Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Kalalajit > Made 
Ahven
Harjus
Hauki
Järvilohi
Järvitaimen
Kirjolohi
Kuha
Lahna
Lohi
Made
Meritaimen
Nieriä
Särki
Säyne
Siika
Silakka
Sorva
Toutain
Muut kalalajit

Made - viileiden vesien pohjakala

 

Kuva: Jari Tuiskunen
Made (Lota lota). Mateen pilkintää, Päijänne. Kallavesi, Kuopio.
Made (Lota lota).

Made on viileiden vesien pohjakala. Se on yleisimpiä kalojamme, jota esiintyy koko maassa kaikenlaisissa vesissä.

Mateen kutuaika talvella on pyynnin pääsesonkia. Madetta pilkitään tammikuun puolivälistä helmikuun loppuun. Madepilkille lähdetään iltapimeässä. Rannikolla salmipaikat ovat hyviä mateenkalastuskohteita.

Ennen kutua madetta pilkitään kalasyöteillä. Kutuaikaan pilkintäsyvyys on 1–3 metriä. Kutupaikat ovat tyypillisesti lahtien ja selkäkarikoiden kovia hiekka- ja sorapohjia.

Kuva: Antti Koli 
Saaristomeri.
Saaristomeri.

Pilkkiä kolistellaan pohjassa ja kun siiman päässä tuntuu painoa, tehdään kova vastaisku. Siiman on syytä olla vahvaa, 0,40–0,70 millistä, ja kairan iso – vähintään kuusi tuumaa – siltä varalta, että iso made on tarttunut kiinni. Uuden kalastuslain mukaan koukun tahallinen tartuttaminen kalaan ulkopuolelta on kiellettyä. Madeharan käyttö on näin ollen kiellettyä vuoden 2016 alusta lukien.

Madetta ei kalasteta muulloin vapavälineillä. Mateen kesäkalastus odottaakin vielä keksijäänsä Suomessa.

Madetta vieroksutaan saalislajina kesällä syyttä suotta, vaikka silloin sen liha on parhaimmillaan. Turskakalana made pitää verestää ja perata heti pyynnin jälkeen. Made on loistava ruokakala ja harva tietää, että savukalana made on kaikista kaloista paras.

Kuva: Risto Jussila 
Lappajärvi on eräs Suomen lukemattomista mateenkalastuspaikoista.
Lappajärvi on eräs Suomen lukemattomista mateenkalastuspaikoista.
 
 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024
 

Koko: 0,3–1,5 kg
2000-luvun ennätys: 8,05 kg
Paras sesonki: 15.1.–28.2.

Lisätietoa