Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Hyvä tietää > Kalastusluvat 
Kalapaikkana Suomi
Uutiset
Kalastusluvat
Kalatapahtumat
Historia ja perinteet
Kalastusalan järjestöt
Kalaruoat
Turvallisuus
Videoita
Matkustusinfo
   
   
Lappi Järvi-Suomi Länsirannikko Etelä-Suomi ja saaristoalue

   
Mökkimajoitusta kalastajille
Mökkimajoitusta kalastajille

   
Opastettuja kalastusretkiä
Opastettuja kalastusretkiä

   
Kalastusvälineliikkeet
Kalastusvälineliikkeet

Kalastusluvat

 

Suomessa pääsee kalastamaan helposti. Onginta, pilkintä ja kalastus silakkalitkalla ovat maksuttomia yleiskalastusoikeuksia* eli niihin ei tarvita mitään lupia tai maksuja. Lisäksi alle 18-vuotiailla ja 70 vuotta täyttäneillä sekä 31.12.2023 mennessä 65 vuotta täyttäneillä on maksuton oikeus viehekalastukseen yhdellä vavalla*.

Muu kalastus
18–69-vuotiaiden (poikkeuksena 31.12.2023 mennessä 65 vuotta täyttäneet) tulee suorittaa kalastonhoitomaksu, joka oikeuttaa viehekalastukseen yhdellä vavalla ja vieheellä*. Muuhun kalastukseen kaiken ikäisillä tulee olla lisäksi paikallinen kalastuslupa.

*Yleiskalastusoikeudet − onginta, pilkintä ja viehekalastus yhdellä vavalla − eivät koske vaelluskalavesistöjen koski- ja virtapaikkoja ja muita erityiskohteita.

Kuva: Jari Salonen 
Ruunaan Kattilakoski on erityiskohde, jonne tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi oma kalastuslupa kalastukseen yhdellä vavalla. Kalastaja voi vuokrata koko kalapaikan.
Ruunaan Kattilakoski on erityiskohde, jonne tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi oma kalastuslupa kalastukseen yhdellä vavalla. Kalastaja voi vuokrata koko kalapaikan.
 

Mitä lupia tarvitsen?

Tapaus 1.
Ongin ja pilkin tai kalastan silakkalitkalla.
Et tarvitse mitään lupia – kirjolohijärviä ja muita erikoiskohteita lukuun ottamatta.

Tapaus 2.
Heittokalastan, kelaongin tai vetouistelen yhdellä vavalla järvellä tai merellä.
Jos olet 18–69-vuotias*, tarvitset kalastonhoitomaksun. Jos olet alle 18- tai täyttänyt 70-vuotta, et tarvitse mitään lupia. "Istuta ja ongi" -järvillä tarvitaan aina vesialueen omistajan lupa kalastajan iästä riippumatta.

Tapaus 3.
Perho- ja heittokalastan joki- ja koskikohteissa.
Tarvitset kalastonhoitomaksun (18–69 v*) ja vesialueen omistajan luvan.

Tapaus 4.
Vetouistelen useammalla vavalla.
Tarvitset kalastonhoitomaksun (18–69 v*) ja vesialueen omistajan luvan. Monille isoille järville voit ostaa yhtenäisluvan, joka kattaa koko järven tai osan siitä.

Tapaus 5.
Kalastan verkoilla ja katiskoilla ja muilla seisovilla pyydyksillä ja ravustan.
Tarvitset kalastonhoitomaksun (18–69 v*) ja vesialueen omistajan luvan. Eräille isoille järville voit ostaa yhtenäisluvan, joka kattaa koko järven tai osan siitä.

*Velvollisuus lunastaa kalastonhoitomaksu ei koske kalastajaa, joka ehti täyttää 65 vuotta 31.12.2023 mennessä.

Mistä luvat ostetaan?

Kalastonhoitomaksun voi hankkia koko vuodeksi, seitsemäksi vuorokaudeksi tai vuorokaudeksi. Luvat voi maksaa internetin kautta osoitteessa www.eräluvat.fi tai soittamalla palvelunumeroon 020 69 2424 (arkisin klo 9-16). Myös R-kioskit ja Metsähallituksen luontokeskukset myyvät lupia.

Vesialueen omistajan lupia ja yhtenäislupia myydään mm. kalastusvälineliikkeissä, huoltoasemilla ja infopisteissä sekä verkkokaupoissa. Muiden muassa Metsähallituksen myymät vieheluvat valtion vesille voi hankkia myös kännykällä.

Kuva: Jari Salonen 
Alle 18-vuotiaat ja 70 vuotta täyttäneet sekä 31.12.2023 mennessä 65 vuotta täyttäneet eivät tarvitse kalastonhoitomaksua.
Alle 18-vuotiaat ja 70 vuotta täyttäneet sekä 31.12.2023 mennessä 65 vuotta täyttäneet eivät tarvitse kalastonhoitomaksua.
 

Mitkä ovat säännöt?

Kalastuskohteen kalastusmääräykset on saatavilla yleensä luvanoston yhteydessä tai internetistä. Lisäksi noudatetaan valtakunnallisia rauhoitusaikoja ja kalojen alamittoja (kts. kalalajien esittelyt), joista voi olla paikallisia poikkeavia määräyksiä (kts. vesistöjen esittelyt).

Muista myös huomioida muut. Kun et mene kalaan liian lähelle asuttua rantaa, vältät turhan häiriön tuottamisen.

Mitä luvat maksavat?

Kalaan pääsee edullisesti. Kalastonhoitomaksun hinta on 47 €/vuosi, 16 €/7 vrk ja 6 €/vrk. Vuoden järvilupa maksaa yleensä muutamia kymmeniä euroja ja koskikohteissa päivälupa maksaa muutamasta eurosta muutamaan kymmeneen euroon.

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024