Fisketuristens guide till de tusen sjöarnas land 
  Svenska
 
Hem Områden Vatten Fiskarter Fiskemetoder Tjänster Bra att veta  
FishinginFinland.fi > Områden > Södra Finland, skärgård 
Lappland
Insjöfinland
Västkusten
Södra Finland, skärgård

Lappland Insjöfinland Västkusten Södra Finland, skärgård

Södra Finland, skärgård - fiskevatten alldeles nära stan

 

Fotograf: Lentokuva Vallas
Fredrikshamns skärgård i Finska viken. Södra Finland och skärgårdsområdet. Hangö. Det är roligast att fånga gädda i grunda vatten. Nagu. Pernåviken, Lovisa. Kuutsalo, Kotka.
Fredrikshamns skärgård i Finska viken.

I södra Finland möter bosättningen och det urbana livet den vilda naturen. Fiskaren hittar fiskevatten alldeles nära stan och kan kombinera fiskesemestern med sevärdheter och kultur. På kusten finns ett bra nätverk av fiskeguider och det är lätt att ge sig ut på en fisketur.

Här finns det urbana miljöer, mångsidiga tjänster och allt du kan önska dig i shoppingväg, men samtidigt är det lätt att nå landsbygden och nationalparkernas vildmarksnatur som ligger vid goda trafikförbindelser. I området finns fyra av Finlands fem största städer – Helsingfors, Vanda, Esbo och Åbo – och cirka hälften av alla invånare i Finland.

   

The Gulf of Finland is a diverse playing field for fishing different species − pike, zander and perch as the main game species. Half-kilo perch strike jigs voraciously on the edges of shallows and in rapid-flowing sounds.

   
Skärgården bjuder på fantastiskt fiske

För fiskaren är Östersjöskärgården det viktigaste området i södra Finland. Skärgårdshavet och Finska viken utgör Europas största skärgårdsområde. Området, som har flera tiotusentals öar, erbjuder möjligheter till sötvattensfiske i havsmiljö. Vattnet i Östersjön är bräckt, men bland fångstarterna finns det även saltvattensarter, t.ex. flundra.

De största skärgårdsområdena är Åbo, Ekenäs och Borgå skärgårdar. I Åbo skärgård ligger många tätorter på öar, exempelvis Kimito, Gustavs och Nagu. Det finns ett enormt antal små holmar och skär i området. Finska viken har flera tusen öar, men där är skärgårdszonen smalare. Öarna är huvudsakligen obebodda och stugorna få. Skärgården ger skydd för vinden och sjögången, och vågorna är i allmänhet små.

Fotograf: Antti Koli 
Tölöviken, Helsingfors.
Tölöviken, Helsingfors.
 

Den fantastiskt vackra skärgården är ett område som erbjuder fiskaren oändliga möjligheter. Det finns nya fiskeställen för varje dag i året. Tyvärr är livet för kort för att man skulle hinna pröva alla hot spots i skärgården.

De starka gädd-, gös- och abborrbestånden i området möjliggör fiske året runt. I detta område fångas flest gäddor över tio kilo. Andra fångstarter är sik, lake, havsöring, lax, strömming och mörtfiskar.

Fotograf: Jari Tuiskunen 
Ingå skärgård är ett utmärkt område för fiske efter gädda.
Ingå skärgård är ett utmärkt område för fiske efter gädda.
 

Små sjöar ger gädda, gös och metesfisk

Det finns gott om små sjöar i området. Lojo sjö i Västra Nyland är störst och även viktigast med tanke på fisket. Sjön är känd särskilt för sin gös. Andra stora sjöar är den klara Kivijärvi och djupa Vuohijärvi i Kymmenedalen. Vuohijärvi är känd för sina stora laxfiskar.

Många av de små sjöarna i södra Finland är lokalt viktiga fiskevatten och kända som goda gös- och gäddvatten. De är utmärkta vatten för mete eftersom de har mångsidiga bestånd av mörtfiskar och starka abborrstammar.

Fotograf: Kari Taimisto 
Kymmene älv är södra Finlands populäraste ställe för älvfiske.
Kymmene älv är södra Finlands populäraste ställe för älvfiske.
 

En stor och många små älvar

Kymmene älv är ett fångstsäkert och lättillgängligt vatten för älvfiske. Här kan du fiska efter lax, havsöring, regnbåge och sik. Vanda å, som flyter genom huvudstadsregionen, är ett populärt fiskevatten.

I området finns många små, idylliska älvar som ringlar sig genom landskapet. Bra mål för fiskefärden är bland annat Fiskars å, forsen Latokartanonkoski i Kiskojoki och älvarna Karkkilanjoki, Aura å, Laajoki och Virmo å.

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024
 
   

TOP 5

1. Europas finaste och största skärgård.

2. Spinnfiske efter storgädda året runt.

3. Spöfiske på skärgårdens bästa fiskeställen.

4. Den urbana och fångstsäkra Kymmene älv.

5. Fiske, kultur och sevärdheter.

Tilläggsinformation