Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Alueet > Länsirannikko 
Lappi
Järvi-Suomi
Länsirannikko
Etelä-Suomi ja saaristoalue

Lappi Järvi-Suomi Länsirannikko Etelä-Suomi ja saaristoalue

Länsirannikko - lakeuden kutsu kalastamaan

 

Kuva: Jorma Koivuniemi
Hauen täkykalastus antaa saalista ulkosaarten reunoilta kesän kuumimpaan aikaan. Luoto, Storgrundet, Kokkola. Länsirannikon kartta. Kynäsjoki, Pomarkku. Merikarvia. Hitaasti uppoavat värikkäät heittoperhot toimivat matalan veden hauenkalastuksessa. Merikarvia. Meritaimenen tyrskykalastusta. Taimen nappaa loppusyksyllä usein aivan matalasta läheltä rantaa. Uusikaupunki.
Hauen täkykalastus antaa saalista ulkosaarten reunoilta kesän kuumimpaan aikaan. Luoto, Storgrundet, Kokkola.

Suomen länsirannikko tarjoaa monimuotoisen kalastusympäristön, jossa löytyy runsaasti tilaa luonnonrauhasta nauttivalle kalastajalle. Pohjanlahden rannikko ja joet ovat kalastuksen kannalta alueen merkittävimmät vesistöt.

   

Kirjolohi on yleinen saalislaji Merikarvianjoella ja monissa muissa Suomen joki- ja koskikohteissa. Kirjolohta tavoitellaan värikäillä perhoilla sekä pienillä vaapuilla ja lusikoilla.

   
Pohjanlahden pitkä rannikko

Valtavat peltolakeudet sekä laajat suot ovat täällä leimaa-antavia. Pohjanlahden rannikko on kauttaaltaan tasaista ja matalaa, ja siksi maankohoamisilmiö – noin 8 millimetriä vuodessa – muuttaa maisemaa jatkuvasti.

Pohjanlahden alueella viihtyvät useimmat makeanveden kalat. Hauki ja ahven ovat tärkeimmät urheilukalastuksen saalislajit rannikolla. Saaristoalueet ovat mainioita alueita hauenkalastukseen. Upea Merenkurkun saaristo Vaasan edustalla on maan kuulua ahvenaluetta ja täynnä haukea.

Rauman saaristo, Merikarvian Ouran saaristo, Ahlaisten saaristo Porin pohjoispuolella ja Pietarsaaren–Kokkolan saaristo ovat kalastajille mielenkiintoisia alueita. Saaristoalueet tuovat suojaa muuten avonaiselle rannikolle ja niiden kalasto on monipuolinen.

Kuhaa esiintyy lähinnä alueen eteläosissa. Muita saalislajeja ovat meritaimen, lohi, silakka, siika, made, erilaiset särkikalat ja harjus.

Kuva: Lentokuva Vallas 
Saaristot ja joet ovat Länsirannikon merkittävimmät kalastuspaikat. Mustasaari, Merenkurkku.
Saaristot ja joet ovat Länsirannikon merkittävimmät kalastuspaikat. Mustasaari, Merenkurkku.
 

Jokikohteissa monipuolinen kalasto

Alueen eteläosassa Porin–Rauman alueella hyviä jokikohteita ovat Merikarvianjoki ja Kokemäenjoki, joissa saalislajeina ovat meritaimen, kirjolohi, harjus ja merilohi. Kokemäenjoesta kalastetaan myös kuhaa ja toutainta. Perämeren alueella Lestijoki ja Iijoki ovat parhaita jokikohteita, joiden saalislajeina ovat taimen, kirjolohi ja harjus.

Muita isoja jokia ovat Kristiinankaupungin kohdalla Selkämereen laskeva Lapväärtinjoki-Isojoki, Merenkurkkuun laskeva Kyrönjoki ja Perämereen laskevat Lapuanjoki, Ähtävänjoki, Kalajoki, Pyhäjoki, Siikajoki, Oulujoki ja Kiiminkijoki. Kynäsjoki Pormarkussa on mukava pienimuotoinen jokikohde.

Taimen, kirjolohi ja harjus ovat saalislajeja monissa jokikohteissa. Tavallisia saalislajeja ovat myös hauki, ahven, särkikalat ja siika. Jokien suistoalueet ovat erinomaisia kalapaikkoja ja lintupaljoudessaan hyviä retkikohteita.

Kuva: Jari Salonen 
Stäävitkoskella toukokuussa. Merikarvianjoki on hyvin hoidettu kalastuskohde.
Stäävitkoskella toukokuussa. Merikarvianjoki on hyvin hoidettu kalastuskohde.
 

Matalia kalajärviä

Vaikka länsirannikko on Suomen vähäjärvisintä seutua, alueella on tuhansia pikkujärviä ja muutama isompi järvi kalastuskohteina. Alueen järvet ovat matalia. Säkylän Pyhäjärvi ja Lestijärvi ovat tunnettuja ison ahvenen ja hauen kalastuskohteita. Isojärvellä, Lappajärvellä ja Pohjanmaan Pyhäjärvellä saalislajina on myös kuha. Tekoaltaiden haukikannat ovat vahvat. Uljuan tekoallas tunnetaan varmana suurhaukipaikkana ja viime vuosina se on saanut mainetta myös valtavilla mateillaan. Särkikaloja esiintyy kaikissa järvissä.

Kuva: Jari Salonen 
Lappajärven selkäpakoilta pilkiltään maaliskuussa kookasta ahventa 3-4 metrin syvyydestä.
Lappajärven selkäpakoilta pilkiltään maaliskuussa kookasta ahventa 3-4 metrin syvyydestä.
 
 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024
 
   

Kalastusvälineliikkeet

TOP 5

1. Suomen kivikkoisin ja ehkä myös kalaisin saaristo Merenkurkussa

2. Jättiahventen pilkintä Säkylän Pyhäjärvellä

3. Nousulohen kalastus pitkin rannikkoa keväällä

4. Merikarvianjoen kalaisat kosket ja isot meritaimenet

5. Jokisuistojen rehevät kala-apajat lintuparvineen

Lisätietoa