Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Hyvä tietää > Turvallisuus 
Kalapaikkana Suomi
Uutiset
Kalastusluvat
Kalatapahtumat
Historia ja perinteet
Kalastusalan järjestöt
Kalaruoat
Turvallisuus
Videoita
Matkustusinfo
   
   
Lappi Järvi-Suomi Länsirannikko Etelä-Suomi ja saaristoalue

   
Mökkimajoitusta kalastajille
Mökkimajoitusta kalastajille

   
Opastettuja kalastusretkiä
Opastettuja kalastusretkiä

   
Kalastusvälineliikkeet
Kalastusvälineliikkeet

Turvallisuus

 

Suomen vedet ovat laajoja ja keliolosuhteet vaihtelevat. Rannikolla ja suurilla järvenselillä aallokko voi kasvaa korkeaksi. Vesille lähdettäessä tulee seurata säätilan kehitystä, ja ennen kalaretkeä kannattaa katsoa tuorein sääennuste.

Kuva: Jari Tuiskunen 
Isoilla järvillä saa varautua tuulen tuiverrukseen.
Isoilla järvillä saa varautua tuulen tuiverrukseen.
 

Venekaluston tulee olla aina turvallinen. Liian pienillä veneillä ei kannata mennä tuulisille alueille. Kelluntapukineet, äyskäri, airot, kartta ja matkapuhelin ovat perusturvavarusteita vesille lähdettäessä. Jos olet liikkeellä vuokraveneellä, pidä mukanasi veneen vuokraajan puhelinnumero. Kerro rannalle jääville minne olet menossa ja koska palaat. Hätätilanteessa soita yleiseen hälytysnumeroon 112.

Kuva: Lentokuva Vallas 
Merikarvian saaristossa ja muilla rannikkovesillä veneily on monin paikoin haastavaa.
Merikarvian saaristossa ja muilla rannikkovesillä veneily on monin paikoin haastavaa.
 

Syvyyskartta mukaan

Monet vesistöt ovat karikkoisia. Pohjanlahti Rauman ja Kokkolan välillä ja Suomenlahti Loviisasta itään ovat erittäin kivikkoisia. Myös järvillä on paljon karikkoja. Tarvitset ehdottomasti syvyyskartan liikkuessasi Suomen vesillä. Ilman kunnollista karttaa laajoilla ja sokkeloisilla vesialueilla voi myös eksyä.

Syvyystiedot löytyvät suurimmista vesistöistä ja ne on merkitty merikortteihin, veneilykarttoihin ja peruskarttoihin. Syvyyskarttoja on saatavilla huoltoasemilta, kirjakaupoista ja maanmittauslaitokselta. Internetistä löytyvät monien veistöjen syvyyskartat osoitteesta www.retkikartta.fi (syvyydet saat esille zoomaamalla karttaa lähemmäs).

Kaikuluotain on oiva apuväline matalikkojen paikantamisessa.

Alkoholin käyttö ja varomattomuus veneessä aiheuttavat vuosittain monia hukkumistapauksia. Erityisen riskialtista on kylmän veden aika keväällä ja syksyllä. Veden varaan joutuessa hypotermia iskee nopeasti. Pelastautumispuku on hyvä varustus kylmillä ja tuulisilla keleillä. Jos keli on huono, kannattaa jäädä maihin.

Kuva: Jari Tuiskunen 
Pilkille mennään vasta kun jää on riittävän vahvaa.
Pilkille mennään vasta kun jää on riittävän vahvaa.
 

Älä mene heikoille jäille

Talvella jäällä liikuttaessa pitää varmistaa jään kestävyys. Virtapaikoissa jää on heikkoa kovillakin pakkasilla, joten varo niitä. Jäällä kulkiessa pidä aina mukanasi jäänaskalit, joilla pääset ylös avannosta, jos kaikesta huolimatta putoat jäihin. Jään vahvuudesta ja mahdollisista virtapaikoista kannattaa kysellä paikallisilta asukkailta.

Talvella pakkanen ja erityisesti pakkasen ja tuulen yhdistelmä asettavat kovat vaatimukset varusteille. Talvikalastaja saa varautua Suomessa – etenkin Lapissa – lähes arktisiin oloihin, sillä pakkanen paukkuu jopa 30–40 asteessa. Tuulisena päivänä yli 15 asteen pakkanen on hyvä syy siirtää pilkkireissua tuonnemmaksi.

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024