Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Hyvä tietää > Uutiset 
Kalapaikkana Suomi
Uutiset
Kalastusluvat
Kalatapahtumat
Historia ja perinteet
Kalastusalan järjestöt
Kalaruoat
Turvallisuus
Videoita
Matkustusinfo
   
   
Mökkimajoitusta kalastajille
Mökkimajoitusta kalastajille

   
Opastettuja kalastusretkiä
Opastettuja kalastusretkiä

   
Kalastusvälineliikkeet
Kalastusvälineliikkeet
<< Kaikki uutiset

Uusi kalastusasetus hyväksytty: kuhan alamitaksi 42 cm

 
Valtioneuvosto antoi uuden kalastusasetuksen viime viikolla. Asetuksessa mm. määrätään kalojen alamitoista ja rauhoitusajoista. Uuden asetuksen määräyksiä aletaan noudattaa 1.1.2016 alkaen eli yhtä aikaa viime keväänä hyväksytyn uuden kalastuslain kanssa.

Kuhan ja taimenen uudet alamitat ovat puhuttaneet eniten kalastusasetuksen valmistelutyön aikana. Kuhan uusi valtakunnallinen alamitta on 42 cm ensi vuoden alusta alkaen koko maassa. Kaupallisen kalastuksen osalta on erityismääräyksiä ja siirtymäaikoja sekä rannikolla että sisävesillä.

Taimenen osalta kalastusmääräykset ja alamitta vaihtelevat alueittain. Rasvaevällinen taimen on jatkossa kokonaan rauhoitettu Etelä- ja Keski-Suomen sisävesissä eli 64º leveysasteen eteläpuolisella alueella sekä Suomenlahden alueella meressä. Näilläkin vesialueilla voi kuitenkin edelleen kalastaa rasvaeväleikattua taimenta, jonka alamitta on koko maassa 50 cm. Vuodesta 2017 alkaen vähintään vuoden ikäisinä istutettavien taimenien, lohien ja järvilohien tulee olla rasvaeväleikattuja.

Taimenen pyyntimitat

Asetuksen mukaiset taimenen pyyntimitat ovat:
- alamitta 60 cm; sisävesissä 64º ja 67º leveysasteiden välisellä alueella sekä Suomenlahden ulkopuolisilla merialueilla (pituuspiiriltä 23º länteen)
- alamitta 50 cm; 67º leveysasteen pohjoispuolisissa sisävesissä ja rasvaeväleikattu taimen kaikkialla
- ylämitta 45 cm; sellaisessa purossa tai lammessa, johon ei ole vaellusyhteyttä merestä tai järvestä

Kalastusasetuksessa on määritelty alamitat myös lohen, järvilohen, nieriän ja harjuksen osalta ja rauhoitusaikoja eri lajeille. Nämäkin määräykset vaihtelevat alueittain.

Lohi ja taimen ovat jatkossa rauhoitettuja joessa ja purossa syys-marraskuun ajan eli rauhoitusaika pitenee hieman nykytilanteeseen nähden.

Kalastajien tulee huomioida paikalliset poikkeukset valtakunnallisista määräyksistä. Mm. rajajokivesistöissä on omia, poikkeavia sääntöjä.

Kalan pituus mitataan leuan kärjestä suoraksi ojennetun, yhteen puristetun pyrstöevän kärkeen.

Päivitämme lähiaikoina kalastusasetuksen perusteella muuttuvat valtakunnalliset määräykset www.fishinginfinland.fi-sivustoon.


Kuva: "Kuhan valtakunnallinen alamitta on 42 cm vuoden 2016 alusta lukien." Kuva: Ismo Kolari.

Lisätietoja

(30.11.2015)

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2019