Fisketuristens guide till de tusen sjöarnas land 
  Svenska
 
Hem Områden Vatten Fiskarter Fiskemetoder Tjänster Bra att veta  
FishinginFinland.fi > Fiskemetoder > Mete 
Spinnfiske
Jiggfiske
Trolling
Flugfiske
Mete
Pimpelfiske
Kräftfiske
Andra fiskemetoder
   
   
Lappland Insjöfinland Västkusten Södra Finland, skärgård

   
Stugor
Stugor

   
Fiskeguider
Fiskeguider

   
Fiskeredskap
Fiskeredskap

Mete

 

Fotograf: Veli-Pekka Räty
Mete är en fin semestersyssla för hela familjen. Niemisjärvi, Hankasalmi. Ål metar man på kvällen. Hattula. Kuortane.
Mete är en fin semestersyssla för hela familjen. Niemisjärvi, Hankasalmi.


Mete är den populäraste formen av fiske i Finland. Och det är inget under: det är lätt att lära sig meta och lämpliga fiskevatten finns överallt. De flesta metar i sin näromgivning, ofta på sin egen strand eller från sommarstugans brygga.

Att titta på ett flöte som guppar i vattnet en vacker sommardag är verklig terapi. Och i tusen sjöars land hittar metaren alltid ett ställe där ingen har fiskat tidigare.

Metarens fångstarter är mörtfiskarna: mört, braxen, björkna, löja, stäm, sarv och id. I många vattendrag i Finland är största delen av fiskarna mört och braxen, vilket betyder att metaren kan räkna med rejäla fångster.

   

Hook-and-line angling is suitable as a holiday activity for the whole family. Roach is a certain catch for anglers. Angling with a hook and line is the most popular form of fishing in Finland.

Mörtfiskar finns överallt

De största mörtfiskbestånden finns i eutrofa vatten, men mörtfiskar förekommer också i karga och klara vatten. Vattnen är rena, och därför kan mörtfiskarna som fångats i dem användas som ingredienser i utmärkta delikatessrätter.

Grunda och vassbevuxna vikar dit sommarvindarna blåser varmt vatten är bra ställen för mete efter braxen. Hittar du rätt ställe, kan du ibland få dra upp flera braxnar på två kilo efter varandra.

För många metare är dock abborren den mest eftertraktade fångstarten. Abborren är en fångstsäker art för semesterfiskaren eftersom den finns i nästan alla vatten i Finland.

Fotograf: Risto Jussila 
Det finns ett oändligt antal utmärkta ställen för mete.
Det finns ett oändligt antal utmärkta ställen för mete.
 

Bygg en risvase för storabborrar

Den som vill fånga stora abborrar färdas ut till grynnorna på fjärden eller fiskar vid en risvase som placerats i strandvattnet. Risvasen, dvs. ett knippe gran- eller tallkvistar som sänkts i vattnet, är ett traditionellt sätt att locka abborrarna inom räckhåll.

Gädda och gös fiskar metaren med fiskagn i vasskanter och strömmande sund.

I Finland finns ett oändligt antal utmärkta ställen för strandmete. Bryggan är ett trevligt och fångstsäkert fiskeställe. Om du har en båt till ditt förfogande ska du meta vid vasskanter, uddar och grund. Du behöver bara kasta ankar, lägga flötet i vattnet och vänta på napp medan du beundrar utsikten.

Fotograf: Risto Jussila 
Mört är en säker fångst för metaren.
Mört är en säker fångst för metaren.
 

Säsongen för mete efter sik på Finlands södra och sydvästra kust infaller i mars–maj. Säsongen är kort men fångstrik. Meta efter sik i vatten med sand- och stenbotten med utrustning för spinnfiske. Lägg maskbetet med hjälp av en vikt på några meters djup och vänta på napp.

Mete är en allemansrätt som inte fordrar fiskekort, men mete efter sik med utrustning för spinnfiske omfattas inte av allemansrätten. Det kräver tillstånd av vattenområdets ägare eller ett fiskekort för spöfiske i länet.

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024