Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Hyvä tietää > Kalapaikkana Suomi 
Kalapaikkana Suomi
Uutiset
Kalastusluvat
Kalatapahtumat
Historia ja perinteet
Kalastusalan järjestöt
Kalaruoat
Turvallisuus
Videoita
Matkustusinfo
   
   
Lappi Järvi-Suomi Länsirannikko Etelä-Suomi ja saaristoalue

   
Mökkimajoitusta kalastajille
Mökkimajoitusta kalastajille

   
Opastettuja kalastusretkiä
Opastettuja kalastusretkiä

   
Kalastusvälineliikkeet
Kalastusvälineliikkeet

Kalapaikkana Suomi

 

Maailman vesistöisin maa Suomi tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet eri kalalajien kalastukseen. Peräti 10 % maamme pinta-alasta on vettä. Täällä on 187 888 järveä, Euroopan laajin yhtenäinen järvialue Järvi-Suomi, 1100 km pitkä Itämeren rannikko saaristoineen ja 647 jokea ja 25 000 jokikilometriä. Voiko kalastaja muuta enää toivoa?

Kuva: Kimmo Pöri 
Onnellinen kalastajan alku Heinäveden Kermajärvellä.
Onnellinen kalastajan alku Heinäveden Kermajärvellä.
 

Kalassa kasvotusten luonnon kanssa

Kyllä voi. Kalastaja tietenkin toivoo, että noissa vesissä on myös kaloja. Ja näin on. Sen lisäksi, että Suomen laajat vesistöt ovat kalaisia, ne ovat myös puhtaita ja maisemaltaan mykistyttävän kauniita. Toisin kuin maailman ruuhkaisilla kalapaikoilla, täällä on tilaa ja hiljaisuutta. Suomessa voit kalastaa omassa rauhassa kasvotusten luonnon kanssa.

Valkolihaiset petokalat hauki, ahven ja kuha ovat yleisimmät saalislajit. Haukea ja ahventa esiintyy lähes kaikissa vesistöissä. Yli metrinen hauki ei ole mikään erityinen uutinen missään päin Suomea. Parhaat kuhakannat löytyvät Etelä- ja Keski-Suomen järvialueelta ja eteläiseltä rannikolta.

Kuva: Jari Salonen 
Harjuksenkalastajat Kairijoella Savukoskella.
Harjuksenkalastajat Kairijoella Savukoskella.
 

Pohjois-Suomessa on hyviä kohteita harjuksen ja lohen kalastajille. Parhaissa Käsivarren kohteissa harjus saavuttaa jopa yli kahden kilon painon. Euroopan tuottoisin lohijoki Teno ja Tornionjoki ovat suurlohenkalastajan toivekohteita. Erilaisten särkikalojen onkijoille ja monien muiden lajien kalastukseen Suomessa on rajattomat mahdollisuudet.

Suomesta löytyy hienoja vesistöjä niin heittokalastuksen, perhokalastuksen kuin vetouistelun ystäville. Avovesikausi kestää huhtikuun lopulta marras-joulukuulle. Talvella vesistöt saavat jääkannen ja kalastusmuotona on pilkintä.

Kuva: Lentokuva Vallas 
Inkoon saaristoa Suomenlahdella.
Inkoon saaristoa Suomenlahdella.
 

Vesillä olet vapaa

Kalaan on helppo päästä niin kaupungin laidalle kuin erämaajärvellekin, sillä yhteydet ovat hyvät ja kalastusluvat edullisia. Laadukkaat mökit ja muut majoituskohteet vesistöjen rannoilla ovat mainioita tukikohtia omatoimiselle kalastuslomalle. Helpoiten tutustut kalastuspaikkoihin ammattitaitoisten kalastusoppaiden avulla, joita on kattava verkosto ympäri Suomea. Oppailla on paikallistietämys ja kalusto, jolla on helppoa liikkua vesistöjä pitkin.

Runsaiden vesistöjen ansiosta kalastus on aina ollut oleellinen osa suomalaista elämäntapaa ja kalastuksella on pitkät perinteet. Suomalaiset vieheenvalmistajat, Rapala etunenässä, ovat maailmankuuluja.

Jos kalajumala Ahti on sinulle erityisen suosiollinen, muista kuitenkin pitää saaliin suhteen järki päässä. Ota siis vain ne kalat, jotka pystyt itse käyttämään ravinnoksi. Toivotamme sinulle nautinnollisia hetkiä Suomen ainutlaatuisten vesien äärellä.

Kireitä siimoja!

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024