Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Kalalajit > Nieriä 
Ahven
Harjus
Hauki
Järvilohi
Järvitaimen
Kirjolohi
Kuha
Lahna
Lohi
Made
Meritaimen
Nieriä
Särki
Säyne
Siika
Silakka
Sorva
Toutain
Muut kalalajit

Nieriä - viileiden karujen vesien komistus

 

Kuva: Petteri Kontila
Nieriä (Salvelinus alpinus). Kaldoaivin erämaa, Utsjoki.
Nieriä (Salvelinus alpinus).

Nieriää eli rautua tavataan lähinnä pohjoisimman Lapin tunturijärviltä sekä Inarijärveltä ja Kilpisjärveltä. Lisäksi sitä esiintyy harvalukuisena Saimaan vesistössä.

Rautu on viileiden vesien kala, jonka tavoittaa kesäaikaan isoista järvistä vetouistelemalla lusikkauistimilla 10–30 metrin syvyydestä. Rautu voi napata myös pinnemmasta, etenkin viileän veden aikaan.

Tunturijärvillä perho ja lippa ovat varmimmat vieheet rautujen narraamiseen. Sesonki alkaa heti jäiden lähdön jälkeen - aikaisintaan kesäkuun lopussa – ja saalista saadaan rannalta heittämällä. Syöntihuippuja ovat varhainen aamu ja ilta.

Keskikesän helteillä kala voi olla pikkujärvissä hyvinkin syvällä ja viehettä kannattaa vajottaa reilusti. Yöaikaan kalat tulevat pintaan ruokailemaan, ja silloin pienet pintaperhot ovat tehokkaita.

Rautu on oikullinen pilkkikala. Avannon äärellä voi mennä useita päiviä ilman nykäystäkään – tai sitten puolessa tunnissa saalista tulee kymmeniä kappaleita.

Kuva: Jari Salonen 
Inarijärvi.
Inarijärvi.
 

Kutuasuinen nieriä on Suomen kaunein kala. Punavatsainen koirasnieriä on komea ilmestys. Vain harvat ja valitut pääsevät sen näkemään.

Nieriä on herkullinen kala graavattuna, paistettuna tai savustettuna. Parhaimmalta se maistuu nautittuna Lapin erämaajärven rannalla.

Kuva: Ismo Kolari 
Komea nieriä nappasi lusikkauistimeen Inarijärven Kasariselältä.
Komea nieriä nappasi lusikkauistimeen Inarijärven Kasariselältä.
 
 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024
 

Koko: 0,5–1,5 kg
2000-luvun ennätys: 6,51 kg
Muuta: Nieriä on kokonaan rauhoitettu Kuolimossa ja Saimaassa Puumalansalmen ja Vuoksenniskan välisellä alueella sekä muualla Vuoksen vesistössä syyskuun 1. päivästä marraskuun 30. päivään.

Alamitat:
60 cm: Vuoksen veistössä.
45 cm: Inarijärvessä.

Lisätietoa