Fisketuristens guide till de tusen sjöarnas land 
  Svenska
 
Hem Områden Vatten Fiskarter Fiskemetoder Tjänster Bra att veta  
FishinginFinland.fi > Områden > Lappland 
Lappland
Insjöfinland
Västkusten
Södra Finland, skärgård

Lappland Insjöfinland Västkusten Södra Finland, skärgård

Lappland - de ljusa sommarnätternas förtrollning

 

Fotograf: Jani Ollikainen
Drillning av lax vid mynningen av Tsulloveijoki, Övre Tana. Lappland. Ödemarken i Kaldoaivi, Enare. Tana, Utsjoki. På en fisketur i ödemarken övernattar man i tält. Lapska armen, Enontekis. I ödemarkssjöarna i Muotkatunturi, Enare, finns det gäddor.
Drillning av lax vid mynningen av Tsulloveijoki, Övre Tana.

Lappland erbjuder fiskaren mångsidiga, rena och fångstsäkra vatten. I Lappland finns Finlands bästa ställen för fiske efter lax och harr. Här finns även frihet, öppna landskap och nätter med solsken. Och på vintern en meter snö och därtill en meter is. Under isen finns harr, röding och öring.

Tana älv är Europas bästa laxälv och även Torne älv hör till de bästa. I båda älvarna kan man fånga stora fiskar, laxar på 15–25 kilo fångas varje år. Lax fiskas också i Simo älv och Neiden älv.

   

A dry fly is floating with the current on a Lappish mountain river. The rod starts bending and a strong tail soon splashes at the surface. An angler has established contact with a wild grayling.

   
Storharrens rike

Lappland är en verklig dröm för harrfiskaren. Harren förekommer allmänt i hela området och i många vatten blir den exceptionellt stor. Harrar på över ett kilo är inte alls sällsynta. De bästa fiskeställena är Torne älvs vattendrag, särskilt nära dess källflöden. Också Tana älv, Enare träsk och vattnen i Vätsäri–Kaldoaiviområdet norr om Enare träsk är harrvatten av första klass.

I älvarna i Enare träsk, Vätsäri och Kuusamo har du chansen att fånga din drömfisk, en vild öring på flera kilo. Det finns gott om fina öringställen runtom i Lappland.

Fotograf: Alvis Birkovs 
Storharr i Lätäseno.
Storharr i Lätäseno.
 

Rödingen väntar

Lapplands specialitet är den vackra rödingen. Rödingfiskaren styr kosan till Enare träsk, Kilpisjärvi eller till de små sjöarna i Fjällappland.

Goda sikvatten finns överallt i Lappland. Fiske efter sik är en krävande syssla. Fluga ger de bästa fångsterna. Sik finns i många små sjöar och i lugnvatten i älvarna, som också är bra ställen för harr.

Glöm ändå inte bort de oslagbara gädd- och abborrvattnen i Lappland. I många ödemarkssjöar finns det storabborre, och de fångade fiskarna kan väga upp till ett kilo. Gäddan är vanlig i södra och mellersta Lappland, men den är inte populär för fiske. I Lappland talar man ofta ganska nedsättande om gäddan. Men om du är gäddfiskare, kan du fånga stora gäddor till och med i ganska anspråkslösa tjärnar. Av de stora sjöarna är exempelvis Porttipahta och Kemijärvi gäddfiskarens favoriter. I Kuusamotrakten finns många fina sjöar för fiske efter fisk med vitt kött.

Fotograf: Petteri Kontila 
Pimpelfiske efter röding i Kaldoaivi ödemarkssjö i Utsjoki.
Pimpelfiske efter röding i Kaldoaivi ödemarkssjö i Utsjoki.
 

Lappland låter fiskaren koppla av

Landskapet i Lappland är vackert och har en vildmarkskaraktär. Bebyggelsen är sparsam och därför är vattnen fiskrika. På många ställen kan du fiska helt ensam. I vildmarken kan det gå dagar utan att du ser någon annan. Som motvikt till ödemarkerna finns det också många fiskevatten som är lätta att nå.

Årstiderna i Lappland präglas av färger och motsättningar. På sommaren skiner solen dygnet runt, men under midvintern visar solen sig inte alls. Höstens granna lövbrand och vårvinterns solbelysta drivor lockar vandrare och fiskare till Lappland. På vintern finns det i allmänhet en meter snö på marken och det vinterlandskapet saknar motstycke.

Under höst- och vinterkvällarna kan fiskaren sitta vid lägerelden och beundra norrskenets färgprakt. När det redan blivit sommar i södra Finland, fortsätter vårvintersäsongen i Fjällappland. Ibland är det möjligt att pimpelfiska ännu i juni.

Fotograf: Lentokuva Vallas 
Muonio älv, Enontekis.
Muonio älv, Enontekis.
 

Bra utrustning ett måste

Om du reser till Lappland på sommaren måste du ha myggmedel med dig. Myggsvärmarna kan tidvis vara enorma. Lägg därför med åtminstone ett par flaskor myggmedel i bagaget.

I Lappland kan det förekomma extrema växlingar i väderleken. På vintern måste fiskaren utrusta sig för arktisk köld. Ta med dig varma kläder och en extralång borr, eftersom isen på sjöarna kan vara över en meter tjock. Det är bara ett par tusen kilometer till Nordpolen från Lappland, och temperaturen kan gå ner till noll även på sommaren. Du ska således alltid ha varma kläder med dig. Å andra sidan kan Utsjoki vara Finlands varmaste ställe vid värmebölja, och då kan vattnet i Tana älv bli så varmt att du kan bada i det.

Fotograf: Jari Salonen 
Det finns gott om plats i Lappland.
Det finns gott om plats i Lappland.
 
 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024
 
   

TOP 5

1. Fiske efter storharr i åarna Lätäseno och Könkämäeno i Lapska armen.

2. Laxrodd om natten i Tana och Torne älvar.

3. Pimpelfiske efter röding och harr i vårvintersolskenet i maj.

4. Den fiskrika ödemarkssjön Enare träsk.

5. Den ofantliga mängden lugna fiskeställen i vildmarken.

Tilläggsinformation