Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Hyvä tietää > Kalatapahtumat 
Kalapaikkana Suomi
Uutiset
Kalastusluvat
Kalatapahtumat
Historia ja perinteet
Kalastusalan järjestöt
Kalaruoat
Turvallisuus
Videoita
Matkustusinfo
   
   
Lappi Järvi-Suomi Länsirannikko Etelä-Suomi ja saaristoalue

   
Mökkimajoitusta kalastajille
Mökkimajoitusta kalastajille

   
Opastettuja kalastusretkiä
Opastettuja kalastusretkiä

   
Kalastusvälineliikkeet
Kalastusvälineliikkeet
<< Kaikki tapahtumat

Haukitehdasseminaari – kosteikoilla haukikannat nousuun

 
Hauki on yleinen petokala Suomen vesistöissä ja keskeinen kalalaji kalastusmatkailun kannalta. Hauki poistaa vesistöstä sairaita ja vammautuneita kaloja ja pitää särkikalakantoja kurissa. Haukikantojen tilaa ovat heikentäneet mm. rehevöityminen, happamoituminen, säännöstely, vesistöjen perkaukset ja rantarakentaminen.

Helsingissä 23.10.2019 järjestetyssä Haukitehdasseminaarissa pohdittiin haukikantojen tilaa ja keinoja hauen luontaisen lisääntymisen tehostamiseksi.
Hauki kutee tyypillisesti suojaisille matalille rannoille, jotka lämpenevät keväällä nopeasti tarjoten poikasille sopivaa ravintoa. Itämeren rannikolla parhaat lisääntymisalueet ovat jokisuissa ja suojaisissa ruovikkoisissa sisälahdissa, joissa on korkea lämpösumma. Järvillä hauki lisääntyy tyypillisesti tulvaniityillä, joissa kasvaa saroja ja kortteita.

Ruotsissa urheilukalastusjärjestö Sportfiskarna on saanut aikaan hyviä tuloksia hauen poikastuotannon elvyttämisessä ns. haukitehtaiden avulla. Naapurin esimerkin innoittamana SVK:n Haukitehdas-hankkeessa on käynnistelty haukitehtaiden perustamista eri puolille Suomea. Perusideana on padotuksen ja tarvittaessa pengerrysten avulla nostaa vesi keväällä tarvittavaksi ajaksi potentiaalisille suojaisille rantaalueille, joissa esiintyy maakasvillisuutta ja jonne saadaan riittävä virtaus valuma-alueelta esimerkiksi puroa pitkin. Hauet pääsevät keväällä nousemaan kosteikkoon, jonka vesi lämpenee nopeasti ja tarjoaa hyvät olosuhteet poikasten alkukasvulle. Juhannuksen tienoilla kosteikkoallas tyhjennetään hitaasti, jolloin hauenpoikaset siirtyvät kosteikosta järven puolelle kasvamaan. Tällainen kohde on toteutettu mm. Vihdin Valkojalla. Kokkolan Nisulanpotista mereen johtava puro kunnostettiin kesällä 2018 paremmin hauen nousuun sopivaksi yhteistyössä Specimen Finland ry:n ja Kokkolan kaupungin kanssa.

Haukitehdas, mikä se on?

Yläkuva: Haukitehdasseminaari pidettiin Helsingin kaupungintalolla. (Kuva: Ismo Kolari)

(23.10.2019)

   

Eri puolella Suomea järjestetään monenlaisia kalastuksen oheistapahtumia, joissa pääsee mukaan kilpailun jännitykseen, maistelemaan kalaherkkuja ja tutustumaan alan uusimpiin välineinnovaatioihin.

Kuva: Jari Tuiskunen 
Stadionki, Helsinki.
Stadionki, Helsinki.
 

Jännitystä kalastuskilpailuissa

Suomalaiset ovat kilpailuhenkistä kansaa ja kalastuskilpailuilla on pitkät perinteet. Kisoja järjestetään pilkinnän, onginnan, uistelun, heittokalastuksen ja ravustuksen ympärille. Pilkkikisat keräävät eniten väkeä, osanottajia on isoimmissa kilpailuissa tuhansia.

Kesällä erityisen suosittuja ovat sadat vetouistelukilpailut, joista suurin ja tunnetuin on Kesälahdella järjestettävä 24 tunnin soutumaraton, Puruveden Lohikuninkuus. Tenon lohikuninkuus ratkaistaan soutamalla iso lohi Ylä-Lapin mahtivirrasta.

Kuva: Lentokuva Vallas 
Pilkkijät ovat levittäytyneet jäälle kuin muurahaiset Kallaveden SM-kisoissa.
Pilkkijät ovat levittäytyneet jäälle kuin muurahaiset Kallaveden SM-kisoissa.
 

Suomenlahdella pidettävät lohen uistelun EM-kisat keräävät runsaasti osallistujia ja yleisöä Helsinkiin. Oulujärvellä järjestetään vuosittain hauen uistelun EM-kisat ja Längelmävedellä kuhan uistelun MM-kisat, Rönnin Veto. "Maailmanmestaruus-kilpailut" ja vastaavat tapahtumien arvokkaat nimet kertovat suomalaiskalastajien kovasta innosta ja välillä myös aikamoisesta fanaattisuudesta harrastuksensa suhteen. Monet kilpailut ovat avoimia kaikille halukkaille.

Kuva: Petteri Kontila 
Vetouistelukilpailut Inarin Rahajärvellä.
Vetouistelukilpailut Inarin Rahajärvellä.
 

Herkkuruokia kalamarkkinoilla

Vuosittain järjestetään 50 kalamarkkinatapahtumaa, joissa on tarjolla monipuolisesti paikan päällä syötäviä herkullisia kalaruokia, tuoretta kalaa ja erilaisia kalasäilykkeitä sekä paljon muuta oheistarjontaa. Suurimmat tapahtumat ovat syksyisin järjestettävät Helsingin ja Turun silakkamarkkinat sekä Tampereen kalamarkkinat keväällä ja syksyllä.

Kalamarkkinakalenteri

Kuva: Veli-Pekka Räty 
Kalamarkkinoilla on tarjolla paistettuja muikkuja ja monia muita kalaherkkuja. Tampereen Kalamarkkinat.
Kalamarkkinoilla on tarjolla paistettuja muikkuja ja monia muita kalaherkkuja. Tampereen Kalamarkkinat.
 

Uutuusvälineitä erämessuilla

Kalastus- ja luontoharrastajat kokoontuvat erä- ja kalastusmessuille, joita pidetään muutamia vuosittain. Tunnetuimmat tapahtumat ovat Riihimäen, Oulun ja Kuopion Erämessut. Messuilla esittäytyy monipuolinen väline-, vaatetus- ja matkailutarjonta sekä tietenkin uutuustuotteet.

Kuva: Petteri Kontila 
Kuopiossa järjestetään joka toinen vuosi Savon Erämessut.
Kuopiossa järjestetään joka toinen vuosi Savon Erämessut.
 
 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2024