<< Kaikki uutisetMadeaika on taas ovella Sydäntalven herkun, mateen, pyyntiaika lähestyy. Made alkaa pian liikkua kohti kutupaikkojaan ja kalastajat ovat valmiina. Jäätilanne hidastaa kalastajia. Made kutee keskellä talvea helmikuussa. Toinen samanlainen erikoisuus kalastossamme on härkäsimppu. Kaloja yhdistää kutuajan lisäksi niistä saatava herkullinen mäti. Kalatalouden Keskusliiton mukaan mateet eivät ole vielä kunnolla lähteneet liikkeelle. Paras sesonki alkaa parin viikon kuluttua tammi-helmikuun vaihteessa. Pohjoisempana madekausi on parhaimmillaan helmikuun lopulla. Jäällä liikkujan on syytä olla varovainen. Merialueella jäätä on muodostunut vasta lahtiin. Myös Etelä-Suomen suurilla järvillä jäät ovat vielä heikot. Mateen voi tulevina viikkoina pyydystää turvallisesti kaupan tai kauppahallin tiskiltä. Mateenmäti ja blinit kuuluvat herkkusuiden iltamenuun. Sen sijaan madekeiton valmistaminen ei ole vaikeaa. Vinkkejä madeherkkujen valmistukseen (15.01.2015) |