Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Hyvä tietää > Uutiset 
Kalapaikkana Suomi
Uutiset
Kalastusluvat
Kalatapahtumat
Historia ja perinteet
Kalastusalan järjestöt
Kalaruoat
Turvallisuus
Videoita
Matkustusinfo
   
   
Mökkimajoitusta kalastajille
Mökkimajoitusta kalastajille

   
Opastettuja kalastusretkiä
Opastettuja kalastusretkiä

   
Kalastusvälineliikkeet
Kalastusvälineliikkeet
<< Kaikki uutiset

Paljon lohta nousi Tornionjokeen ja Simojokeen ─ poikkeuksellista vaelluskäyttäytymistä esiintyi

 
Kesän 2020 nousulohimäärät olivat Tornionjoella seurantahistorian kolmanneksi ja Simojoella toiseksi suurimmat. Syntyneiden lohenpoikasten ja vaellukselle lähteneiden poikasten määrät olivat hieman vähentyneet parhaista vuosista.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) kaikuluotausseurannassa Tornionjoella havaittiin 69 149 ja Simojoella 4 124 lohta. Eniten nousulohia laskettiin kaikuluotaimilla viime vuosikymmenen puolivälissä, Tornionjoella 100 000 ja Simojoella 5 400 lohta. Tämän jälkeen lohimäärät vähenivät, mutta parina viime kesänä on jälleen ollut hyvä nousu. Viime kesän nousulohissa oli runsaasti sekä yhden merivuoden pikkulohia eli kosseja että vanhoja suurikokoisia lohia. Myöhäinen ja runsas tulva ilmeisesti viivästytti lohennousua joessa.

Tornionjoesta lähti keväällä 2020 mereen arviolta noin puolitoista miljoonaa lohen vaelluspoikasta. Simojoelta smoltteja laskeutui mereen noin 30 000 yksilöä, joka on selvästi pienempi määrä kuin poikastiheyksien perusteella voisi odottaa.

Tornionjokisuulla lähettimillä merkityt lohet uivat takaisn merelle
Luken ja Ruotsin maataloustieteellinen yliopisto (SLU) ovat seuranneet radiolähettimillä varustettujen lohien ja taimenten käyttäytymistä Tornionjoella vuodesta 2018 alkaen. Tutkimusvuosina 2018–2019 Tornionjokisuulla lähettimillä merkityistä lohista suurin osa palasi lyhyen joessa käynnin jälkeen takaisin merelle, eikä jäänyt kudulle. Sen sijaan meritaimenet vaelsivat kutualueiden ja meren välillä odotusten mukaisesti.

Normaalisti lohet eivät palaa kotijokeensa saapumisen jälkeen merelle ennen kuin ovat kuteneet. Vuodesta 2014 alkaen Tornionjoella on havaittu lohien sairastumista sekä lisääntynyttä kuolleisuutta. On mahdollista, että monien radiolähettimellä merkittyjen lohien outo käyttäytyminen liittyy näihin terveysongelmiin. Aiemmissa tutkimuksissa merkittyjen lohien ei ole havaittu käyttäytyvän tällä tavoin, kertoo tutkija Riina Huusko Lukesta.

Luken tiedote luettavissa täältä
Lisätietoa merkittyjen nousulohien poikkeuksellisesta vaelluskäyttäytymisestä
Tornionjoen ja Simojoen lohennousukäyrät

Yläkuva: Kymppikiloisen lohen väsyttely tuo hymyn huuleen Tornionjokilaakson kesäyössä. (Kuva: Ismo Kolari)

(04.12.2020)

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024