Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Hyvä tietää > Uutiset 
Kalapaikkana Suomi
Uutiset
Kalastusluvat
Kalatapahtumat
Historia ja perinteet
Kalastusalan järjestöt
Kalaruoat
Turvallisuus
Videoita
Matkustusinfo
   
   
Mökkimajoitusta kalastajille
Mökkimajoitusta kalastajille

   
Opastettuja kalastusretkiä
Opastettuja kalastusretkiä

   
Kalastusvälineliikkeet
Kalastusvälineliikkeet
<< Kaikki uutiset

Kalastusmatkailusesonki vauhdissa

 
Kesän kalastuksessa on nyt kiito päällä. Kalastusmatkailuyrittäjä ja kalastusopas Jari Käyhkö kertoo, että Saimaalla kevät ja alkukesä on vaihtelevaa kalastusaikaa. Lämpimät vedet aktivoivat kalat, mutta kun tulee kylmä jakso, saaliin saanti on haastavampaa.

Hauki on ollut ahnaalla otilla viime aikoina. Viime viikolla Old School Trollingin tsekkiläisten asiakkaiden saaliskalojen parhaat pituudet näyttivät toistametrisiä lukemia. Hauet tankkaavat nälkäisinä ja isoja ennätysyksilöitä voi tavoitella matalasta ennen kuin vedet lämpenevät liikaa, viimein Suomenkin saavuttaneiden helteiden myötä.

Vuonna 2010 toimintansa aloittanut Old School Trolling tarjoaa majoitusta ja opaspalveluja Savonrannalla, varsinkin järvilohialueena tunnetun Paasveden avoimen ja syvän kraatteriulapan reunamilla ja lahtivesillä. Asiakkailla on käytettävissä tukikohtana 6 hengen kalastusmökki moottoriveneineen ja kalastusvälineineen. Mökkiä vuokrataan viikoksi kerrallaan.

Jari kertoo, että koronan rantautuminen matkustusrajoituksineen aiheutti liikevaihtoon 70 % loven. Pandemian vaikutus on onneksi jo taakse jäänyttä elämää, ja viime kaudella palattiin normaaliin. Yrityksen asiakaskunta koostuu käytännössä pelkästään kalastusmatkailijoista sanan varsinaisessa merkityksessä, ja heistä peräti 90‒95 % on lähtöisin ulkomailta. Erityisen paljon kalastajia saapuu Baltian maista koettamaan onneaan Saimaan aalloille, mutta myös useista Keski-Euroopan maista alueelle tulee vuosittain kalaporukoita. Usein onni onkin myötä Savonrannalla, sillä alueen laajat vedet ovat varsin kalaisat.

Hauki on merkittävin ja halutuin saaliskala. Heinä-elokuulla moni työntää mökin veneen vesille kuhan kiilto silmissään. Myös ison ahvenen tavoittelu kiinnostaa kesähelteillä. Erityisesti baltit pitävät särkikaloista. Alueelta löytyykin mm. lahnoja, sorvia ja säyneitä. Säyneen sesonkia on alkukausi touko-kesäkuussa. Keskikesällä säyne käy välillä syvemmällä, mutta sen voi tavoittaa myös hyvin matalasta; parven voi nähdä uivan selkäevät pinnassa. Säyneet palvovat kivikkoisia alueita, ja ne nappaavat vieheeseen pääsääntöisesti alle 6 metrin vedestä. Syys-lokakuussa kalastus palaa takaisin haukipainotteiseksi.

Opaskeikkoja varaavat sekä vanhat asiakkaat että uudet tulijat, jotka haluavat tutustua Suomen suurimman järven kalastoon. Tietyt asiakkaat varaavat ainakin yhden opastuksen joka reissullaan. Osa ottaa jopa 2‒3 päivän retket. Yleensä kysytään puolen päivän reissuja. Vieraat kalastavat omatoimisesti eniten lahtivesillä ja lähisaaristossa. Eräät asiakkaat tosin ulottavat retkensä 15-20 km päähän esimerkiksi Pyyveden puolelle. Saapuvista kalastusmatkailijoista noin 80 % heittokalastaa, mutta uistelu ei ole kovin suosittua. Eräät asiakkaat onkivat ja tuovat mukanaan ongintatuolit ja muut välineet. Myös venepilkintää voidaan kokeilla, kun isäntä järjestää valmiiksi venepilkintävehkeet.

Miesporukat muodostavat reilut kaksi kolmasosaa asiakaskunnasta. Perheitä ja ystäväpariskuntia myös liikkuu kalalla jonkin verran. Suurin osa kasvusta on tullut puskaradion kautta. Jari toteaa, että hän pyrkii mahdollisuuksien mukaan aina kohtaamaan vieraansa heidän kalastuslomansa alussa tai ainakin kerran viikon aikana, jolloin asioita voidaan käydä yhdessä läpi. Moni matkalaisista kovin odottaakin kontaktia kalastusisäntäänsä.

Old School Trolling

Kuva: Kalaretkellä kaikki voi muuttua yhtäkkiä. Heinäkuussa 2022 ärjyn luonteensa esitelleen tuulisen Saimaan tyynnyttyä sveitsiläiset kalastusmatkailijat kokivat todellista kalastuksen ilotulitusta. Ohjelmaan kuuluivat lukuisten kuhatärppien ohella ahvenköriläiden huippusyönti matalilta kivikkopohjilta parhaimmillaan lähes kiloisen ahvenen jiginpuraisuineen. Kuva: Jari Käyhkö.

(15.06.2023)

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024