Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Alueet > Etelä-Suomi ja saaristoalue 
Lappi
Järvi-Suomi
Länsirannikko
Etelä-Suomi ja saaristoalue

Lappi Järvi-Suomi Länsirannikko Etelä-Suomi ja saaristoalue

Etelä-Suomi ja saaristoalue - kalapaikka kaupungin laidalla

 

Kuva: Lentokuva Vallas
Haminan saaristoa Suomenlahdella. Etelä-Suomen ja saaristoalueen kartta. Hanko. Hauki on hauskinta pyytää matalasta. Nauvo. Pernajanlahti, Loviisa. Kuutsalo, Kotka.
Haminan saaristoa Suomenlahdella.

Etelä-Suomessa asutus ja urbaani elämä kohtaavat villin luonnon. Kalastaja löytää kohteet aivan kaupunkien läheltä ja voi yhdistää kalastuslomallaan tutustumista muuhun matkailu- ja kulttuuritarjontaan. Rannikolla on hyvä kalastusopasverkosto ja kalaan pääsy on helppoa.

Täällä on tarjolla kaupunkiympäristöä, monenlaisia palveluja ja ostosmahdollisuuksia, mutta yhtälailla lähellä on maaseutu ja kansallispuistojen erämainen luonto hyvien kulkuyhteyksien päässä. Alueelle sijoittuu neljä Suomen viidestä suurimmasta kaupungista – Helsinki, Vantaa, Espoo ja Turku – ja Suomen väkimäärästä noin puolet.

   

Suomenlahti on monipuolinen pelikenttä eri lajien kalastukseen – hauki, kuha ja ahven ovat alueen pääsaalislajeja. Puolen kilon ahven iskee hanakasti matalikkojen kupeessa ja virtaavissa salmissa.

   
Saaristo on upea kala-apaja

Eteläisen Suomen kalastuksellisesti merkityksellisin alue on Itämeren saaristo. Saaristomeren ja Suomenlahden saaristot muodostavat Euroopan laajimman saaristoalueen. Kymmenien tuhansien saarien muovaama alue tarjoaa mahdollisuuden kalastaa makean veden kaloja merellisessä ympäristössä. Itämeren vesi on murtovettä, ja saalislajeina on myös merikaloja kuten kampela.

Laajimmat saaristoalueet ovat Turun, Tammisaaren ja Porvoon saaristot. Turun saaristossa monet asutustaajamat, kuten Kemiö, Kustavi ja Nauvo sijaitsevat saarilla. Alueella on valtava määrä pikkusaaria ja luotoja. Suomenlahden puolella saaria on tuhansia, mutta saaristovyöhyke on kapeampi. Saaret ovat pääosin asumattomia ja mökkejä on vähän. Saaristo antaa suojaa ja aallot ovat yleensä pieniä.

Kuva: Antti Koli 
Töölönlahti, Helsinki.
Töölönlahti, Helsinki.
 

Henkeäsalpaavan kaunis saaristo on kalastajalle loputtomien mahdollisuuksien alue. Uusia kalapaikkoja riittää vuoden jokaiselle päivälle. Valitettavasti ihmisen elinikä ei vain riitä siihen, että kaikki saariston hotspotit ehtisi testata.

Alueen vahvat hauki-, kuha- ja ahvenkannat mahdollistavat ympärivuotisen kalastuksen. Tältä alueelta kalastetaan eniten yli kymmenkiloisia suurhaukia. Muita saaliskaloja ovat siika, made, meritaimen, merilohi, silakka ja erilaiset särkikalat.

Kuva: Jari Tuiskunen 
Inkoon saaristo on hyvää haukialuetta.
Inkoon saaristo on hyvää haukialuetta.
 

Pikkujärvistä haukea, kuhaa ja onkikaloja

Alueella on runsaasti pieniä järviä. Lohjanjärvi Länsi-Uudellamaalla on suurin ja kalastuksellisesti merkittävin. Se tunnetaan erityisesti kuhistaan. Muita isoja järviä ovat kirkasvetiset Kivijärvi ja isoista lohikaloistaan tunnettu syvä Vuohijärvi Kymenlaaksossa.

Monet Etelä-Suomen pikkujärvet ovat paikallisesti merkittäviä kalastuskohteita ja tunnettuja hyvinä kuha- ja haukivesinä. Pikkujärvet ovat erinomaisia onkivesiä runsaan särkikalalajiston ja vankkojen ahvenkantojen vuoksi.

Kuva: Kari Taimisto 
Kymijoki on Etelä-Suomen suosituin jokikalastuskohde.
Kymijoki on Etelä-Suomen suosituin jokikalastuskohde.
 

Yksi iso ja monta pientä jokea

Kymijoki on saalisvarma ja helposti saavutettava jokikalastuskohde, jossa kalastetaan lohta, meritaimenta, kirjolohta ja siikaa. Pääkaupunkiseudun läpi virtaava Vantaanjoki on suosittu kalastuskohde.

Alueella on monia pieniä, idyllisiä ja maisemassa mutkittelevia jokia. Hyviä kohteita ovat muun muassa Fiskarsinjoki, Kiskojoen Latokartanonkoski, Karkkilanjoki, Aurajoki, Laajoki ja Mynäjoki.

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024
 
   

Matkanjärjestäjät

Kalastusvälineliikkeet

TOP 5

1. Euroopan hienoin ja laajin saaristo

2. Mahdollisuus kalastaa suurhaukea merellä läpi vuoden

3. Heittokalastusretki saariston parhailla paikoilla

4. Saalisvarma urbaani lohijoki Kymijoki

5. Kalastusta, kulttuuria ja käyntikohteita