Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Kalastustavat > Muut kalastusmuodot 
Heittokalastus
Jigikalastus
Vetouistelu
Perhokalastus
Onginta
Pilkintä
Ravustus
Muut kalastusmuodot
   
   
Lappi Järvi-Suomi Länsirannikko Etelä-Suomi ja saaristoalue

   
Mökkimajoitusta kalastajille
Mökkimajoitusta kalastajille

   
Opastettuja kalastusretkiä
Opastettuja kalastusretkiä

   
Kalastusvälineliikkeet
Kalastusvälineliikkeet

Muut kalastusmuodot

 

Kuva: Risto Jussila
Loppusyksy on muikkusesonkia. Katiska on suosittu pyydys vapaa-ajan kalastuksessa. Se toimii keväisin myös lahnalle. Talvella verkot uitetaan pyyntiin jään alle. Kallavesi, Kuopio. Nuotta on vanhimpia pyydyksiä. Nuottausnäytöksiä ja -ohjelmia järjestetään eri puolella Suomea.
Loppusyksy on muikkusesonkia.


Viehekalastusvälineiden ohella suomalaiset käyttävät monia muita menetelmiä eri kalalajien kalastuksessa. Verkot ja katiskat ovat suosituimpia pyydyksiä.

Kotitarvekalastuksella oli aikoinaan suuri merkitys kansan ruoanhankinnassa. Uusiutuvien kalavarojen hyödyntämisen perinne elää vahvana myös nykyajan vapaa-ajankalastuksessa.

Verkot ovat tehokkaita pyydyksiä ja niillä voi kalastaa monipuolisesti kaikkina vuodenaikoina. Verkoilla pyydystetään sellaisia lajeja, joiden kalastus muilla välineillä on hyvin vaikeaa ja siksi vähäistä. Vesistöjemme yleisimpiin kuuluvat kalalajit muikku, silakka, siika, lahna ja made ovat tyypillistä verkkosaalista.

Hyvä verkkopaikka on penkka, jossa vesi syvenee sopivasti. Muikkuverkot viritetään pyyntiin selkävesien syvänteisiin väliveteen tai pohjaan.

Keskustelu verkkokalastuksen vaikutuksista kalakantoihin käy välillä melko kuumana, ja monet vapakalastajat haluaisivat rajoittaa verkkopyyntiä. Suomen laajoilla vesillä on tilaa monipuoliselle kalastukselle, ja monet vedet ja kalalajit ovat alikalastettuja. Kaikessa kalastuksessa tulee muistaa noudattaa kohtuullisuuden periaatetta.

Kuva: Veli-Pekka Räty 
Tornionjoen Kukkolankoskella lipotaan siikaa.
Tornionjoen Kukkolankoskella lipotaan siikaa.
 

Katiska on vaivaton pyydys

Katiska on kesämökkiläisen peruskalastusväline. Laiturin päähän tai luodon kupeeseen heitetty katiska on oiva pyydys ahvenille ja särjille. Matalista vesistä katiskalla tavoitellaan keväisin haukia. Talvella katiskat viritetään jään alle matalaan veteen mateiden pyyntiin.

Mateita pyydystetään myös rysillä, jotka asetetaan joko pystyyn roikkumaan tai pohjaan vaakatasoon. Rysillä kalastetaan keväisin haukea, lahnoja ja muita särkikaloja sekä paikoin myös kuhia.

Tuulastus on kiehtovaa

Tuulastus on mielenkiintoinen kalastusmuoto syksyn pimenevinä öinä. Kalastaja seisoo veneen keulassa valaisten tehokkaalla valaisimella pohjaa. Nähtyään kalan, hän pyydystää sen atraimella. Hauki ja lahna ovat tuulastuksessa pääsaalislajit.

Kuva: Risto Jussila 
Haukikoukut viritetään talvella syvänteiden reunalle pari metriä jään alle. Toisvesi, Virrat.
Haukikoukut viritetään talvella syvänteiden reunalle pari metriä jään alle. Toisvesi, Virrat.
 

Haukikoukut jään alle

Talvella jään alle laitetaan syöttikoukkuja haukia ja mateita varten. Haukikoukut viritetään syvänteiden reunaan pari metriä pinnan alle ja niillä voi tavoittaa suuriakin haukia. Madekoukut laitetaan pyyntiin kutumatalikoille tammikuussa.

Kesällä perinteinen koukkupyydys on pitkäsiima, jossa voi olla 100 koukkua yhdessä selkäsiimassa tapsien varassa. Koukut syötitetään madoilla tai kalasyötein ja saaliskaloina ovat hauki, ahven, kuha, ankerias ja lahna. Saimaan ulapoilla siimalla pyydetään järvilohta ja taimenta.

Kalastus erilaisilla koukkupyydyksillä on mielenkiintoista, jännittävää ja usein myös tuloksellista puuhaa.

Vesialueiden omistajat myyvät lupia pyydyskalastukseen. Eräillä vuokramökeillä pyydyskalastusoikeus sisältyy mökin vuokraan.

Kuva: Risto Jussila 
Pitkäsiimakalastus on jännittävä pyyntimuoto.
Pitkäsiimakalastus on jännittävä pyyntimuoto.
 
 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024