Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Hyvä tietää > Uutiset 
Kalapaikkana Suomi
Uutiset
Kalastusluvat
Kalatapahtumat
Historia ja perinteet
Kalastusalan järjestöt
Kalaruoat
Turvallisuus
Videoita
Matkustusinfo
   
   
Mökkimajoitusta kalastajille
Mökkimajoitusta kalastajille

   
Opastettuja kalastusretkiä
Opastettuja kalastusretkiä

   
Kalastusvälineliikkeet
Kalastusvälineliikkeet
<< Kaikki uutiset

Raitapaitaparvia hakemaan

 
Syysahven on nyt ahnaalla otilla ja tankkaa pikkukalaa sen minkä ehtii. Syksyllä ahvenparvet tihenevät ja kalat siirtyvät hieman syvempään veteen kesän oleskelualueisiin nähden. Ahvenien oleskelusyvyydet vaihtelevat vesistöittäin ja ravintokalojen esiintymisen mukaan. Syysahvenet jahtaavat muun muassa kuoreita, muikkuja, pikku särkiä ja salakoita, rannikolla myös silakkaa. Ahvenparven voi löytää järviltä noin 5 metrin syvyysvyöhykkeen tuntumasta tai selvästi syvemmältäkin, mutta joissakin vesissä ne liikkuvat matalammassakin.

Muun muassa salmet ja selkäpakat ja niiden penkat ovat potentiaalisia paikkoja. Välillä ajoahven käy matalammassa ja pintautuu, jolloin sen saalistuksen voi nähdä pikkukalaparven kuohuntana. Hyvän ahvenparven löytäminen tietää siiman kiristystä. Isoa ahventa voi lähteä syksyllä hakemaan jigivehkein, pilkillä tai vetouistellen. Uistelussa ahvenkörmyn voi tavoittaa myös välivedestä vaikkapa täkyraksilla, isoimmat köriläät iskevät myös varsin kookkaisiin vaappuhin.

Kuva: Syönnillään olevan ahvenparven löydyttyä jigi antaa varmasti saalista. Heittelyn voi vaihtaa vertikaalikalastukseen, kun parvi on tullut veneen alle. Kuva: Ismo Kolari.

(23.09.2022)

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2023