Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Kalalajit > Lohi 
Ahven
Harjus
Hauki
Järvilohi
Järvitaimen
Kirjolohi
Kuha
Lahna
Lohi
Made
Meritaimen
Nieriä
Särki
Säyne
Siika
Silakka
Sorva
Toutain
Muut kalalajit

Lohi - suurten jokien vaeltava valtias

 

Kuva: Veli-Pekka Räty
Isot lohet koukataan nostokoukulla. Teno, Levajokisuu. Kirkas nousulohi nappasi LGH-vaappuun. Nuorgamin suvanto, Teno. Pohjois-Suomessa on hyviä kohteita lohen kalastajille. Suomenlahti. Lohivieheitä jokikalastukseen. Vasemmalla pystyrivissä Karikko, Nils Master Spearhead, Joonas, kaksi Wäylää ja Turdus. Keskirivissä Abu Toby, JK-Uistin, Kopsu, Räsänen ja Salamander. Oikealla moottoriuisteluun järvilohelle Rapala X-Rap, Ottiviehe, LGH Muikku, Kapraali ja raksi.
Isot lohet koukataan nostokoukulla. Teno, Levajokisuu.

Suomesta löytyy muutama upea lohenkalastuskohde. Teno tuottaa Atlantin lohia enemmän kuin mikään muu lohijoki maailmassa. Tornionjoki on Euroopan suurin luonnontilainen lohijoki, jossa lohen keskikoko on 6–8 kg.

Villiä luonnossa lisääntyvää lohta esiintyy Pohjois-Suomessa Jäämereen laskevissa Teno- ja Näätämöjoessa sekä Itämeren Pohjanlahteen laskevissa Tornion- ja Simojoessa.

Tornionjoella lohen soudussa käytetään pääasiassa vaappuja. Koskialueilla ja vesistön latvoilla kalastetaan heitto- ja perhokalastusvälinein.

   
Isot joet, isot lohet

Suomen ja Norjan rajajoki Tenojoki on Euroopan tuottoisin lohijoki ja tunnettu suurista, yli 15 kilon painoisista lohista. Suurimmat yksilöt ovat yli 20-kiloisia. Tornionjoen lohisaaliit ovat parantuneet ajoverkkokiellon astuttua voimaan Itämerellä 2008. Tornionjoelta saadaan runsaasti 10–20 kilon kaloja.

Myös Näätämöjoella suurimmat saalikalat ovat yli 10-kiloisia. Simojoki on pienimuotoisin lohijoki, jossa vain perhokalastus on sallittua. Muilla joilla lohta kalastetaan sekä heittämällä rannalta että veneellä soutaen. Pohjoisen lohijoet ovat isoja ja leveitä virtoja, joiden kalastusympäristö on suurelta osin erämainen.

Kuva: Jari Tuiskunen 
Lohi (Salmo salar).
Lohi (Salmo salar).
 

Lohiparvien kintereillä

Itämeren rannikolla lohta kalastetaan vetouistelemalla. Pohjanlahdella paras lohisesonki alkaa toukokuun lopulla ja kestää kesäkuun puoliväliin. Perämereen laskeviin jokiin vaeltavat lohiparvet liikkuvat Itämeren pääaltaalta Suomen rannikkoa pitkin pohjoiseen, ja tuolloin uistimella saadaan saaliiksi yli 10-kiloisia kaloja.

Selkämeren ja Suomenlahden alueelle istutetaan Nevan lohta, jota voi tavoittaa uistimella koko avovesikauden ajan. Suomenlahdella lohta uistellaan ulapalta saariston ulkopuolelta.

Istutusten ansiosta Kymijoki tarjoaa hyvät lohenkalastusmahdollisuudet urbaanimmassa ympäristössä. Suurimmat saaliskalat ovat yli 15-kiloisia ja täyttävät jokaisen kalastajan unelman. Lohta nousee jonkin verran myös Merikarvianjokeen ja Kokemäenjokeen.

Kuva: Kari Taimisto 
Kirkas lohi kirkastaa mielen.
Kirkas lohi kirkastaa mielen.
 
 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024
 

Esiintyminen: Luonnontilaisena Itämeressä ja neljässä Lapin joessa
Koko: 2–10 kg
2000-luvun ennätys: 27,40 kg
Paras sesonki: 1.6.–15.8.
Alamitta: 60 cm
Muuta: Alamitta Perämerellä ja Tornionjoella 50 cm, Tenolla 25 cm. Rauhoitusaika ja saaliskiintiö vaihtelevat joen mukaan.

Lisätietoa