Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Hyvä tietää > Uutiset 
Kalapaikkana Suomi
Uutiset
Kalastusluvat
Kalatapahtumat
Historia ja perinteet
Kalastusalan järjestöt
Kalaruoat
Turvallisuus
Videoita
Matkustusinfo
   
   
Mökkimajoitusta kalastajille
Mökkimajoitusta kalastajille

   
Opastettuja kalastusretkiä
Opastettuja kalastusretkiä

   
Kalastusvälineliikkeet
Kalastusvälineliikkeet
<< Kaikki uutiset

Kuuma kuhakesä näkyi ja näkyy saalissa

 
Kulunut kesä, joka alkoi kuumana jo toukokuussa, on ollut tilastohistorian lämpimin. Kuhan kalastajat ovat päässeet nautiskelemaan sekä hyvistä kalastuskeleistä että ajoittain myös erinomaisesta kuhantulosta.

Kuhan kasvunopeudessa on huomattavia vesistökohtaisia eroja, joten saaliskalojen koko ja 2010-luvun hellekesien tuottamien runsaiden ikäluokkien näkyminen saaliissa vaihtelee paljon eri kalapaikkojen välillä. Tällä hetkellä vahvojen kuhavuosiluokkien 2010 ja 2011 7‒8-vuotiaat saaliskuhat ovat järvillä tyypillisesti 1‒3 kilon kokohaarukassa.

Pitkä ja lämmin kesä 2018 tarkoittaa lämpimässä vedessä viihtyvälle kuhalle pitkää kasvukautta, mikä konkretisoituu huomattavana painon ja pituuden lisäyksenä kylmiin kesiin verrattuna. Isojen ja erityisesti pienten kuhien kasvu nopeutuu selvästi. Suuremmat poikaset pystyvät paremmin välttämään petokalojen saalistusta. Siksi niitä selviytyy hengissä moninkertainen määrä kylmään kesään verrattuna. Eräitä havaintoja tämän kesän poikkeuksellisen runsaasta poikastuotosta on jo saatu. Ennuste kuhavuosiluokan 2018 osalta näyttää siis erittäin hyvältä.

Yläkuva: Loppukesällä syöntipiikki voi olla lyhyt mutta kiivas. Kuha nappasi isoon vaappuun iltahämärässä noin 4 metriä pinnasta syvän veden päältä. Tulevaisuus näyttää kuhankalastajien kannalta valoisalta, sillä vesissä uiskentelee nyt useita vahvoja ikäluokkia. 2020-luvulla moni kalastaja tulee saamaan siimansa päähän ennätyskuhansa Suomen järviltä! (Kuva: Ismo Kolari)

(07.09.2018)

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2019