Fisketuristens guide till de tusen sjöarnas land 
  Svenska
 
Hem Områden Vatten Fiskarter Fiskemetoder Tjänster Bra att veta  
FishinginFinland.fi > Bra att veta > Fiskmat 
Fiske i Finland
Nyheter
Fisketillstånd
Fiskeevenemang
Historia och traditioner
Organisationer
Fiskmat
Säkerhet
Videos
Reseinformation
   
   
Lappland Insjöfinland Västkusten Södra Finland, skärgård

   
Stugor
Stugor

   
Fiskeguider
Fiskeguider

   
Fiskeredskap
Fiskeredskap

Fiskmat – ekologisk mat när den är som bäst

 

Fotograf: Pro Kala
Stekt gös. Romdelikatesser för julbordet. Gädd-baconrosetter. Ugnsströmming. Stekt siklöja. Stekta stora abborrar och rom med purjo och vitlök smälter i munnen. Soppa på lake är säsongmat på midvintern.
Stekt gös.


Dagen lider mot sitt slut. Fisketuren har varit lyckad, fångsten är behandlad och det är dags att göra upp en eld. Snart börjar röklådan ryka och den läckra aromen av rökt fisk får det att vattnas i munnen på alla som har samlats kring elden. Snart är sommarkvällens festmåltid färdig.

Fotograf: Petteri Kontila 
Nyfångad öring stekt på spett är vildmarksmat när den är som bäst.
Nyfångad öring stekt på spett är vildmarksmat när den är som bäst.
 

Fisk är ett viktigt inslag på det finländska matbordet. Vattnets håvor ger både mental och fysisk näring. Fisket i Finland har alltid utgått från att fiskaren lagar mat på sin fångst. Delikatesser på sötvattensfisk och kräftor är finländsk matkultur när den är som läckrast.

Stekt abborre är den kanske vanligaste fiskrätten i Finland. Den oftast förekommande fiskrätten i Savolax är stekt siklöja. Även stekt gädda och gös är gott.

De flesta fritidshus har en plats för öppen eld där man kan röka eller grilla fisk. Rökt fisk är en oskiljaktig del av semestern i stugan och vid vattnen.

Fotograf: Jari Salonen 
Rökning av sik.
Rökning av sik.
 

Semesterfirarens instruktioner för rökt fisk

Om du aldrig har rökt fisk, kan du pröva denna snabbinstruktion för gös och stor abborre:
Låt de rensade fiskarna ligga i grov havssalt ett par timmar. Lägg rejält med salt på fisken och en nypa även inuti. Lägg så mycket spånor i röklådan att botten blir nästan täckt. Stryk det överflödiga saltet av fiskarna och lägg dem på gallret. Stäng röklådan, gör upp en eld och rök fisken på måttlig låga ungefär en halvtimme.

Fisken är färdig när dess yta har en vacker guldbrun färg och fenorna lossnar lätt med fingrarna. Rökningen lyckas bäst om du torkar fiskarna på låg värme i röklådan innan den egentliga rökningen.

Sedan är det bara att njuta av maten, som smälter i munnen.

Fotograf: Veli-Pekka Räty 
Mört-potatissallad. Du kan trolla fram smakliga delikatesser på mörtfisk.
Mört-potatissallad. Du kan trolla fram smakliga delikatesser på mörtfisk.
 

"Lätt" mat på savolaxiskt vis

Traditionella maträtter i Insjöfinland och i synnerhet i Savolax och norra Karelen är kalakukko, som är en limpa med inbakad fisk, och strandfisk. Det humoristiska receptet på savolaxisk strandfisk lyder: ett kilo fisk och ett kilo smör. Om maten känns för svag kan du lägga i mer smör. I Insjöfinland är siklöjan en vanlig ingrediens i rätterna ovan och i många andra läckra fiskrätter.

Siklöja, strömming och mörtfiskar används i helkonserver och marinader av olika slag, och dessa produkter har blivit allt populärare under de senaste åren. Småföretagare har utvecklat högklassiga produkter även på abborre, gädda, sik, nors och gers. De säljs bland annat på fiskmarknader. Konserver säljs också i butikerna.

Fotograf: Pro Kala 
Ugnsstekt braxen.
Ugnsstekt braxen.

Det finns flera hundra traditionella finländska fiskrätter. Populära delikatesser är flamstekt lax och sik, stekt röding, grillad öring, harr stekt på spett på öppen eld, gravad sik och lax, halstrad gädda, siklöja och sik som tillretts i aluminiumfolie på öppen eld, ugnsstekt braxen, ostgratinerad gädda, kallrökt lax och stuvning på lake.

Jäsning var tidigare ett allmänt sätt att tillreda fisk, men dagens fiskare skulle knappast klara av att äta denna delikatess.

Fotograf: Veli-Pekka Räty 
Gäddsoppa på tärnade filéer. Att tillsätta brödbitar i soppan är en lokal tradition.
Gäddsoppa på tärnade filéer. Att tillsätta brödbitar i soppan är en lokal tradition.
 

Soppa på färsk fisk

Den nyfångade fiskens aromer kommer bäst till sin rätt i fisksoppa. En god fisksoppa kan tillredas av de flesta arter. Till exempel lake, gädda, gös, abborre, lax, öring och siklöja är utmärkta ingredienser till fisksoppa.

Kräftskivorna, som ordnas under de varma kvällarna på förhösten då skymningen långsamt faller på, är avkopplande evenemang som skapar gemenskap. Och gemenskapen bara ökar, då man dricker en snaps för varje stjärt.

Om du inte kan eller vill tillreda din fångst själv, lönar det sig att fråga efter fiskrätter på den lokala restaurangen och fiskbutikerna vid vägarna eller be kocken på inkvarteringen att laga mat på fisken du fångat.

Finlands fina fiskevatten och traditioner inom fiskrätter syns beklagligt dåligt på restaurangernas menyer. Många restauranger bjuder endast på odlad lax. Lyckligtvis finns det också undantag.

Fotograf: Pro Kala 
Kräftor avnjuts med rostbröd.
Kräftor avnjuts med rostbröd.
 

Fem napp i fiskrätter (det är tillåtet att disputera om tycke och smak):

1. Abborre stekt i smör och smaksatt med hackad dill
2. Siklöjor direkt från röklådan
3. Nyfångad, stekt röding, avnjuten som sådan på stranden av en fjällsjö
4. Gössoppa med gräddspad
5. Kräftor kokade i dill, efter fjärde snapsen

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024