Fisketuristens guide till de tusen sjöarnas land 
  Svenska
 
Hem Områden Vatten Fiskarter Fiskemetoder Tjänster Bra att veta  
FishinginFinland.fi > Fiskemetoder > Spinnfiske 
Spinnfiske
Jiggfiske
Trolling
Flugfiske
Mete
Pimpelfiske
Kräftfiske
Andra fiskemetoder
   
   
Lappland Insjöfinland Västkusten Södra Finland, skärgård

   
Stugor
Stugor

   
Fiskeguider
Fiskeguider

   
Fiskeredskap
Fiskeredskap

Spinnfiske

 

Fotograf: Risto Jussila
Enonjärvi, Kannonkoski. Kajaken är ett utmärkt redskap då man vill kasta efter fisk i skyddade innervikar. Nagu. Storgädda som fallit för kastflugan. Pargas. Hammastunturi ödemark, Enare. Forsbeten för öring. Till vänster i raden: Nils Master Invincible, Rapala Jointed, Rapala Countdown, Nils Master Nirha och LGH Nirha. I mitten: Streamer, MA Leech, olika ytflugor och sjunknade flugor, Vibrax och Bete Lotto. Till höger: Morild, Kopsu, Toby, Trout Quiver, JK-Uistin, Räsänen och EV Trutta.
Enonjärvi, Kannonkoski.


Fiskevattnen i Finland är som skapade för spinnfiskaren. Det finns massor med grunda vatten och fiskarna är lätta att nå. Fångstsäkerheten är utmärkt, åtminstone under bra dagar. Det sistnämna beror naturligtvis också på fiskarens lokalkännedom och skicklighet.

De viktigaste fångstarterna för spinnfiskaren i Finland är gädda, abborre, gös, harr och öring. För att spinnfisket ska vara trevligt lönar det sig att använda ett stabilt och känsligt spö på ca 1,8–2,4 meter, en haspelrulle av klass 1 000–2 500 och en relativt tunn lina på 0,25–0,30 mm, alternativt en tvinnad lina på 0,15 mm.

Fördelen med att ha lätt utrustning är inte bara att det är lätt att fiska, utan även att utrustningen är känslig. Då känner fiskaren nappet genast och kan göra ett blixtsnabbt motryck.

Fotograf: Jari Tuiskunen 
I Kapeenkoski i Laukas fortsätter fiskesäsongen hela vintern.
I Kapeenkoski i Laukas fortsätter fiskesäsongen hela vintern.
 

Använd små drag på älven

I forsarna i Finland är små wobblers på 4–6 cm ett fungerande val. De är lätta att föra bakom stenarna i forsen, i fördjupningarna i strömmen och till andra ställen där fiskarna lurar. Låt strömvirvlarna tumla om med wobblern så att den simmar på ett lockande sätt och veva in den långsamt. Ofta hugger fisken på en wobbler som sprattlar nästan på stället.

I strömmande vatten används även små skedar och spinnare. Fördelen med dem är utmärkta kastlängder. Det är också lätt att låta dessa drag sjunka djupt, vilket gör det möjligt att fiska i forsens djupaste gropar.

I dag är streamers populära i strömmande vatten. En av de säkraste betena i många lägen är en lättsimmande marabou-bindning bunden vid en krok som försetts med ett huvud av bly. Streamers är särskilt populära vid fiske efter öring och regnbåge. De fungerar också bra för abborre och gös.

I strömmande klara vatten används beten med blå, grå och bruna färger. Det lönar sig också att pröva på klarare färger. Om vattnet är mörkt ska du plocka fram de gula, orange och röda färgerna från asken.

Fotograf: Jari Tuiskunen 
Kuorevesi, Jämsä. September är en bra tid för fiske på insjöarna.
Kuorevesi, Jämsä. September är en bra tid för fiske på insjöarna.
 

På sjön och längs kusten

Alla sjöar och hela kusten i Finland är intressanta för spinnfiskaren. För gäddfiske används en arsenal med wobblers, skeddrag och stora spinnare. Om du fiskar efter gädda längs kanten till djupa vatten, ska du ta med dig stora fiskjiggar.

Abborren hugger gärna på wobblers, spinnare och jiggar.

För att fiska efter gös använder spinnfiskaren vanligen jiggar. Olika larv- och fiskjiggar är effektivast, men det lönar sig också att ta med wobblers som dyker djupt.

Harr fångar du enklast med små spinnare. Särskilt draget Bete Lotto och de små modellerna från Mepps har visat sig fungera bra.

Fotograf: Jari Tuiskunen 
Spinnaren är spöfiskarens abborrdrag.
Spinnaren är spöfiskarens abborrdrag.
 

Jerks fångar stora gäddor

När dagens spöfiskare ger sig ut för att fånga storgädda använder de jerks. Dessa stora wobblers har ingen sked, vilket innebär att fiskaren åstadkommer dragets rörelser med spöet och rullen.

Olika situationer kräver olika jerks. En suspending jerk, som sjunker långsamt eller svävar är ett bra val i kallt vatten. I varmt vatten är det en fördel om draget sjunker fort. I kallt vatten kan du låta draget stå på stället i 5–10 sekunder. Det gäller att ge den stela fisken tid att hugga.

Poppers plaskar på ytan

En av de mest intressanta formerna av spöfiske som också på bjuder spektakulära napp är fiske med poppers. Poppers är flytande wobblers som simmar på vattenytan. Det är en fantastisk syn, när en fisk hugger med kraft på en popper underifrån.

Popperfiskaren söker efter fångstgäddor alldeles intill vasskanterna och i lågt vatten på 1–2 meters djup.

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024