Fisketuristens guide till de tusen sjöarnas land 
  Svenska
 
Hem Områden Vatten Fiskarter Fiskemetoder Tjänster Bra att veta  
FishinginFinland.fi > Fiskarter > Gädda 
Abborre
Asp
Braxen
Gädda
Gös
Harr
Havsöring
Id
Insjölax
Insjööring
Lake
Lax
Mört
Regnbågslax
Röding
Sarv
Sik
Strömming
Andra arter

Gädda - krokodilen i vassen

 

Fotograf: Antti Koli
Gädda (Esox lucius). En över 10 kilo tung gädda högg tag i en jättestor wobbler en dag i november. Kuutsalo, Kotka. Man kan erbjuda gäddorna en suspending jigg i kalla vatten. Skärgårdshavet, Nagu. Gäddbeten. Till vänster: Eumer Piketube, Buster Jerk, Nils Master Invincible, Savage Gear 4-Play Herring, Kuusamo Puukala och Rapala Magnum. I mitten: Storm ”Suspi”, Storm WildEye Live Roach, Rapala Minnow Spoon, Turku Spoon, Professor och Krokodil. Till höger: Storm, Laxman Pajunlehtilippa, Kuusamo Muovikalalippa och Bete Lotto. Dragsfjärd, Kimitoön.
Gädda (Esox lucius).

Av vilka arter är det möjligt för vilken sportfiskare som helst att fånga en fisk på en meter i Finland? Det finns bara ett svar: gäddan.

Gädda finns i hela landet och i nästan alla vattendrag. Det är den näst vanligaste fisken efter abborre. Östersjökusten och hela sjödistriktet bjuder på fantastiskt gäddfiske. Det går att fiska gädda under hela säsongen med öppet vatten och även på vintern.

Fotograf: Jari Salonen 
Steniga stränder på vindsidan är ofta de säkraste ställena för gädda.
Steniga stränder på vindsidan är ofta de säkraste ställena för gädda.
 

Kusten är ett område för storgäddan

På sydkusten börjar gäddfiskesäsongen i april när isen har släppt och den fortsätter ända in i december. Gäddfisket pågår under hela säsongen med öppet vatten och det finns goda fångstchanser. Den bästa säsongen för storgäddan i havsområdet är under våren, före lekperioden i april och maj. Det är då du har störst chans att fånga en tiokilosgädda. En annan bra period för storgäddan längs kusten är under senhösten, från september eller oktober till december. När vattnet är kallt håller storgäddan till i de grunda vikarna.

På sommaren och under hösten finns de bästa gäddställena i havsområdet där blåstången växer. Andra tillförlitliga ställen är vassruggar, sund och i stenpartier under vattnet.

Fotograf: Jani Ollikainen 
Det finns rejäla baddare i Rautavesi i Vammala.
Det finns rejäla baddare i Rautavesi i Vammala.
 

Gäddan lurar i vassen

I södra och mellersta Finland varar gäddfiskesäsongen från början av maj till november. Högsäsong för storgäddan är det från lekperiodens slut i mitten av maj till mitten av juni. Mitt i sommaren och under hösten är det troligast att storgäddan håller till på randen till djupare vatten, på grund mitt i sjöarna och i djupa sund.

Under hösten är uddar och grund tänkbara platser för gäddan. Områden med vattenväxter är bra ställen för gäddfiske. Det finns även ett beskrivande uttryck på finska för någon som ger sig av i all hast: "Han/hon stack som gäddan ur vassen."

Under senhösten, i oktober och november, kan du jaga storgäddan precis i kanten av vassruggen, där den håller till för att livnära sig på småyngel. Små gäddor är ganska enkla att ta nära stranden och i grunda vikar under hela fiskesäsongen.

I norra Finland varar gäddsäsongen från juni till oktober. Utöver sjöarna är även de många älvarna bra ställen där det är god tillgång på stora gäddor.

Sportfiskarna fiskar i allmänhet gädda från båt, men att fiska gädda med kastspö från stranden av en liten skogstjärn är det som representerar den finska fiskekulturen i sin mest traditionella form.

Fotograf: Jari Tuiskunen 
Med jerks fiskar man efter stora gäddor.
Med jerks fiskar man efter stora gäddor.
 

Kantele tillverkad av en gäddas käkben

Gäddan har varit en viktig fiskeart i alla tider och är välkänd i den finska folktron. Väinämöinen, hjälten i det finska nationaleposet, Kalevala, tillverkade en välljudande kantele, en traditionell finsk cittra, av käkbenet från en jättegädda.

Det finska ordet för gädda förekommer flitigt i finska ortsnamn. Gäddans betydelse illustreras även av det faktum att skatten en gång i tiden betalades i form av torkad gädda.

Den jättegädda som Väinämöinen fångade är förmodligen med god marginal den största någonsin. Den näst största gäddan som har fångats i Finland vägde över 20 kilo. Om du inte kan fånga en gädda i finska vattendrag bör du fundera på om du är någon riktig fiskare.
   

Fiska efter gädda

 

   
Gädda fiskas i öppet vatten med kastspö och trolling. Som drag används skeddrag, stora wobblers, jerks, gäddspinnare och fiskjiggar. På vintern är stora balans- och vertikalpirkar fungerande gäddbeten.

Fotograf: Jari Tuiskunen 
Om våren uppehåller sig storgäddorna i grunda innervikar.
Om våren uppehåller sig storgäddorna i grunda innervikar.
 

Spöfiskaren har vanligen skeddrag på 18–30 gram i sin fiskelåda. Rena metallicfärger och målade drag är vanliga. Populära finländska skeddrag för gäddfiske är Professor, Räsänen och Krokodil.

Wobblers är ett måste vid trolling efter gädda och de används också ofta i spöfiske. Vill du fånga stor gädda, ska du använda wobblers på 15–20 cm. Kända finländska märken är Nils Master, Rapala och Sepen Tuuri.

Fotograf: Jani Ollikainen 
Grälla färger fungerar bra.
Grälla färger fungerar bra.
 

Jerk är betet för storgädda

Jerkfiske har blivit en populär form av fiske under de senaste åren. Med jerks får man storgäddor på kusten, i synnerhet under kallvattensäsongen. Buster Jerk och Nils Master är de populäraste jerk-dragen.

Gäddan hugger gärna på stora fisk- och larvjiggar. Med jigg når du gäddan på sommaren, då fiskarna uppehåller sig i djupa vatten. Suspending-jiggar, som hålls på ett bestämt djup, har blivit allt vanligare i gäddfisket.

Mete med agn är en trevlig form av fiske som dock har minskat i popularitet. Vid trolling används dock beteshållare. För stor gädda lönar det sig att använda stort agn. Stora spinnare, t.ex. Mepps, Laxman och Piker, är också bra gäddbeten.

Fotograf: Erik Herlevi 
Flugfiske efter gädda är en spännande syssla. Pernåviken.
Flugfiske efter gädda är en spännande syssla. Pernåviken.
 

Gäddflugan är stor och synlig

Gäddan har snabbt blivit populär som fångstart inom flugfisket. Med fluga är det lätt att finkamma grunda ställen som är svåra att komma åt med andra beten. Gäddflugor är yviga och de binds vid grova krokar. De påminner inte alls om de traditionella lax- eller öringflugorna. En av de populäraste flugmodellerna är Marabou Deceiver. Gäddflugornas bästa egenskap är att de kan tas hem långsamt, vilket är ett måste i kalla vatten.

Kom ihåg metalltafsen

Gäddan är en stark rovfisk och utrustningen måste vara hållbar. Som rullar används stadiga spinn- och haspelrullar. Kastspöet ska ha en längd på 7–9 fot. En lämplig lina är monofil-lina på 0,30–0,40 mm eller tvinnad lina på 0,15–0,25 mm. Gäddan har vassa tänder och därför ska du ha en metalltafs på linan.

Fotograf: Jari Tuiskunen 
Äänekoski, Insjöfinland.
Äänekoski, Insjöfinland.
 

Vid fiske efter gädda är det viktigast att draget simmar på rätt sätt och på rätt djup. Dragets färger och modell har vanligen mindre betydelse. I kalla vatten nappar gäddan ofta alldeles invid stranden, och om du vevar in draget långsamt, ökar du betydligt dina chanser att få napp. På sommaren kan dragets fart och rörelser vara snabbare. När vattnet är varmt lurar gäddan på större djup och därför får draget sjunka nära bottnen.

Pimpelfiske efter gädda

Gäddan är en intressant art för pimpelfiskaren. En gädda på flera kilo kan hugga pirken i vasskanten eller vid en grynna. Hugget är så kraftigt att fiskaren inte glömmer det på ett tag.

När du ger dig ut på gäddfiske, lönar det sig att börja med att borra så många hål i isen på fiskestället som du orkar. Sätt dig sedan ner och drick en kopp kaffe, medan stället lugnar ner sig. Därefter kan du börja fiska.

Fotograf: Teemu Koski 
Vaken full av gäddor.
Vaken full av gäddor.
 
 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024
 

Utbredning: nästan hela landet
Normal storlek: 1−5 kg
Rekordfångst i Finland sedan 2000: 18,80 kg
Bästa säsong: 1.5.−30.11

TOP 5

1. Morgonpigg fiskare får en sommargädda.

2. Mulet väder, lätt regn och åska eggar gäddan.

3. Oregelbunden inrullning av linan retar den gröna besten att hugga.

4. Det finns gäddor i alla slags vatten, men finländarna fiskar lax.

5. Om den inte ryms i håven, lyft den med händerna.

Tilläggsinformation

For rod anglers, the number one species of the Archipelago Sea is pike.