Fisketuristens guide till de tusen sjöarnas land 
  Svenska
 
Hem Områden Vatten Fiskarter Fiskemetoder Tjänster Bra att veta  
FishinginFinland.fi > Fiskarter > Insjööring 
Abborre
Asp
Braxen
Gädda
Gös
Harr
Havsöring
Id
Insjölax
Insjööring
Lake
Lax
Mört
Regnbågslax
Röding
Sarv
Sik
Strömming
Andra arter

Insjööring - kraftfull fisk i prickig dräkt

 

Fotograf: Jari Tuiskunen
Du skulle också le! Trolling är den vanligaste metoden för fiske efter öring i de stora sjöarna. Enare träsk. Napp! Näsijärvi. Kalkkistenkoski, Asikkala.
Du skulle också le!

Öringen är många fiskares favoritfisk. Detta energiknippe med fläckiga sidor är en vild kämpe och gör ofta stiliga hopp under kampen. Öring finns i älvar och sjöar och på kusten.

Vild insjööring som förökas i naturen förekommer främst i Lappland, där de bäst kända fiskevattnen är Enare träsk och älvarna i Kuusamo. I Finland finns 30 ursprungliga stammar kvar, och största delen av dem är hotade. Tack vare inplanteringar är insjööring en vanlig fångstart runt om i Finland.

Fotograf: Kimmo Pöri 
Insjööring (Salmo trutta lacustris).
Insjööring (Salmo trutta lacustris).
 

Trolling på de stora sjöarna

Trolling är den vanligaste metoden för fiske efter öring i de stora sjöarna. Berömda öringvatten är Enare träsk, Saimen, Päijänne, Höytiäinen, Ule träsk och Näsijärvi.

Den bästa säsongen för öring i sjöarna i södra och mellersta Finland är början av sommaren från maj till juni och slutet av hösten från oktober till december. Då går fisken i ytskiktet. På högsommaren och i början av hösten simmar insjööringarna på större djup, i stimmen av siklöja som uppehåller sig i vattnets mellanskikt ute på fjärdarna.

I Enare träsk och i de små sjöarna i Lappland kan man fånga vild öring även med drag från stranden.

Fotograf: Kimmo Pöri 
Forsarna i Ruunaa, Lieksa.
Forsarna i Ruunaa, Lieksa.
 

Forsfiskarens favorit

Flugfiskare och dragfiskare fångar öring på flera hundra fiskeställen i älvar och forsar. Det finns många bra öringälvar i Lappland. Kända exempel är Ounasjoki, Nuorttijoki och de strömmande vattnen i Vätsäri-Kaldoaiviområdet. Forsarna i mellersta Finland, bl.a. Huopanankoski, Kapeenkoski och Kuusaankoski samt forsarna i Ruunaankoski i östra Finland är fina ställen för öringfiske.

Forssäsongen börjar i april med massförekomsten av bäcksländan. På högsommaren är natten den bästa tiden vid öringforsarna.

Fotograf: Ismo Kolari 
Fin fångstfisk!
Fin fångstfisk!
 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024
 

Utbredning: Vild insjööring i ett antal sjöar och älvar, havsöring i Östersjön och i vissa älvar som mynnar ut i Östersjön samt i Tana älv och Neidenälven.
Normal storlek: 1–3 kg
Rekordfångst i Finland sedan 2000: 10,42 kg
Fredningstid: 1.9.–30.11.
Övrigt: Totalt fredad i insjövatten söder om latituden 64º00´N. Gäller inte fettfeneklippt öring och öring som har fångats i en sådan bäck eller tjärn som saknar vandringsförbindelse med havet eller en sjö.

Minimimått:
60 cm: Norr om latituden 64º00´N och söder om latituden 67º00´N.
50 cm: Norr om latituden 67º00´N och fettfeneklippt öring.

Fångstmått högst 45 cm: I bäck eller tjärn som saknar vandringsförbindelse med havet eller sjö.

Fredningstid: I älv och bäck 1.9.–30.11.

Kvot varierar beroende på älv och fors.

Tilläggsinformation