Fisketuristens guide till de tusen sjöarnas land 
  Svenska
 
Hem Områden Vatten Fiskarter Fiskemetoder Tjänster Bra att veta  
FishinginFinland.fi > Fiskemetoder > Pimpelfiske 
Spinnfiske
Jiggfiske
Trolling
Flugfiske
Mete
Pimpelfiske
Kräftfiske
Andra fiskemetoder
   
   
Lappland Insjöfinland Västkusten Södra Finland, skärgård

   
Stugor
Stugor

   
Fiskeguider
Fiskeguider

   
Fiskeredskap
Fiskeredskap

Pimpelfiske – finländsk meditation

 

Fotograf: Jari Tuiskunen
Pimpelfiske är spännande. Med en bra isborr borrar du snabbt en vak. Balanspirken är pirken för stora abborrar. Valkealampi, Posio. Gäddan hugger. Finska viken, Pyttis. Abborrpirk. Till vänster i raden:  Nils Master Rotinkainen, Rapala Jigging Rap, Kuusamo Tasapaino Pro, Karismax, Nils Master, balanspirk med hårsvans och Ässä. I mitten Nils Master balanspirk och olika vertikalpirkar. Till höger olika mormyskor, varav de minsta används tillsammans med en vertikalpirk.
Pimpelfiske är spännande.


Pimpelfiske är den traditionella formen av vinterfiske. Ute på isen på fjärden eller i en skyddad vik hittar fiskaren en sådan sinnesro och harmoni med naturen som är svår att hitta någon annanstans i världen.

Pimpelfiske är en av allemansrätterna i Finland och kräver således inte något tillstånd. Varje finländare har någon gång suttit vid ett hål i isen och pimpelfiskat efter abborre, Finlands nationalfisk. För många har den första fångsten varit en så stark upplevelse att de själv nappat på denna form av fiske för resten av sitt liv.

   

Ice-fishing is a major hobby for many people during winter months. At some point in their life, almost every Finn has sat by an ice hole, ice-fishing for perch, the national fish of Finland.

Pimpelfiske är mycket populärt i Finland. Fiskevatten som lämpar sig för pimpelfiske finns nästan överallt. Tävlingarna i pimpelfiske lockar mycket folk. Stämningen ute på isen är lugn och rofylld. Det är avkopplande att sitta på skryllan med spöet i hand och försjunka i sina tankar. Och när spöet rycker till, vaknar fiskarens fångstinstinkt blixtsnabbt och alla sinnen är på helspänn.

Klä dig varmt

Pimpelfiskarens utrustningslista är enkel: du behöver varma kläder, en isborr, en skrylla, ett spö och en pirk med bete.

Klädseln är avgörande för en lyckad fisketur. En ordentlig overall, varma skor, mössa och handskar är A och O.

Fotograf: Jari Salonen 
Posio, januari, –20° C.
Posio, januari, –20° C.
 

Som isborr väljer du en enkel modell med ett skär på fyra–sex tum. I Lappland kan du behöva ett extra skaft på borren. Ett reservskär är också bra att ha, särskilt om du pimpelfiskar långt ute i terrängen.

Pimpelspöet är en enkel kombination av spö och rulle. Om du fiskar med balanspirk får spöet vara styvt. Om du däremot använder mycket små pirkar, exempelvis mormyskor, ska spöet ha en mycket tunn och känslig spets.

I pimpelfiske används tunna linor, så att fiskaren har en bra kontakt med pirken. Det populäraste alternativet är monofil-linan, men om du vill ha en speciellt bra känsla för betet kan du också använda fiberlina.

Fotograf: Jari Matikainen 
Vårvintern är den bästa säsongen för pimpelfiske.
Vårvintern är den bästa säsongen för pimpelfiske.
 

Vertikalpirken är nummer ett

Vertikalpirkar och små balanspirkar är populärast vid abborrfiske. Även små mormyskor används mycket, och en mormyska är ett bra val särskilt om fisken nappar dåligt. En liten krok, mormyska eller färgkrok binds ofta i en 10–15 cm tafs under en vertikalpirk. En stor mormyska i en tunn lina fångar stora abborrar i klara och djupa vatten.

Gäddan är en intressant art för pimpelfiskaren. En gädda på flera kilo kan hugga på en stor balanspirk eller vertikalpirk i vasskanten eller på kanten av ett grund. Rycken är så stark att fiskaren minns den länge. Vid gäddfiske lönar det sig att använda en monofil-lina på minst 0,40 mm och förse linan med en metalltafs.

Fotograf: Jari Tuiskunen 
En relativt stor balanspirk är bra för gös.
En relativt stor balanspirk är bra för gös.
 

Pimpelfiske efter gös i gryningen

Gösfiskaren hittar de bästa fiskevattnen i grunda havsvikar och vid grunden längs vikarnas kanter. Gösen nappar bäst på morgonen och på kvällen. Använd vertikal- och balanspirkar. Gösen nappar bättre om du trär en liten fiskbit eller ett fisköga på kroken.

Den bästa säsongen på lake infaller då laken leker i januari–februari. Vid fisket används pirkar som är avsedda just för lake. Att ha en rovfisk på flera kilo på linan är en av de finaste upplevelser en fiskare kan få.

Fotograf: Jari Salonen 
Harr, öring och regnbåge hugger på leaches och mormyskor. Även siken nappar ofta på en liten mormyska.
Harr, öring och regnbåge hugger på leaches och mormyskor. Även siken nappar ofta på en liten mormyska.
 

Liten mormyska för sik

Sik är en vanlig fisk i många sjöar och längs kusten i Finland. Den hugger gärna på pirken särskilt på höstens första isar och på de sista vårisarna.

Sikfiskaren utrustar sig med sig ett känsligt spö, tunn lina och små mormyskor. Ibland kan du också använda en liten vertikalpirk med en liten mormyska under. Siken nappar försiktigt på kroken och den har ömtåliga mungipor. Därför måste också motrycken göras behärskat.

Fotograf: Petteri Kontila 
Röding från en grund fjällsjö i Lappland. Stämningen är på topp när en stor röding börjar kretsa kring pirken.
Röding från en grund fjällsjö i Lappland. Stämningen är på topp när en stor röding börjar kretsa kring pirken.
 

Röding i fjällsjöarna

Pimpelfiske efter röding i Lapplands fjällsjöar är ett kapitel för sig. Rödingen är en nyckfull fisk, och även i ett bra fiskevatten kan det gå flera dagar då rödingen helt enkelt inte nappar. Plötsligt kan läget slå helt om, och i fem minuter hugger rödingen på pirken som aldrig förr.

Stora lockblänken för röding och små mormyskor under dem har visat sig ge bra fångster. Även leaches av olika slag är mycket effektiva. Som bete på en rödingpirk kan du använda mask eller några maggots.

Fotograf: Jari Matikainen 
Det är trevligt att pimpelfiska i gott sällskap.
Det är trevligt att pimpelfiska i gott sällskap.
 

Se upp för svag is

Pimpelfiskaren ska hela tiden observera isen eftersom den lever efter växlingarna i väderleken. Den som ger sig ut på isen ska dessutom alltid ha isdubbar med sig. De är pimpelfiskarens billigaste livförsäkring.

På hösten bär kärnisen en person först när den är minst 5 cm tjock. Ofta fryser vattendragen till mycket ojämnt. I stranden kan isen redan vara stark medan isen ute på fjärden fortfarande är en tunn isskorpa. På våren är isarna verkligen opålitliga. Is på upp till en halv meter kan ge efter under fiskaren om den har blivit skör i vårsolen.

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024