Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Hyvä tietää > Uutiset 
Kalapaikkana Suomi
Uutiset
Kalastusluvat
Kalatapahtumat
Historia ja perinteet
Kalastusalan järjestöt
Kalaruoat
Turvallisuus
Videoita
Matkustusinfo
   
   
Mökkimajoitusta kalastajille
Mökkimajoitusta kalastajille

   
Opastettuja kalastusretkiä
Opastettuja kalastusretkiä

   
Kalastusvälineliikkeet
Kalastusvälineliikkeet
<< Kaikki uutiset

Kilpisjärven nieriä rikkoi 7 kilon rajan

 
2000-luvun ennätyskalarekisteriin on hyväksytty neljä uutta Suomen ennätystä. Uusia ennätyskaloja ovat nieriä 7,04 kg, seipi 0,21 kg, sorva 1,244 kg ja piikkisimppu 16,0 cm.

Nieriä eli rautu on maailman pohjoisin sisävesikala, joka on varsin tavallinen asukas erityisesti Ylä-Lapin tunturijärvissä ja puroissa sekä Inarijärvessä. Enontekiön Kilpisjärvellä syyskuussa verkkoon tarttui kertaluokkaa suurempi nieriä, jolla oli painoa ennätykselliset 7,04 kg ja pituutta 89 cm.

Kymijoelta Kotkasta kalastajan kastemadolla syötitettyyn pohjaonkeen nappasi puolestaan 0,21 kg painoinen ja 30 cm mittainen seipi. Seipi on erityisesti virtavesissä viihtyvä hoikkarakenteinen särkikala.

Ahvenanmaalta saatiin ongella viime vuoden elokuussa 1,244 kg painoinen sorva. Pituutta ennätyssorvalla oli 42 cm. Lisäksi Helsingin edustalta saatiin tutkimuspyynnissä suurikokoinen 16,0 cm pitkä piikkisimppu.

Tarkkana punnituksessa
SE-listalla on 80 kalalajia ja kuusi rapulajia. Hyväksyttyjen ennätysten lisäksi lautakunnan käsiteltäväksi saapuu joka vuosi paljon isoja kaloja, jotka eivät kokonsa puolesta yllä suomenennätyksiksi tai eivät muista syistä tule hyväksytyiksi.

Moni mahdollinen ennätys on kaatunut lautakunnassa puutteelliseen tai epämääräiseen ilmoitukseen. Tavallisin hylkäyksen syy on se, että punnituksessa ei ole toimittu ohjeiden mukaan. Paras tapa on viedä kala lähimpään ruokakauppaan ja käyttää punnitukseen kaupan palvelutiskin vaakaa. Todistajiksi kannattaa pyytää kaupan henkilökuntaa.

Tiedote uusista ennätyskaloista

Suomen ennätyskalarekisteri ‒ vapaa-ajankalastaja.fi

Lisätietoa rekisteristä ‒ ahven.net


Yläkuva: Kilpisjärvessä, josta ennätyskala saatiin, alin pyyntimitta nieriälle on 60 cm. Puolimetrinen rautu tuleekin päästää takaisin vesistöön, jos sellainen on napannut vaikkapa pilkkiin. Raudulla on vihreän tai ruskean sävyisessä kyljessään vaaleita pilkkuja, sen vatsa on yleensä oranssin tai punaisen sävyinen ja kalan vatsapuolen evien etureuna on valkoinen. (Kuva: Ismo Kolari)

(10.03.2022)

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2022