Fisketuristens guide till de tusen sjöarnas land 
  Svenska
 
Hem Områden Vatten Fiskarter Fiskemetoder Tjänster Bra att veta  
FishinginFinland.fi > Bra att veta > Historia och traditioner 
Fiske i Finland
Nyheter
Fisketillstånd
Fiskeevenemang
Historia och traditioner
Organisationer
Fiskmat
Säkerhet
Videos
Reseinformation
   
   
Lappland Insjöfinland Västkusten Södra Finland, skärgård

   
Stugor
Stugor

   
Fiskeguider
Fiskeguider

   
Fiskeredskap
Fiskeredskap

Historia och traditioner

 

Fiske har bedrivits i Finland så länge som det funnits människor här, dvs. cirka 10 000 år. Fiske och läckra fiskrätter är en viktig del av den finländska livsstilen. Fritidsfiskaren njuter av sin fångst genom att tillreda delikatesser av den i sitt eget kök.

Fotograf: Jari Salonen 
Att sitta vid lägerelden i djupa tankar är en väsentlig del av fisketuren.
Att sitta vid lägerelden i djupa tankar är en väsentlig del av fisketuren.
 

Efter istiden uppstod tusentals sjöar i Finland, när smält- och regnvattnen fyllde groparna efter den 2–3 kilometer tjocka ismassan i marken. Fångsten från de vidsträckta fiskevattnen var en viktig faktor som bidrog till att Finland blev befolkat och att invånarna klarade sig i de svåra förhållandena efter istiden. Vattnets håvor har utgjort en viktig del av vår kost fram till modern tid.

Därför har finländarna utvecklat olika fångstmetoder för de viktigaste fångstarterna. Med dessa metoder är det möjligt att fiska i varierande fiskevatten, på olika fångstplatser och under olika säsonger.

Fotograf: Kimmo Pöri 
I flugasken finns just det rätta alternativet för Utsjoki.
I flugasken finns just det rätta alternativet för Utsjoki.
 

Fiskekulturen blomstrar

Fisket och fiskevattnen är en viktig del av den finländska identiteten. Att röra sig på vattnet och njuta av vår natur är för många ett sätt att leva. Vattendragens och fiskets historiska betydelse syns i många ortnamn i Finland.

Finlands långvariga president Urho Kekkonen var känd som en entusiastisk fiskare. En av de mest kända jultraditionerna i Finland är julgäddan, som fiskarna från kusten ger den sittande presidenten varje år. Fisket och fiskar behandlas också i litteraturen och konsten. I tusentals år har finländarna läst besvärjelser för god fiskelycka före fiskefärden. Den mest kända besvärjelsen lyder ”Anna Antti ahvenia, Pekka pieniä kaloja” – ge Antti abborrar, Pekka ge mig småfisk.

Eftersom finländarna är omgivna av så många utmärkta fiskevatten är det inget under att fiske är en av de populäraste fritidssysslorna i Finland. Nästan 40 procent av befolkningen, dvs. 2 miljoner finländare, åker på fisketur minst en gång om året. Det finns flera hundra tusen aktiva fritidsfiskare i Finland och för många är fiske den viktigaste fritidssysslan.

Internationell fisketurism har förekommit i Finland i nästan 200 år. I början av 1800-talet upptäckte de engelska flugfiskarna laxvattnen i Tana älv, medan den ryska högadeln ägnade sig åt öringfiske i den stora forsen i Vuoksen. Med engelsmännen infördes även flugfisket i landet. De finländska fiskarna har sedermera utvecklat otaliga flugmodeller som lämpar sig uttryckligen för vattnen och fiskarna i Finland.

Fotograf: Risto Jussila 
Rodd med drag är en av de äldsta fiskemetoderna.
Rodd med drag är en av de äldsta fiskemetoderna.
 

Gamla fångstmetoder, moderna redskap

Många av dagens fiskemetoder är flera tusen år gamla. Världens äldsta fiskenät, som upptäckts i Korpilahti i Antrea på Karelska näset, visar att de fiskare-jägare som slagit sig ner i Finland efter istiden behärskade en avancerad fångstteknik. På medeltiden var fiskebryggor som byggdes ut i de stora laxälvarna de största och mest utvecklade fiskeredskapen. Att bygga och använda dem förutsatte intensivt samarbete av fångstgemenskapen. På Tana älv kan man fortfarande se de sista glimtarna av fisket från dessa "laxpator".

Dragfiske är en förhistorisk fångstmetod som är ursprunget till dagens sportfiske. Drag har eventuellt använts i Finland redan på stenåldern. Säkrare bevis finns från järnåldern, från skiftet av 1000-talet, dit man kunnat datera de drag av koppar som man hittat i Rautalampi i Savolax och i Tammerfors.

Vintern är en lång och viktig fiskesäsong i Finland. Det finns många metoder för fiske på isen. Pimpelfiske är en uråldrig fiskemetod som också är en av de populäraste formerna av fiske än i dag. Den moderna pimpelfiskarens utrustning skiljer sig dock avsevärt från de grova fiskedon som stenåldersfiskaren använde.

Fotograf: Jari Salonen 
Fångsten smakar bäst när den tillreds vid fångstvattnet.
Fångsten smakar bäst när den tillreds vid fångstvattnet.
 

Fångsten äts med njutning

Fritidsfisket i Finland är mångsidigt. "Närmat från rena vatten med nät" är en grundläggande princip för många fritidsfiskare i Finland. På andra håll i Europa används fiskenät i regel endast av yrkesfiskare.

Fisket med stående redskap har minskat under de senaste decennierna och i dag fiskar allt fler med spö. "Catch and release"-fisket blir allt populärare bland den yngre fiskargenerationen.

Den finländska fiskaren är enveten och vet mycket om fiske. Han ifrågasätter lätt de andra fiskarnas metoder och åsikter, och han misstror också myndigheternas och forskarnas "bokkunskaper". Men visst är han också snabb att lära sig nytt – särskilt om grannen börjar få större fiskar. Om motiveringarna håller kan han till och med överväga att ändra på sina egna bergfasta övertygelser.

Fotograf: Jari Tuiskunen 
Att röra sig på sjön är en livsstil för många finländare.
Att röra sig på sjön är en livsstil för många finländare.
 
 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024