Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Hyvä tietää > Uutiset 
Kalapaikkana Suomi
Uutiset
Kalastusluvat
Kalatapahtumat
Historia ja perinteet
Kalastusalan järjestöt
Kalaruoat
Turvallisuus
Videoita
Matkustusinfo
   
   
Mökkimajoitusta kalastajille
Mökkimajoitusta kalastajille

   
Opastettuja kalastusretkiä
Opastettuja kalastusretkiä

   
Kalastusvälineliikkeet
Kalastusvälineliikkeet
<< Kaikki uutiset

Pilkkijä, pidä huolta peukalostasi!

 
Akkuporakone-kaira -yhdistelmä on tullut viime vuosina vakiovarusteeksi monelle pilkkijälle. Tekniikan on tarkoitus helpottaa reiän tekoa. Motorisoidun kairan käytössä on kuitenkin olemassa vakava riskitekijä, jonka seurauksena kalastaja voi vahingoittaa pahoin peukalonsa.

Jos käsine tarttuu kiinni pyörivään kairan varteen tai porakoneen istukkaan, peukalo voi lähteä kiertymään mukana, ja se saattaa pahimmillaan repeytyä kokonaan irti kädestä. Porakonekairaajille on sattunut viime vuosina lukuisia onnettomuuksia ja käsikirurgit ovat huolissaan yleistyneestä ilmiöstä. Vioittuneen sormen korjaaminen on iso operaatio, eikä peukalo enää välttämättä palaudu ennalleen.

Porakairaa tuleekin käyttää erittäin huolellisesti. Kairaan kytkettävässä porakoneessa tulee olla apukahva ja turvalieriö, jolloin laitteen käyttö on turvallisempaa. Porakone pitäisi myös lukita aina käytön jälkeen.

Pilkkijäät Suomen järvillä vahvistuivat pikku hiljaa tammikuun kuluessa. Harvinaisen runsaan lumentulon takia jäällä liikkuminen on ollut erittäin työlästä. Lumen paino on nostanut jäälle vettä. Viime päivien vesi- ja räntäsateet ovat vain lisänneet sohjoa jäällä. Jäiden vahvuus on ajankohtaan nähden heikko ja uveavantoja on monin paikoin. Kalastajien ja muiden jäällä liikkujien tulee olla varovaisia. Toivottavasti saadaan lähipäivinä kunnon pakkasia, jotta jäälle noussut vesi alkaa jäätyä.

Ylen juttu moottorikairan vaaroista

Yläkuva: Perinteisellä veivattavalla jääkairalla reiänteko on turvallista. Kauniita kevätilmoja ja hyviä pilkkikelejä odotellaan nyt tuleviksi. (Kuva: Ismo Kolari)

(11.02.2019)

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2019