kuusinki och Oulanka till Paanajärvi.

Lättillgänglighet, bra båtramper i kombination med det gästvänliga reseutbudet i Kuusamo garanterar fiskarna som kommer hit intressanta stunder.

Fotograf: Kuusamon kalastusmatkailuhanke 
Sommar i Muojärvi.
Sommar i Muojärvi.
 

Stora fiskar på de stora fjärdarna

Sjön Kuusamojärvis viktigaste fångstfiskar är gädda och lax. Gäddbeståndet är rikligt och fisken väger i medeltal mellan ett och två kilo. Närmare staden är fiskarna mindre, men det finns gott av dem. Då man rör sig mot klarare vatten, österut på sjön, växer fiskarnas medelstorlek.

För den som är ute efter laxfiskar finns det insjölax som baserar sig utsättningar. Ibland får man också vild öring i sjön.

Trollingfiskarens dag förgylls också av de abborrar och idar som finns i sjön. Då fiskarens rutt sammanfaller med idstimmens blir det liv i luckan.

Fotograf: Kuusamon kalastusmatkailuhanke 
Muojärvi id.
Muojärvi id.
 

Aggressivaste gäddorna i början av sommaren

Gäddfiskarnas säsong i Kuusamo börjar med de ljusa sommarnätterna. Efter leken, genast i månadsskiftet maj-juni är gäddorna verkligt aggressiva och man får mycket av dem, oberoende av fiskesätt. Då sommaren framskrider jämnar läget ut sig och fisket blir mer beroende av traditionella saker som dagens väder.

Kuusamojärvi är ett idealiskt fiskevatten, för det kommer gädda så gott som alltid, man måste bara hitta rätt plats dit vindarna har hämtat bytesfisk för gäddan. Sjön utmanar även den erfarna fiskaren.

Laxsäsongen på sjön börjar aningen tidigare, genast då isarna lossnat. Vårens första fiskar kommer i ytvattnen, då vattnet är kring +5 grader. I juni-juli kommer insjölaxen på överraskande grunda platser och nära stränderna. Då vattnen blir varmare drar sig insjölaxen och öringarna djupare. De följer efter siklöjsstimmen.

Fotograf: Kuusamon kalastusmatkailuhanke 
Fin gädda från Kuusamojärvi.
Fin gädda från Kuusamojärvi.
 

Muojärvi känd för stora insjölaxar

Intill Kuusamojärvi ligger Muojärvi som är en av norra Finlands bästa trollingvatten. Muojärvi skyddas av öar och uddar, så det är säkert att röra sig med båt där: väldigt sällan stöter man på värre stormväder. Sjön är känd för sina ståtliga insjölaxar, men det finns gott om fisk för gäddfiskaren också.

Muojärvis laxar får man från djupare vatten och gäddorna från de grundare vikarna. Det är ovanligt med gäddfångster från fjärdarna. De bästa gäddvattnen är grunda vikar där det växer fräken och abborrgräs. På grund av det klara vattnet är fiskarna ofta ljusa och klara till färgen - samt vid god vigör och därför utmanande att fiska.

Förutom lax och gädda får man också id i Muojärvi. Muojärvis idar är stora, från ett till tre kilo. Idarna och då och då stora abborrar ger ett trevligt tillägg i trollingfiskarens röklåda.

Fotograf: Kuusamon kalastusmatkailuhanke 
Stort samtillståndsområde täcker Kuusamojärvi och Muojärvi.
Stort samtillståndsområde täcker Kuusamojärvi och Muojärvi.
 

Lättillgängligt samtillståndsområde

Sjö-Kuusamos vatten är lättillgängliga och de utformar ett enda stort samtillståndsområde. Tillståndsområdet täcker förutom Kuusamojärvi och Muojärvi även Kirpistö, Kiitämä, Suininki och Joukamojärvi, sammanlagt otroliga 250 kvadratkilometer av fångstsäkert vatten.

Kuusamojärvi är även lätt och trygg att färdas med båt på, för lederna är välutmärkta och det finns få stenar och grund. Stränderna är för det mesta flacka och det är därför lätt att ta i land. Det finns gott om eldplatser och båtrampar. Ut på sjön kommer man bland annat enkelt i stans centrum från Kelaranta hamn.

Muojärvi nås bäst från fiskhamnen i Sossonniemi. Då man ger sig ut från Sossonniemi ska man ändå vara noggrann med navigeringen – det finns några undervattensgrund där man lätt kan ha sönder sin utrustning.

Fotograf: Kuusamon kalastusmatkailuhanke 
Muojärvi insjölax.
Muojärvi insjölax.
 

Drag för klara vatten

Drag som anses fungera bra i klara vatten fungerar även här. Då fisken äter dåligt lönar det sig att minska på dragens storlek och för laxfiskarna kan man även prova bjuda på naturligt bete i beteshållare.

De bästa dragen och tipsen får man i Kuusamo Uistins fabriksbutik, Kuusamojärvi är ju trots allt testplats nummer ett för Kuusamo Uistins designers.

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024
 
Typ:Sjöar
Område:124 km²
Längd:40 km
Kuststräckans längd:437 km
Djup:4 m
Max. djup:36 m
  
Fiskarter
Abborre
Braxen
Gädda
Harr
Id
Insjölax
Insjööring
Lake
Mört
Sik

Fiskeguider och turer

Lapland Fishing Ltd

Produkter och paket

Day at a fishing village

Tilläggsinformation