Kalastusmatkailijan opas ja luotsi tuhansien järvien maassa 
  Suomi
 
Etusivu Alueet Vesistöt Kalalajit Kalastustavat Palvelut Hyvä tietää  
FishinginFinland.fi > Hyvä tietää > Uutiset 
Kalapaikkana Suomi
Uutiset
Kalastusluvat
Kalatapahtumat
Historia ja perinteet
Kalastusalan järjestöt
Kalaruoat
Turvallisuus
Videoita
Matkustusinfo
   
   
Mökkimajoitusta kalastajille
Mökkimajoitusta kalastajille

   
Opastettuja kalastusretkiä
Opastettuja kalastusretkiä

   
Kalastusvälineliikkeet
Kalastusvälineliikkeet
<< Kaikki uutiset

Väylän lohisaalis nousi ennätystasolle

 
Tornionjoella vuoden 2014 lohisaalis oli ennätysmäiset 147 tonnia, joka on moninkertainen 2000-luvun keskisaaliiseen (42 tonnia) nähden. Yksilömääränä saalis tarkoittaa noin 18 000 lohta. Myös kalastajia kävi alueella ennätysmäärä soutamassa ja heittämässä lohta.

Suomen puolelta Tornionjoen lohisaaliista kalastettiin 124 tonnia ja Ruotsin puolelta 23 tonnia. Kahden merivuoden ikäiset 6–8 kilon painoiset kalat muodostivat suurimman osan saaliista. Tornionjoen yhteislupa-alueelle lunasti viehekalastusluvan 10 600 kalastajaa. Suurin osa kalastajista (86 %) oli ulkopaikkakuntalaisia, ja he saivat myös suurimman osan (63 %) lohisaaliista. Yli puolet yhteisluvan lunastaneista vapakalastajista onnistui saamaan lohen. Vapakalastuksessa lohisaalis oli keskimäärin 1,6 kg kalastusvuorokautta kohden.

Eniten lohia saatiin saaliiksi Pellon ja Kolarin kuntien alueilta. Kalastus painottui ajalle kesäkuun puolivälistä heinäkuun puoliväliin. Ylivoimaisesti eniten saalista saatiin kesäkuun kahdella viimeisellä viikolla. Heinäkuun kovat helteet ja lämmennyt jokivesi hyydyttivät lohen otin ja kalantulo tyssäsi lähes kokonaan pariksi viikoksi. Vapakalastajat saivat yli 80 prosenttia koko joen lohisaaliista. Aiempiin vuosiin verrattuna erityisesti heittokalastuksen lohisaaliit joen alaosalla kasvoivat. Kuitenkin suurin osa (85 %) vapakalastuksen lohisaaliista saatiin edelleen soutu-uistelemalla.

Jokivarren ulkopuolelta tulevat matkailijat kalastivat keskimäärin kuusi vuorokautta. He kuluttivat kalastusmatkansa aikana eniten rahaa majoitukseen, elintarvikkeisiin ja kalastusvälineisiin. Lisäksi kuluja muodostui muun muassa kalastusluvista, venevuokrista ja matkoista. Kaikki kulut huomioiden kalastusmatkailijoiden käyttämä rahasumma oli yhteensä noin 5,9 miljoonaa euroa.

Tornionjokeen nousi vuonna 2014 kudulle kaikkiaan yli satatuhatta lohta, ja ennätyssaalis oli seurausta tästä runsaasta kutuvaelluksesta. Pohjanlahden lohikantojen kutuvaellukset ovat voimistuneet viime vuosina, kun Itämeren lohenkalastus ja merivaelluksen aikainen luontainen kuolevuus ovat vähentyneet. Tornionjoen Suomen puoleiset tiedot saaliista ja kalastuksesta perustuvat Luonnonvarakeskuksen ja Ruotsin puoleiset tiedot Ruotsin Norrbottenin lääninhallituksen seurantoihin.

Lisätietoja:
Luonnonvarakeskus LUKEn tiedote
Kolarin kunnan lohitilastot 2014

Kuva: Ismo Kolari.

(17.03.2015)

 
 
© FishinginFinland.fi 2013–2019