Fisketuristens guide till de tusen sjöarnas land 
  Svenska
 
Hem Områden Vatten Fiskarter Fiskemetoder Tjänster Bra att veta  
FishinginFinland.fi > Bra att veta > Säkerhet 
Fiske i Finland
Nyheter
Fisketillstånd
Fiskeevenemang
Historia och traditioner
Organisationer
Fiskmat
Säkerhet
Videos
Reseinformation
   
   
Lappland Insjöfinland Västkusten Södra Finland, skärgård

   
Stugor
Stugor

   
Fiskeguider
Fiskeguider

   
Fiskeredskap
Fiskeredskap

Säkerhet

 

Vattendragen i Finland är stora och vidsträckta, och vädret kan slå snabbt om. På kusten och i de stora insjöfjärdarna kan sjögången bli mycket hård. Den som ger sig ut på sjön ska hela tiden hålla ett öga på väderleken, och före avfärden är det klokt att kontrollera den senaste väderleksprognosen.

Fotograf: Jari Tuiskunen 
På de stora sjöarna får man bereda sig på starka vindar.
På de stora sjöarna får man bereda sig på starka vindar.
 

Båten ska alltid vara säker. Det lönar sig inte att åka ut med en för liten båt på blåsiga vatten. Du måste absolut ha räddningsoverall eller flytväst, öskar, åror, karta och mobiltelefon när du ger dig av på en fisketur. Om du har hyrt båten ska du ha båtägarens telefonnummer med dig. Berätta för dem som blir på stranden vart du är på väg och när du planerar att återvända. Om du råkar i en nödsituation, ring nödnumret 112.

Fotograf: Lentokuva Vallas 
På många ställen i Sastmola skärgård och i andra kustvatten är det svårt att ta sig fram med båt.
På många ställen i Sastmola skärgård och i andra kustvatten är det svårt att ta sig fram med båt.
 

Ta djupkarta med dig

Många vatten i Finland är fulla med grund. Bottniska viken mellan Raumo och Karleby och Finska viken öster om Lovisa är mycket steniga. Också på sjöarna finns det många grynnor. Du behöver absolut en ordentlig djupkarta när du rör dig till sjöss i Finland. Utan en ordentlig karta kan du också tappa bort dig i de vidsträckta och labyrintiska vattenområdena.

Djupinformation om de största vattendragen finns tryckt på sjökort, båtkartor och grundkartor. Djupkartor finns att köpa på bensinstationer, i bokaffärer och hos lantmäteriverket.

Ett ekolod är ett behändigt hjälpmedel, när du vill hitta grunda fiskevatten.

Alkohol och oförsiktighet i båten orsakar många drunkningsolyckor varje år. Riskerna är särskilt stora på våren och hösten, när vattnet är kallt. Den som faller i vattnet drabbas fort av hypotermi. När vädret är kallt och blåsigt är det bra att klä sig i räddningsoverall. Om vädret är dåligt, lönar det sig att stanna på land.

Fotograf: Jari Tuiskunen 
Det är bäst att vänta med pimpelfisket tills isen är tillräckligt stark.
Det är bäst att vänta med pimpelfisket tills isen är tillräckligt stark.
 

Gå inte ut på svag is

När du rör dig på isen ska du alltid försäkra dig om att isen bär. På strömställen är isen svag även vid hård köld. Se därför upp för dem. Ta alltid med dig isdubbar när du ger dig ut på isen. Med hjälp av dem kan du ta dig upp ur vaken om du råkar falla i. Fråga lokalbefolkningen om isens tjocklek och om eventuella strömställen.

På vintern ställer kölden och särskilt kombinationen av köld och vind stora krav på utrustningen. Den som vinterfiskar i Finland – och särskilt i Lappland – får bereda sig på nästan arktiska förhållanden, då kölden kan sjunka ner till 30–40 grader. Om temperaturen ligger kring minus 15 på en blåsig dag, lönar det sig att senarelägga fisketuren.

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024