Fisketuristens guide till de tusen sjöarnas land 
  Svenska
 
Hem Områden Vatten Fiskarter Fiskemetoder Tjänster Bra att veta  
FishinginFinland.fi > Fiskemetoder > Jiggfiske 
Spinnfiske
Jiggfiske
Trolling
Flugfiske
Mete
Pimpelfiske
Kräftfiske
Andra fiskemetoder
   
   
Lappland Insjöfinland Västkusten Södra Finland, skärgård

   
Stugor
Stugor

   
Fiskeguider
Fiskeguider

   
Fiskeredskap
Fiskeredskap

Jiggfiske

 

Fotograf: Jari Tuiskunen
Jiggfiskarens urval är färggrannt och stort. Ett ekolod är till utmärkt hjälp vid vertikaljiggning. Abborr-, gös- och gäddjiggar. Början av sommaren är en bra tid för jiggfiske efter gös.
Jiggfiskarens urval är färggrannt och stort.


I Finland finns massor med fiskevatten som lämpar sig för jiggfiske, och många av våra fiskarter nappar gärna på jigg. Jiggar har snabbt blivit mycket populära för fiske efter abborre och gös. Det har en enkel förklaring: jiggfiske är aktivt, roligt och händelserikt.

Vid jiggfiske används vanlig utrustning för spinnfiske. Jiggen kastas ut i vattnet och får sjunka till botten. Gör ett knyck med spöet, veva några varv och vänta tills jiggen åter sjunker till botten. Fortsätt tills du får napp eller hela linan är hemma.

Typiska ställen för jiggfiske är kanterna längs grunda vatten på fjärdarna och sund med strömmande vatten.

Även om man vanligen ger sig ut på gös- eller abborrfiske tidigt på morgonen eller sent på kvällen, kan fiske med jigg längs botten ge resultat också mitt på dagen.

När vattnet är varmt, uppehåller sig fiskarna i närheten av botten och på stora djup. Då är de lättast att nå med jiggar. Du kan också fiska efter gädda, braxen och asp med jigg. Dessa silikonbeten ger fångst under hela den isfria säsongen.

Fotograf: Risto Jussila 
Enonjärvi, Karstula.
Enonjärvi, Karstula.
 

Larvjigg och bra känsla

Urvalet av jiggar är stort, men larvjiggar på 3,5–4,5 tum är populärast. När stor fisk är på hugget kan du använda jiggar på fem tum eller ännu mer. Fiskjiggar ger utmärkta resultat särskilt på sensommaren. Även de långsmala maskjiggarna fungerar bra. Om du vill fånga en gädda på flera kilo, är en stor fiskjigg ofta det bästa valet.

Vikten på jigghuvudet varierar kraftigt beroende på omständigheterna. I vatten på ett par–tre meter kan man endast använda huvuden på fem gram, men i djupa vatten på 5–10 meter är 7–14 gram bra och i djupa och strömmande vatten får jigghuvudet väga 16–25 gram.

Viktigast är att du har en bra kontakt med jiggen. Tumregeln är att du ska använda ett så lätt jigghuvud som du kan med bibehållen känsla för jiggen. I strömmande vatten måste du använda en tyngre jigg, likaså om du har grov lina på rullen. Även vind försämrar kontakten med jiggen.

Fotograf: Jari Salonen 
Gäddan hugger gärna på stora larvjiggar.
Gäddan hugger gärna på stora larvjiggar.
 

Mörka färger i klart vatten, granna färger i grumligt vatten

I Bottniska viken och Finska vikens yttre skärgård är vattnet klart, och där fungerar bland annat jiggar med samma brunaktiga färg som motorolja mycket bra. I klart vatten ska du använda gröna och mörka jiggar.

När fiskevattnen är grumligare, ska du gräva fram granna jiggar från fiskelådan. Neongula, gröna och rosa färger fungerar bra i grumliga vatten, och de är ofta helt oslagbara vid gös- och abborrfiske. Om du inte får napp, kan du försöka med jiggar som har mer dämpade färger. Även vita och fosforerade jiggar ger fångst eftersom de liknar rovfiskarnas vanligaste fångstarter löja, strömming och siklöja.

Fotograf: Jari Salonen 
Ruovesi, Mänttä-Vilppula.
Ruovesi, Mänttä-Vilppula.
 
 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024
 
Jigging for zander is fun, active and eventful!