Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Hyvä tietää > Uutiset 
Kalapaikkana Suomi
Uutiset
Kalastusluvat
Kalatapahtumat
Historia ja perinteet
Kalastusalan järjestöt
Kalaruoat
Turvallisuus
Videoita
Matkustusinfo
   
   
Mökkimajoitusta kalastajille
Mökkimajoitusta kalastajille

   
Opastettuja kalastusretkiä
Opastettuja kalastusretkiä

   
Kalastusvälineliikkeet
Kalastusvälineliikkeet
<< Kaikki uutiset

Tenon lohi pienentynyt villakuoreen taantuessa

 
Petokalojen kasvunopeus on yleisesti sidoksissa ravintokalojen runsauteen. Suomalainen tutkijaryhmä osoitti geneettisten tutkimusmenetelmien avulla lohen mereisten ravintovarojen muutoksen vaikuttavan Tenon lohen koon pienenemiseen. Myös muutokset lohen kalastuksessa Tenojoessa ovat yhteydessä lohen kokoon.

Tuore Science-tiedelehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että Tenojoen lohen koon pieneneminen on yhteydessä sekä lohen kalastukseen Tenojoessa että epäsuorasti kalastukseen Jäämerellä, jossa lohen tärkeää ravintokohdetta, villakuoretta (Mallotus villosus), on kalastettu voimakkaasti. Villakuorekannan koko on vaihdellut rajusti viime vuosikymmeninä, ja kannan vaihtelu on yhteydessä Tenon lohen sukukypsyysikää säätelevän geenin muutoksiin. Heikkojen villakuorekantojen aikana lohien koko pienenee.

Kasvatetun lohen tuotannossa rehuna käytetyn villakuoreen kalastus vaikuttaa epäsuorasti Tenon lohen geneettiseen muutokseen ja koon pienenemiseen”, sanoo professori Craig Primmer Helsingin yliopistosta.”

Myös lohenkalastuksen muutokset Tenojoessa vaikuttavat lohen sukukypsyysikään ja kokoon. Perinteinen lohipato pyydystää erityisesti pienempää, yhden vuoden meressä kasvanutta lohta. Patopyynti on vähentynyt jyrkästi viime vuosikymmeninä ja samaan aikaan pienten lohien osuus on kasvanut Tenojoessa. ”Tämä tulos yllätti, koska verkkokalastuksen oletetaan yleensä pyydystävän erityisesti suurempaa lohta. Keskustelu saamelaisten kalastajien kanssa osoitti perinteisen tiedon tärkeyden: lohipadon verkon silmäkoko, pyynnin ajoittuminen sekä padon käyttö etenkin matalilla jokialueille kohdistavat pyyntiä erityisesti pienempiin lohiin”, kertoo tutkimusprofessori Jaakko Erkinaro Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Villakuorekannoissa suurta vaihtelua

Islannin vesillä villakuoreen kalastus oli kokonaan pysähdyksissä parisen vuotta sitten, mutta nyt kanta tuntuu selvästi vahvistuneen, sillä Iceland Reviewin mukaan pyynti on tuottanut alkuvuoden aikana jopa ennätysmäisiä kertasaaliita.

Kiintiöitä ollaan selvästi lisäämässä vuodelle 2022. Islannin meri- ja makeanveden tutkimuslaitoksen suositus kalastuskauden 2021/2022 villakuorekiintiöksi on peräti 869 600 tonnia, kun edellisen talven kiintiö oli vain 127 300 tonnia.

Islannin-Grönlannin alueen ja Barentsinmeren villakuorekannoissa on havaittu useita romahduksia viimeisten vuosikymmenien aikana. Tenon lohet syönnöstävät laajalla alueella Norjanmerellä ja Barentsinmerellä ja osa niistä ulottaa vaelluksensa Grönlanninmerelle saakka. Pohjoisen jäämeren alueella villakuore on merkittävä ravintokohde lohen lisäksi monille muille lajeille, kuten turskalle, merilinnuille ja hylkeille. Villakuoreen romahduksilla on ollut merkittäviä vaikutuksia Jäämeren ekosysteemissä. Romahduksiin on luultavasti vaikuttaneet monet tekijät. Barentsin alueella erääksi syyksi kannan pudotukseen on epäilty sillien pikkuriikkisiin villakuoreisiin kohdistamaa voimakasta predaatiota.

Uutinen tutkimuksesta Luken sivuilta

Ylen juttu vuodelta 2019 villakuorekannan romahduksen vaikutuksesta kalastukselle ja Islannin taloudelle


Yläkuva: Tenon lohet pulskistuvat Pohjois-Atlantin ja Jäämeren vesillä syömällä erityisesti villakuoretta. Toivottavasti sekä lohi- että villakuorekannat kehittyvät suotuisasti lähitulevaisuudessa, jotta kalastus Tenolla voidaan käynnistää uudelleen. (Kuva: Janne Rautanen)

(02.03.2022)

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024