Fisketuristens guide till de tusen sjöarnas land 
  Svenska
 
Hem Områden Vatten Fiskarter Fiskemetoder Tjänster Bra att veta  
FishinginFinland.fi > Områden > Insjöfinland 
Lappland
Insjöfinland
Västkusten
Södra Finland, skärgård

Lappland Insjöfinland Västkusten Södra Finland, skärgård

Insjöfinland - Europas största sjöområde

 

Fotograf: Kimmo Pöri
Trolling efter sik. Airakselanjärvi, Karttula. Insjöfinland. Stor-Saimen, Savitaipale. Jupiter lyser över insjö-Finlands fiskevatten. Vasaralahti, Hyötiäinen. Rautavesi, Sastamala. Pihlajavesi, Saimen. Gäddan hugger ibland bra intill växtlighet vid solnedgång under sensommaren.
Trolling efter sik. Airakselanjärvi, Karttula.

Största delen av Finlands vattenareal finns i Insjöfinland. Och många säger att detta Europas största sammanhängande sjöområde och dess tusentals glittrande, rena vatten är Finlands vackraste landskap. För fiskaren erbjuder området ett oändligt antal fiskeställen.

Insjöfinland är fiskarens Eldorado. Här finns det plats, lugn och ro för hur många nya fiskare som helst. De viktigaste fångstarterna i de flesta vattnen i området är gädda, abborre, gös och mörtfiskar. Insjööring och insjölax finns i fjärdarna i de stora sjöarna, och lake och sik är viktiga arter i många stora och även i mindre vatten.

   

Jigging is fun, active and eventful! Zander are pursued with jigs in bay waters, shallows and slow-flowing sounds in the beginning of the season and at the edges of mid-lake shallows and rocky areas in summer.

   
Gädda finns överallt, gös och abborrbestånden har vuxit

I praktiken är alla sjöar i området potentiella ställen för fiske efter gädda. Det är således omöjligt att nämna några enskilda gäddvatten överglänser de andra.

Gösbestånden i Insjöfinland har återhämtat sig under de senaste 20 åren och arten finns i flera hundra stora och medelstora sjöar. Utmärkta gösvatten är bland annat sjöarna Pyhäjärvi, Kyrösjärvi och de övriga stora sjöarna i Tammerforsregionen, Kallavesi, Vesijärvi i Lahtis och Höytiäinen, och i Saimenområdet exempelvis Pyhäselkäområdet och Haukivesi samt Kyyvesi i S:t Michel.

Bestånden av storabborre har vuxit till följd av de varma somrarna på 2000-talet, och i dag har fiskarna goda möjligheter att fånga abborrar på över ett halvt kilo i många sjöar i regionen.

Fotograf: Kimmo Pöri 
Säsongen för pimpelfiske är nästan ett halvt år långt.
Säsongen för pimpelfiske är nästan ett halvt år långt.
 

I Insjöfinland finns det 30 sjöar med en areal på över 100 km². Finlands största sjö Saimen täcker en stor del av områdets östra kant. Andra stora sjöar är Päijänne, Pielinen, Ule träsk, Puula, Keitele, Kallavesi, Höytiäinen och Näsijärvi. I området finns flera hundra sjöar av medelstorlek och flera tusen skogstjärnar som är utmärkta fiskevatten. Vid skogstjärnarna får du fiska alldeles ensam. Finlands största ö Soisalo ligger söder om staden Kuopio mellan sjöarna Kallavesi, Suvasvesi och Haukivesi.

Fiskrika forsar

Sjöarna i Insjöfinland bildar vidsträckta sjöräckor. Vattendragen förenas av sund, där vattnen pressas ut i den nedre sjön i en skummande fors. De strida forsarna är bra ställen för spinn- och flugfiske efter öring, regnbåge och harr. Forsarna i Mellersta Finland norr om staden Jyväskylä och Ruunaa forsar i älven Lieksanjoki öster om Pielinen är landets bäst kända ställen för fiske i strömmande vatten. Det finns många bra forsar i detta vidsträckta område.

Fotograf: Lentokuva Vallas 
Konnevesi.
Konnevesi.
 

Tusen öars land

Ett kännetecknande drag för naturen i Insjöfinland är att de blå sjöarna är mycket sönderskurna och har flera tusen öar, uddar, vikar och sund. Det innebär att det finns ett oändligt antal intressanta fiskeställen i området.

Landskapet i Insjöfinland präglas av tallskogar, branta klippor som stiger rakt upp ur vattnet, sandåsar och små höjdskillnader överallt i terrängen. Den isfria säsongen börjar i maj och fortsätter fram till november–december. De största sjöarna fryser till först i december–januari.

De största städerna i området är Tammerfors, Lahtis, Jyväskylä, Kuopio, Joensuu, St. Michel, Nyslott och Villmanstrand. De har grundats på stränderna till stora sjöar eftersom vattenlederna erbjuder goda förbindelser. Det betyder att man kan göra en fisketur alldeles i städernas närhet.

Fotograf: MEK/kuvapankki 
Den finländska drömmen.
Den finländska drömmen.
 

Stort utbud av stugor

Många fiskare och friluftsmänniskor som besöker Insjöfinland väljer att hyra en stuga på stranden av en sjö. Därifrån går det lätt att hoppa i båten och ge sig ut på en fisketur strax man känner för det. På sommaren när semesterfirarna åker ut till sina stugor ökar antalet invånare i Insjöfinland betydligt.

Även om det har byggts allt för många sommarstugor längs många stränder i Insjöfinland, finns det fortfarande en hel del lugna områden där det enda man hör är lommens rop och suset från svanarnas vingar. Nationalparkerna, de mångsidiga naturobjekten som skyddats med hjälp av programmet för strandskydd och Naturaområdena är bland det finaste som fiskaren och naturvännen kan tänka sig.

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2023
 
   

TOP 5

1. Billigt flyg

2. Hyrd bil

3. Hyrd stuga

4. Hyrd båt + egen fiskeutrustning

5. Fiske i lugn och ro mitt i Europas finaste sjönatur

Tilläggsinformation