Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Hyvä tietää > Kalaruoat 
Kalapaikkana Suomi
Uutiset
Kalastusluvat
Kalatapahtumat
Historia ja perinteet
Kalastusalan järjestöt
Kalaruoat
Turvallisuus
Videoita
Matkustusinfo
   
   
Lappi Järvi-Suomi Länsirannikko Etelä-Suomi ja saaristoalue

   
Mökkimajoitusta kalastajille
Mökkimajoitusta kalastajille

   
Opastettuja kalastusretkiä
Opastettuja kalastusretkiä

   
Kalastusvälineliikkeet
Kalastusvälineliikkeet

Kalaruoat − suomalaista luomuruokaa parhaimmillaan

 

Kuva: Pro Kala
Paistettu kuha. Mätiherkkuja joulupöytään. Hauki-pekoniruusukkeet. Uunisilakat. Paistetut muikut. Paistetut isot ahvenet ja mäti purjon ja valkosipulin kera vievät kielen mennessään. Madekeitto on keskitalven sesonkiruokaa.
Paistettu kuha.


Päivän onnistunut kalaretki on päätöksessään, saalis käsitelty ja nuotiota viritellään. Hetken päästä savustuspöntöstä alkaa pöllähdellä savua ja herkullinen savukalan aromi tuo kalastajan seurueelle veden kielelle. Kesäillan juhla-ateria on kohta valmis.

Kuva: Petteri Kontila 
Pyyntituore taimen tikun nokassa on eräruokaa parhaimmillaan.
Pyyntituore taimen tikun nokassa on eräruokaa parhaimmillaan.
 

Kalaruuat kuuluvat oleellisena osana suomalaiseen ruokapöytään. Veden antimet ovat sekä henkistä että fyysistä ravintoa. Suomalainen kalastus on aina perustunut siihen, että saatu saalis valmistetaan ruuaksi. Makean veden kalaherkut ja ravut ovat suomalaista ruokakulttuuria parhaimmillaan.

Paistettu ahven on ehkä Suomen tavallisin kalaruoka. Savossa yleisin ruoka on paistettu muikku. Hauki ja kuha ovat myös herkullisia paistettuna.

Vapaa-ajanasuntojen perusvarustuksena on nuotiopaikka, jossa kalaa voi savustaa tai grillata. Savukalalla herkuttelu on erottamaton osa lomanviettoa mökillä ja vesien äärellä.

Kuva: Jari Salonen 
Siikasaalis savustumassa.
Siikasaalis savustumassa.
 

Lomalaisen savustusohje

Jos et ole koskaan savustanut kalaa, tässä pikaohje kuhalle ja isolle ahvenelle:
Laita peratut kalat suolautumaan karkeaan merisuolaan pariksi tunniksi. Suolaa reilusti kalan pinnalle ja hieman myös sisään. Laita savupöntön pohjalle leppälastua tai purua niin, että pohja lähes peittyy. Karistele ylimääräiset suolat kaloista ja laita ne ritilälle. Sulje pöntön kansi, tee tulet ja savusta pienehköllä liekillä noin puoli tuntia.

Kala on kypsää kun sen pinta on kauniin kullanruskea ja evät irtoavat helposti sormin vetämällä. Savustus onnistuu parhaiten, kun kuivaat kaloja pöntössä hetken pienellä lämmöllä ennen varsinaista savustusta.

Sitten maistelemaan ruokaa, joka vie kielen mennessään.

Kuva: Veli-Pekka Räty 
Särki-perunasalaatti. Särkikaloista voi loihtia maistuvia herkkuja.
Särki-perunasalaatti. Särkikaloista voi loihtia maistuvia herkkuja.
 

Savolaista kevytruokaa

Järvi-Suomessa ja etenkin Savon ja Pohjois-Karjalan alueella perinteisiä kalaruokia ovat kalakukko ja rantakala. Savolainen rantakalan resepti on: kilo kalaa ja kilo voita. Jos tuntuu heikolta, niin tarvittaessa voin osuutta saa lisätä. Muikku-Suomessa muikku on yleinen raaka-aine edellä mainituissa sekä monissa muissa herkullisissa kalaruuissa.

Muikusta, silakasta ja särkikaloista valmistetut täyssäilykkeet sekä erilaiset marinadit ovat yleistyneet viime vuosikymmeninä. Pienvalmistajat ovat kehittäneet laadukkaita tuotteita myös ahvenesta, hauesta, siiasta, kuoreesta ja kiiskestä. Niitä myydään muiden muassa kalamarkkinatapahtumissa. Säilykkeitä löytyy myös kauppojen hyllyiltä.

Kuva: Pro Kala 
Uunilahna.
Uunilahna.

Perinteisiä suomalaisia kalaruokia on satoja. Suosittuja herkkuja ovat loimulohi ja -siika, paistettu nieriä, grillattu taimen, tikkuharri, graavattu siika ja lohi, hiillostettu hauki, foliossa nuotiolla kypsytetyt muikut ja siiat, uunilahna, juustokuorrutettu hauki, kylmäsavustettu lohi ja mademuhennos.

Hapatus oli aiemmin yleinen kalanvalmistusmenetelmä, mutta nykykalastaja tuskin saisi tuota herkkua kurkustaan alas.

Kuva: Veli-Pekka Räty 
Haukikeitto kuutioiduista fileistä. Leipäpalasten lisääminen keittoon on paikallinen perinne.
Haukikeitto kuutioiduista fileistä. Leipäpalasten lisääminen keittoon on paikallinen perinne.
 

Keittoa tuoreesta kalasta

Kalakeitossa vastapyydetyn kalan aromit ovat parhaimmillaan. Maistuvaa kalakeittoa voidaan valmistaa useimmista lajeista. Esimerkiksi made, hauki, kuha, ahven, lohi, taimen ja muikku ovat hyviä keiton raaka-aineita.

Rapujuhlat alkusyksyn lämpiminä ja hitaasti hämärtyvinä iltoina ovat leppoisia ja sosiaalisia tapahtumia. Sosiaalisuus vain lisääntyy, kun jokaiselle pyrstölle otetaan snapsit.

Jos et itse osaa tai halua valmistaa kalansaalistasi, kalaruokia kannattaa kysellä paikallisista ravintoloista, teiden varsilla olevista kalamyymälöistä tai pyytää majapaikan kokkia valmistamaan saaliistasi herkkuruokaa.

Suomen hienot kalavedet ja kalaruokaperinne näkyvät valitettavan huonosti ravintoloiden ruokalistoilla. Monen ravintolan menu sisältää vain kasvatettua lohta. Onneksi poikkeuksia kuitenkin löytyy.

Kuva: Pro Kala 
Ravut nautitaan paahtoleivän kera.
Ravut nautitaan paahtoleivän kera.
 

TOP 5 kalaruoat (makuasioista voi kiistellä):

1. Voissa paistetut ja tillisilpulla maustetut ahvenet
2. Juuri savupöntöstä otetut muikut
3. Vasta pyydetty, paistettu rautu tunturijärven rannalla naturel
4. Kermaiseen liemeen keitetty kuhasoppa
5. Tillin kanssa keitetyt ravut neljännen snapsin jälkeen

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024