Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Hyvä tietää > Uutiset 
Kalapaikkana Suomi
Uutiset
Kalastusluvat
Kalatapahtumat
Historia ja perinteet
Kalastusalan järjestöt
Kalaruoat
Turvallisuus
Videoita
Matkustusinfo
   
   
Mökkimajoitusta kalastajille
Mökkimajoitusta kalastajille

   
Opastettuja kalastusretkiä
Opastettuja kalastusretkiä

   
Kalastusvälineliikkeet
Kalastusvälineliikkeet
<< Kaikki uutiset

Ankeriaalle rauhoitusaika loka-tammikuussa

 
Ankeriaan kalastus on kiellettyä 1.10.‒31.1. välisenä aikana. Kielto astuu voimaan lokakuun 1. päivänä 2018 ja on voimassa koko maassa Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Ankeriaan pyydystäminen, myynti ja sellaisten pyydysten käyttö, jotka erityisesti soveltuvat sen pyydystämiseen, on rauhoitusaikana kielletty. Rauhoitusaikana saatu ankerias tulee vapauttaa.

Erittäin uhanalaiseksi luokiteltua ankeriasta pyydetään Suomessa pääasiassa vapaa-ajankalastuksessa, jonka noin 10 000–12 000 kilon vuosisaalista puolet saadaan merialueelta ja puolet sisävesiltä. Ankeriasta kalastetaan Suomessa pääasiassa pitkäsiimalla, ongella, katiskalla ja rysällä. Suuri osa vapaa-ajankalastuksen ankeriassaaliista on sivusaalista.

Ankerias kutee Atlantin Sargassomeressä. Poikaset nousevat kuoriuduttuaan pintavesiin ja kulkeutuvat merivirtojen mukana yli Atlantin. Saavuttuaan Euroopan rannikolle noin 1‒3 vuoden kuluessa ne muuttavat muotoaan ja nousevat lasiankeriaina Euroopan länsirannikon jokisuihin. Itämereen jokiin nousevat ankeriaat ovat hieman vanhempia kasvu- eli kelta-ankeriaita. Voimalaitokset estävät monin paikoin ankeriaan pääsyn luonnollisille kasvualueilleen. Tämän vuoksi istutukset ovat olleet ainoa konsti ylläpitää kalastettavia ankeriaskantoja.

Noin 5‒20 vuoden kuluttua aikuiset sukukypsät hopea-ankeriaat lähtevät takaisin pitkälle vaellusmatkalle kohti Sargassomerta.

Yläkuva: Ankeriasta ongittaessa ilta on hyvää kalastusaikaa. Loka-tammikuun rauhoitusaika koskee kaikkia pyyntitapoja. (Kuva: Jari Tuiskunen)

(28.09.2018)

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024