Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Hyvä tietää > Uutiset 
Kalapaikkana Suomi
Uutiset
Kalastusluvat
Kalatapahtumat
Historia ja perinteet
Kalastusalan järjestöt
Kalaruoat
Turvallisuus
Videoita
Matkustusinfo
   
   
Mökkimajoitusta kalastajille
Mökkimajoitusta kalastajille

   
Opastettuja kalastusretkiä
Opastettuja kalastusretkiä

   
Kalastusvälineliikkeet
Kalastusvälineliikkeet
<< Kaikki uutiset

Nousulohien kaikuluotaukset käynnistyneet Tornionjoella ja Simojoella

 
Luonnonvarakeskus (Luke) laskee kaikuluotaimilla kudulle nousevia lohia kahdessa Itämeren luonnonlohijoessa. Viime vuonna kudulle nousi ennätysmäärä lohia. Tämän vuoden nousumääriä voi seurata verkossa elokuun loppuun saakka, jolloin kutuvaellus päättyy.

Kaikuluotausasemat sijaitsevat Tornionjoessa napapiirin tuntumassa Kattilakoskella ja Simojoella Simon keskustaajaman kupeessa. Tuoreita tietoja lohimäärien kehityksestä julkaistaan lähes päivittäin.

Lohennousun seuranta nykymuodossaan alkoi Simojoella vuonna 2008 ja Tornionjoella vuonna 2009. Itämeren luonnonlohikannat ovat vahvistumassa, mikä näkyy myös kaikuluotauksissa: ensimmäisinä seurantakesinä Tornionjoella havaittiin 20 000–30 000 nousulohta, mutta viime kesänä peräti 100 000 lohta. Näin suurta nousulohimäärää ei ole rekisteröity missään muussa Atlantin lohen kutujoessa kahteen vuosikymmeneen. Simojoella lohimäärät ovat vastaavasti kasvaneet noin tuhannesta lohesta viime vuoden lähes 4000 loheen.

Lohennousun huippu ajoittuu vuosittain juhannuksen ja heinäkuun alun tienoille. Viime kesänä Tornionjoen seurantapaikan ohitti kiivaimman vaelluksen päivänä noin 10 000 lohta. Alkukesästä jokiin nousevat suuret ja vanhat lohet, kun taas heinäkuun lopulla ja elokuussa lähes kaikki nousulohet ovat pieniä ja nuoria yksilöitä.

Lisätietoja:
LUKE – Nousulohien seuranta Tornion- ja Simojoella 2015

(01.06.2015)

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2019