Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Hyvä tietää > Kalatapahtumat 
Kalapaikkana Suomi
Uutiset
Kalastusluvat
Kalatapahtumat
Historia ja perinteet
Kalastusalan järjestöt
Kalaruoat
Turvallisuus
Videoita
Matkustusinfo
   
   
Lappi Järvi-Suomi Länsirannikko Etelä-Suomi ja saaristoalue

   
Mökkimajoitusta kalastajille
Mökkimajoitusta kalastajille

   
Opastettuja kalastusretkiä
Opastettuja kalastusretkiä

   
Kalastusvälineliikkeet
Kalastusvälineliikkeet
<< Kaikki tapahtumat

Tiukka SM-vetouistelukisa Lappajärvellä

 
Koronan takia vuodelta 2020 siirretyt vetouistelun SM-kilpailut päästiin järjestämään Etelä-Pohjanmaan Lappajärvellä , jonka pohjassa on muistona miljoonia vuosia sitten maahan törmänneen asteroidin jättämä kraatteri. Heinä-elokuun vaihteen viikonloppuna järjestettyyn tapahtumaan osallistui kilpailijoita eri puolilta Suomea, ja lopulliselle tuloslistalle kirjattiin 139 venekuntaa. Niistä 134 sai saalista.

SM-kilpailu on kutsukilpailu, jonne kutsutaan Suomen Uistelutoimikunnan päättämä määrä venekuntia ja edellisen vuoden Suomen mestarivenekunta. SM-kilpailuun karsitaan vetouistelun alueellisista cup-kilpailuista.

Kaksipäiväisen mittelön voitto ratkesi kisapäivien sijoituksien mukaan määräytyneen pisteytyksen perusteella. Mestaruustaisto oli hyvin tiukka. Lauantaina kolmanneksi sijoittunut Elmeri Nahkalan venekunta Pohjanmaalta voitti sunnuntain kisan ja varmisti samalla voiton. Toiseksi tullut Marko Hartikaisen venekunta Keski-Suomesta oli toisena lauantain jälkeen, ja sunnuntain neljäs sija toi sille kokonaistuloksissa hopeasijan.

Kilpailukaloina olivat ahven, kuha ja hauki. Voittajavenekunta ei saanut kuhia, mutta ratkaisi pelin ahvenilla ja hauilla. Kilpailussa saadut suurimmat ahvenet olivat 600–800 gramman kokoluokassa, kuhat noin 2,5-kiloisia ja hauet 6–8-kiloisia.

SM-kilpailujen isäntänä toimi Toha-vaappu Pohjanmaa cup ja vastaavana järjestäjänä Lappajärven Kalaveikot.

Tulokset ja lisätietoja:
SM-vetouistelu

Yläkuva: Lappajärven rantamaisemia hallitsevat pellot, kylät ja maatilat. (Kuva: Hannu Oksa)

(13.08.2021)

   

Eri puolella Suomea järjestetään monenlaisia kalastuksen oheistapahtumia, joissa pääsee mukaan kilpailun jännitykseen, maistelemaan kalaherkkuja ja tutustumaan alan uusimpiin välineinnovaatioihin.

Kuva: Jari Tuiskunen 
Stadionki, Helsinki.
Stadionki, Helsinki.
 

Jännitystä kalastuskilpailuissa

Suomalaiset ovat kilpailuhenkistä kansaa ja kalastuskilpailuilla on pitkät perinteet. Kisoja järjestetään pilkinnän, onginnan, uistelun, heittokalastuksen ja ravustuksen ympärille. Pilkkikisat keräävät eniten väkeä, osanottajia on isoimmissa kilpailuissa tuhansia.

Kesällä erityisen suosittuja ovat sadat vetouistelukilpailut, joista suurin ja tunnetuin on Kesälahdella järjestettävä 24 tunnin soutumaraton, Puruveden Lohikuninkuus. Tenon lohikuninkuus ratkaistaan soutamalla iso lohi Ylä-Lapin mahtivirrasta.

Kuva: Lentokuva Vallas 
Pilkkijät ovat levittäytyneet jäälle kuin muurahaiset Kallaveden SM-kisoissa.
Pilkkijät ovat levittäytyneet jäälle kuin muurahaiset Kallaveden SM-kisoissa.
 

Suomenlahdella pidettävät lohen uistelun EM-kisat keräävät runsaasti osallistujia ja yleisöä Helsinkiin. Oulujärvellä järjestetään vuosittain hauen uistelun EM-kisat ja Längelmävedellä kuhan uistelun MM-kisat, Rönnin Veto. "Maailmanmestaruus-kilpailut" ja vastaavat tapahtumien arvokkaat nimet kertovat suomalaiskalastajien kovasta innosta ja välillä myös aikamoisesta fanaattisuudesta harrastuksensa suhteen. Monet kilpailut ovat avoimia kaikille halukkaille.

Kuva: Petteri Kontila 
Vetouistelukilpailut Inarin Rahajärvellä.
Vetouistelukilpailut Inarin Rahajärvellä.
 

Herkkuruokia kalamarkkinoilla

Vuosittain järjestetään 50 kalamarkkinatapahtumaa, joissa on tarjolla monipuolisesti paikan päällä syötäviä herkullisia kalaruokia, tuoretta kalaa ja erilaisia kalasäilykkeitä sekä paljon muuta oheistarjontaa. Suurimmat tapahtumat ovat syksyisin järjestettävät Helsingin ja Turun silakkamarkkinat sekä Tampereen kalamarkkinat keväällä ja syksyllä.

Kalamarkkinakalenteri

Kuva: Veli-Pekka Räty 
Kalamarkkinoilla on tarjolla paistettuja muikkuja ja monia muita kalaherkkuja. Tampereen Kalamarkkinat.
Kalamarkkinoilla on tarjolla paistettuja muikkuja ja monia muita kalaherkkuja. Tampereen Kalamarkkinat.
 

Uutuusvälineitä erämessuilla

Kalastus- ja luontoharrastajat kokoontuvat erä- ja kalastusmessuille, joita pidetään muutamia vuosittain. Tunnetuimmat tapahtumat ovat Riihimäen, Oulun ja Kuopion Erämessut. Messuilla esittäytyy monipuolinen väline-, vaatetus- ja matkailutarjonta sekä tietenkin uutuustuotteet.

Kuva: Petteri Kontila 
Kuopiossa järjestetään joka toinen vuosi Savon Erämessut.
Kuopiossa järjestetään joka toinen vuosi Savon Erämessut.
 
 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2022