Fisketuristens guide till de tusen sjöarnas land 
  Svenska
 
Hem Områden Vatten Fiskarter Fiskemetoder Tjänster Bra att veta  
FishinginFinland.fi > Bra att veta > Fiske i Finland 
Fiske i Finland
Nyheter
Fisketillstånd
Fiskeevenemang
Historia och traditioner
Organisationer
Fiskmat
Säkerhet
Videos
Reseinformation
   
   
Lappland Insjöfinland Västkusten Södra Finland, skärgård

   
Stugor
Stugor

   
Fiskeguider
Fiskeguider

   
Fiskeredskap
Fiskeredskap

Fiske i Finland

 

Finland är det land i världen som har mest vatten av olika slag och kan därmed erbjuda många olika sorters fiskemöjligheter. Så mycket som 10 procent av landets yta täcks av vatten. Det finns 187 888 sjöar i Finlands sjödistrikt, som är det mest vidsträckta sammanhängande sjöområdet i Europa, samt 1 100 kilometer kuststräcka i Östersjön inklusive skärgårdsområdena och 647 älvar med en sammanlagd sträcka om 25 000 kilometer. Vad mer kan en sportfiskare önska sig?

Fotograf: Kimmo Pöri 
Lycklig ung fiskare på Kermajärvi i Heinävesi.
Lycklig ung fiskare på Kermajärvi i Heinävesi.
 

Fiske mitt i naturen

Allt möjligt. Sportfiskarna vill naturligtvis att dessa vatten ska vara fyllda av fisk. Som tur är, är detta önskemål uppfyllt. I tillägg till att det finns gott om fisk är Finlands vatten dessutom rent och ofördärvat och naturen så vacker att man nästan tappar andan. Till skillnad från andra fiskeställen i världen finns det gott om plats och tysthet i Finland. Här kan du fiska i lugn och ro, mitt i naturen.

Fotograf: Jari Salonen 
Harrfiskare vid Kairijoki i Savukoski.
Harrfiskare vid Kairijoki i Savukoski.
 

Till de vanligaste arterna hör predatorerna gädda, abborre och gös. Gädda och abborre finns i nästan alla sjöar och vattendrag. Det är ingen konst att få en gädda på över en meter, oavsett var du fiskar i Finland. Det bästa gösbeståndet finns i sjödistriktet i södra och centrala Finland samt på sydkusten.

I norra Finland finns det fantastiska ställen för sportfiskare på jakt efter harr och lax. På de bästa ställena i nordvästra Lappland, känt som "Finlands arm", kan harren växa till sig och väga över två kilo. Bland drömställena för sportfiskare som vill fånga storlaxen finns Tana älv, som är Europas mest laxrika älv, och Torne älv. Det finns dessutom nästintill gränslösa möjligheter att meta efter olika sorters karpfisk och fiska många andra arter.

Finland är hemvist för fina fiskevatten som passar lika bra för spinnfiske och flugfiske som för trollingfiske. Säsongen med öppet vatten sträcker sig från slutet av april till slutet av november eller början av december. På vintern lägger sig isen och sportfiskarna övergår till pimpelfiske.

Fotograf: Lentokuva Vallas 
Ingå skärgård i Finska viken.
Ingå skärgård i Finska viken.
 

Upplev friheten i Finland

Det är lika enkelt att fiska i utkanten av en stad som på en sjö i vildmarken, tack vare de goda förbindelserna och fiskekort till rimliga priser. Stugor och annan inkvartering av hög kvalitet i närheten av vattendragen utgör en utmärkt utgångspunkt för en aktiv fiskesemester med självhushållning. Det enklaste sättet att lära känna fiskeområdena är att vända sig till professionella fiskeguider som arbetar i ett rikstäckande nätverk. De har lokalkännedom och utrustning som gör det lättare att färdas längs med vattenlederna.

Tack vare den rika tillgången på vattendrag har fisket långa traditioner och har alltid haft stor betydelse för människorna i Finland. Finska fiskedragstillverkare, framför allt Rapala, är välkända ute i världen.

Även om de forntida finnarnas vattengud Ahti visar sig från sin hjälpsammaste sida, bör du ändå vara försiktig med vad du fångar. Ta med andra ord inte upp mer än du kan äta. Vi önskar dig lycka till och mycket nöje vid Finlands unika vatten.

Kasta ut linan!

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024