Fisketuristens guide till de tusen sjöarnas land 
  Svenska
 
Hem Områden Vatten Fiskarter Fiskemetoder Tjänster Bra att veta  
FishinginFinland.fi > Områden > Västkusten 
Lappland
Insjöfinland
Västkusten
Södra Finland, skärgård

Lappland Insjöfinland Västkusten Södra Finland, skärgård

Västkusten - steniga och fiskrika skärgårdar

 

Fotograf: Jorma Koivuniemi
Agnfiske efter gädda längs de yttersta holmarna och skären ger goda fångster under sommarens varmaste tid. Larsmo, Storgrundet, Karleby. Västkusten. Kynäsjoki, Pomarkku. Sastmola. Långsamt sjunkande färggranna kastflugor lämpar sig väl för gäddfiske i grunda vatten. Bränningsfiske efter havsöring. Öringen nappar ofta i grunda strandnära vatten under hösten. Nystad.
Agnfiske efter gädda längs de yttersta holmarna och skären ger goda fångster under sommarens varmaste tid. Larsmo, Storgrundet, Karleby.

Finlands västkust erbjuder fiskaren en mångsidig miljö och rofylld natur. De viktigaste vattnen för fiskaren är kustvattnen och älvarna i Bottniska viken.

   

Rainbow trout is a common game species on River Merikarvianjoki and on many other rivers and rapids fishing sites in Finland. Rainbow trout are pursued using colourful flies, small plugs and spoons.

   
Österbottens långa kust

Landskapet i Österbotten präglas av enorma uppodlade slätter och vidsträckta myrmarker. Österbottens kust är jämn och grund, och landhöjningen – ca 8 mm om året – förändrar ständigt landskapet.

De flesta sötvattenfiskarna trivs i vattnet i Bottniska viken. De viktigaste fångstarterna för sportfisket vid kusten är gädda och abborre. Skärgårdarna är utmärkta områden för gäddfiske. Den natursköna skärgården i Kvarken utanför Vasa är ett berömt område för abborrfiske, och vattnen är också formligen fyllda av gädda.

Intressanta områden för fiskaren är Raumo skärgård, Skarvörarna i Sastmola, Vittisbofjärd skärgård norr om Björneborg och Jakobstad-Karleby skärgård. Skärgårdsområdena ger skydd åt den öppna kusten och där finns också ett rikt fiskbestånd.

Gös förekommer främst i områdets södra delar. Andra fångstarter är havsöring, lax, strömming, sik, lake, mörtfiskar och harr.

Fotograf: Lentokuva Vallas 
Skärgårdarna och älvarna är de viktigaste fiskeställena på västkusten. Korsholm, Kvarken.
Skärgårdarna och älvarna är de viktigaste fiskeställena på västkusten. Korsholm, Kvarken.
 

Älvarna har ett mångsidigt fiskbestånd

Bra älvar i områdets södra del i Björneborg-Raumoregionen är Sastmola älv och Kumo älv, där fångstarterna är havsöring, regnbåge, harr och lax. I Kumo älv kan du också fiska efter gös och asp. I Bottenviken är Lestijoki och Ijo älv de bästa älvarna, där fångstarterna är öring, regnbåge och harr.

Andra stora älvar är Lappfjärds å-Storå, som utmynnar i Bottenhavet vid Kristinestad, Kyro älv, som utmynnar i Kvarken och Lappo å, Esse å, Kalajoki, Pyhäjoki, Siikajoki, Ule älv och Kiminge älv, som utmynnar i Bottenviken. Kynäsjoki i Påmark är en trevlig liten älv.

I många älvar finns det öring, regnbåge och harr. Vanliga är även gädda, abborre, mörtfiskar och sik. Älvmynningarna är utmärkta fiskevatten och deras rika fågelbestånd gör dem också till intressanta utflyktsmål.

Fotograf: Jari Salonen 
Vid Stäävitkoski i maj. Sastmola älv är ett välskött fiskevatten.
Vid Stäävitkoski i maj. Sastmola älv är ett välskött fiskevatten.
 

Grunda fiskesjöar

Även om västkusten är fattigast på sjöar av alla områden i Finland, finns det i området flera tusen småsjöar och några större sjöar som kan vara av intresse för fiskaren. Sjöarna i området är grunda. Pyhäjärvi i Säkylä och Lestijärvi är kända fiskevatten för storabborre och gädda. I Isojärvi, Lappajärvi och Österbottens Pyhäjärvi kan du också fiska efter gös. Uljua konstgjorda sjö är känd som ett säkert ställe för storgädda och under de senaste åren har sjön också blivit berömd för sin enorma lake. Mörtfiskar finns i alla sjöar.

Fotograf: Jari Salonen 
Vid grynnorna på fjärden i Lappajärvi pimpelfiskar man efter abborre på 3–4 meters djup.
Vid grynnorna på fjärden i Lappajärvi pimpelfiskar man efter abborre på 3–4 meters djup.
 
 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2023
 
   

Fiskeredskap

TOP 5

1. Finlands stenigaste och kanske också fiskrikaste skärgård i Kvarken.

2. Pimpelfiske efter jätteabborre på Pyhäjärvi i Säkylä.

3. Fiske efter stigande lax längs kusten om våren.

4. Sastmola älvs fiskrika forsar och stora havsöringar.

5. Älvmynningarnas frodiga fiskevatten med si.

Tilläggsinformation