Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Alueet > Lappi 
Lappi
Järvi-Suomi
Länsirannikko
Etelä-Suomi ja saaristoalue

Lappi Järvi-Suomi Länsirannikko Etelä-Suomi ja saaristoalue

Lappi - valoisan kesäyön kalataikoja

 

Kuva: Jani Ollikainen
Lohen väsyttelyä Tsulloveijokisuussa Ylä-Tenolla. Lapin kartta. Kalastaja Kaldoaivin erämaassa. Teno, Utsjoki. Erämaan kalaretkellä majoitutaan teltoissa. Käsivarsi, Enontekiö. Inarin Muotkatuntureiden erämaajärvissä on haukia.
Lohen väsyttelyä Tsulloveijokisuussa Ylä-Tenolla.

Lappi tarjoaa kalastajalle monipuoliset, puhtaat ja saalisvarmat vesistöt. Lapista löytyvät Suomen parhaat lohen ja harjuksen kalastuspaikat. Lapissa on tilaa, avaruutta ja yötön yö. Talvella on metri lunta ja saman verran jäätä. Jään alla odottavat harjukset, raudut ja taimenet.

Tenojoki on Euroopan paras lohijoki, Tornionjokikin yksi parhaista. Molemmista joista on mahdollisuus saada suuria kaloja. Vuosittain saadaan 15–25 -kiloisia lohia. Lohta kalastetaan myös Simo- ja Näätämöjoesta.

   

Pintaperho kelluu virrassa Lapin tunturijoella. Vapa alkaa taipua ja vahva pyrstö iskee vettä. Kalastaja on saanut kosketuksen villiin harjukseen.

   
Suurharjuksen valtakunta

Harjuksenkalastajalle Lappi on todellinen unelmapaikka. Harjus on täällä yleinen kala ja monissa vesistöissä se kasvaa poikkeuksellisen isoksi. Yli kiloiset harjukset eivät ole harvinaisia. Parhaita kohteita ovat Tornionjoen vesistö ja etenkin sen latvavedet. Tenojoki, Inarijärvi ja sen pohjoispuoliset Vätsärin – Kaldoaivin alueen vedet ovat ykkösluokan harripaikkoja.

Inarijärveltä, Vätsäristä ja Kuusamon joista voi tavoittaa kalastajan toivekalan, monen kilon villin taimenen. Hyviä taimenkohteita on eri puolilla Lappia.

Kuva: Alvis Birkovs 
Lätäsenon suurharjuksia.
Lätäsenon suurharjuksia.
 

Punavatsainen nieriä

Lapin erikoisuus on korean värinen nieriä eli rautu. Raudunkalastaja suuntaa Inarijärvelle, Kilpisjärvelle tai Tunturi-Lapin pienvesiin.

Hyviä siikavesiä riittää runsaasti koko Lapin alueella. Laji on haastava kalastettava. Parhaat saaliit saadaan perhovälineillä. Siikaa esiintyy monissa pikkujärvissä ja jokialueiden isommissa suvantopaikoissa, lompoloissa, jotka ovat myös hyviä harjuspaikkoja.

Älä kuitenkaan unohda, että Lapista löytyy verrattomia hauki- ja ahvenvesiä. Monet erämaajärvet ovat suurahvenvesiä, joissa saaliskalat ovat jopa kilon painoisia. Hauki on Etelä- ja Keski-Lapin vesissä yleinen, mutta sitä kalastetaan vähän. Hauki tunnetaankin Lapissa jänkäkoirana. Hyvinkin mitättömän näköisistä pikkulammista on mahdollisuus saada isoja haukia. Isoista järvistä esimerkiksi Porttipahta ja Kemijärvi ovat hauenkalastajan toivepaikkoja. Kuusamon alueella on paljon hyviä järviä valkolihaisten kalojen kalastukseen.

Kuva: Petteri Kontila 
Raudun pilkkikalastajat Kaldoaivin erämaajärvellä Utsjoella.
Raudun pilkkikalastajat Kaldoaivin erämaajärvellä Utsjoella.
 

Lappi rauhoittaa kalastajan mielen

Lapin maisema on erämaisen kaunista. Asutusta on vähän ja tämän vuoksi vesistöt ovat säilyneet kalaisina. Monissa kalakohteissa voi kalastaa tyystin omassa rauhassa; erämaassa voi mennä päiväkausia ilman yhtään vastaantulijaa. Erämaiden vastapainoksi Lapissa on myös lukuisia helposti tavoitettavia kalavesiä.

Lapin vuodenaikoja kuvaavat värikkyys ja vastakohtaisuus. Kesällä aurinko paistaa läpi yöttömän yön, mutta keskitalven kuukausina se ei näyttäydy lainkaan. Syksyn ruskan väriloisto ja kevättalven hankien valoisuus houkuttelevat alueelle retkeilijöitä ja kalastajia. Talvella Joulupukin maassa lunta on yleisesti metrin verran ja talvimaisemat ovat vertaansa vailla.

Syys- ja talvi-iltoina kalastaja voi nuotion äärellä ihailla revontulien väriloistoa. Kun Etelä-Suomessa vietetään jo kesää, jatkuu Tunturi-Lapissa keväinen kalastuskausi. Pilkille voi päästä vielä kesäkuussakin.

Kuva: Lentokuva Vallas 
Muonionjoki, Enontekiö.
Muonionjoki, Enontekiö.
 

Varustaudu kunnolla

Kesäaikaan Lapin matkalle pitää varata hyttysmyrkkyä, sillä sääskien paljous voi olla hetkittäin melkoinen. Varaa siis sitä mukaan ainakin pari pulloa.

Lapissa voi törmätä äärimmäisiin sääilmiöihin. Talvella kalastajan pitää varautua kylmiin oloihin. Varusteisiin kuuluvat lämpimät pukineet ja jatkovarrella varustettu kaira, sillä jäätä on paikoin yli metri. Pohjoisnavalle on matkaa vain pari tuhatta kilometriä ja kesälläkin lämpötila voi laskea Lapissa nollaan. Lämmintä vaatetusta tulee siis aina varata mukaan. Toisaalta taas helteen yllättäessä Utsjoki on Suomen lämpimin paikka ja Tenon vesi uimalämpöistä.

Kuva: Jari Salonen 
Lapissa on tilaa.
Lapissa on tilaa.
 
 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024
 
   

Kalastusvälineliikkeet

TOP 5

1. Lätäsenon ja Könkämäenon suurharjuspaikat Käsivarressa

2. Lohen soutu Tenon ja Tornionjoen yössä

3. Raudun ja harrin pilkintä keväthangilla toukokuussa

4. Inarijärven kalaisa erämaajärvi

5. Lukematon määrä rauhallisia ja erämaisia kalapaikkoja

Lisätietoa