Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Hyvä tietää > Uutiset 
Kalapaikkana Suomi
Uutiset
Kalastusluvat
Kalatapahtumat
Historia ja perinteet
Kalastusalan järjestöt
Kalaruoat
Turvallisuus
Videoita
Matkustusinfo
   
   
Mökkimajoitusta kalastajille
Mökkimajoitusta kalastajille

   
Opastettuja kalastusretkiä
Opastettuja kalastusretkiä

   
Kalastusvälineliikkeet
Kalastusvälineliikkeet
<< Kaikki uutiset

Etelä-Suomen isot järvet viimein jäähän

 
Lauhan talven takia talvikalastus on jäänyt eteläisessä Suomessa olemattoman vähäiseksi kunnon talviin verrattuna. Kalastuslupien myyntimäärät ovat selvästi pudonneet aikaisempiin vuosiin nähden, koska jäälle ei ole ollut asiaa tai jäitä ei yksinkertaisesti ole ollut. Tämä talvi jää historiaan kalastuksen osalta kaikista pienimmän kalastusaktiviiteetin talvena. Vähäinen talvikalastus tarkoittaa sitä, että kesäkalastajia varten vesistöissä on nyt ”säästössä” kalaa aiempaa enemmän.

Viimeistään nyt täytyy pinttyneimmän skeptikonkin ruveta miettimään kantaansa ilmastonmuutokseen, jos on asiaa tähän saakka epäillyt. Eteläisen Suomen alueella isot järvet liplattivat vapaina jäistä vielä alkuviikolla. Vihdoinkin säässä tapahtui konkreettinen muutos ja saatiin kunnon yöpakkasia. Tämän seurauksena jääpeite alkoi muodostua tämän viikon tiistain ja keskiviikon aikana myös isoille selille.

Päijänteellä kalastettiin vielä viime viikolla muikkua troolilla. Suomen 16. suurin järvi, Näsijärvi, jäätyi ensimmäisen kerran 7. helmikuuta ja silloinkin vain muutamaksi päiväksi, kun jo kovat tuulet ja lauhtuminen sulattivat ohuen jään. Tiistaina 25.2. järven selät alkoivat mennä jäähän. Näsijärveltä on olemassa jäätymistilastot vuodesta 1836 alkaen, ja tämän talven ensimmäinen jäätymisajankohta oli tilastohistorian myöhäisin.
Jäältä kalastuskausi tulee jäämään lyhyeksi, ja kohta kalastajat alkavatkin valmistautua jo avoveden sesonkiin.

Yläkuva: Auringonlaskun kajo värjäsi Näsijärven Näsiselälle edellisen vuorokauden aikana muodostunutta vielä ohutta peilikirkasta jääpeitettä 26.2.2020. (Kuva: Ismo Kolari)

(28.02.2020)

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2020